He acabat de llegir una biografia de Nietzsche. Em fa sentir una gran compassió aquesta persona, aquell home d'un talent tan gran i d'una sensibilitat exquisida, un filòsof eminent, sí, en canvi tan pobre en d'afectes, tan solitari, amb tant fam d'estima, de plaers, amb una vida trista i dificil; el seu cos malalt, la seau ment tan fèrtils den fruïts de saviesa, malgrat la seua salut mental irreversiblement deteriorada...Em pregunte si havent sigut només moderament feliç, si hagués tingut una parella, una estabilitat emocional, si hagués tingut al seu pare, si la seua germana no hages sigut una mala pécora...Hauria escrit la seua obra? Una obra a través de a qual ens mostra els tresors que albergava el seu cor i dotat d'una ment tant poderosa que es pot comptar com un dels més grans filòsofs de la història. Supose que aquesta pot ser una incognita que obriria moltes portes a les lucubracions en torn a questa personalitat extraordinaria.

 Sent un gran interès per la seua obra, que ja vaig començar a llegir fa anys. M'agradaria conèixer-lo més en profunditat a través del seus escrits i a través de les persones que el tractaren. Fou un ésser molt turmentat, un geni. A vegades, quan parla de la soledat crec que el comprenc. Eixe estar, sentir-se desvinclat de tots o de quasi tots els altres, caminant en solitàri sense saber ben bé cap on, amb tan gran incertesa, i tanmateix amb tota la determinació de la potent vida interior de la que estan proveïts Els gran genis. Fa una anys , al començament d'aquest blog, vaig publicar una aforismes d'un petit llibre que va publicar d'aquest gènere. Com impressionen les seues afimacions esmolades i fines producte de coneixement del l'ésser humà, con es claven con un hipotètic instrument esmolat per obtindre analitzat i conèixer la naturalesa humana.

Aques home genial, els trets dels seu rostre,   M'inspira una gran tendresa, així com el seu amic A. Strindberg, són éssers genials, intel·ligents, molt intel·ligents, amb una inqüestionable sensibilitat, però profundament necessitat d'amor. L'amor hagués canviat les seues vides, de segur, amb l'amor hagueren sigut essers menys brilants segurament. O no. En fi sense cap pretensió he tractat de plasmar en unes ratlles els trets més característics d'aquest ésser especial que va ser el gran filòsof.

Quan aquesta vesprada he estat llegint les targetes que Salvat-Papasseit va escriure a les seues filles mentre n'estava ingressat en diverssos sanatoris malalt de la tissis, que va acabar amb la seua vida. He vist, he sentit que aquest gran poeta si que vivia l'amor.

Encara hi ha moments en els quals em sent condicionada per antigues pautes de conducta, enganxada massa al passat encara. Sé que una actitud humil, molt més humil i confiada em faria molt de bé. Sé que és una ximplesa, però tem que acomence el curs. Potser per a l'Andreu, no sé, és una qüestió pendent i em sent insegura i vulnerable. Tot i que no tinc motius per fer un problema. Arribat el moment supose que la naturalitat em farà més fàcil la situació. Sí, tanmateix, experimente un desànim, una certa ansietat o ambivalència...no sabria, no sé ben bé com definir-ho. Potser estic cansada i no me'n adone. De què? doncs de ser mestra. No és just, ja ho sé, i ni tan sols tinc la certesa...Possiblement es remouen a dintre meu les antigues pors. He d'aprofiatar aquestos dies de soledat per reflexionar. El pitjor és que no puc anar a la mar, és tan important per a mi, tan vital... Però no gose agafar la bici no em trobe amb forces. De tota manera seria bó enfrontar certes reserves que em turmenten.

 Quan s'han experimentat moments de goig tan intens, costa adaptar-se a la nova situació, ingènuament es pensa que l'estat natural és l'altre: la pau, la benestança. I sempre sorgeix el mateix dubte, quin dels dos és l'autèntic?. Ambdós, crec jo, cadascú al seu moment. No hi ha estats perfectes, que, a més, tinguen durada. Sí, convenim que la vida és com un riu, i les seues aigües no passen mai dues vegades pel mateix lloc.

Dissabte, 26 d'agost, 1995


La lectura és com el paracaigudisme: en condicions normals el practiquen alguns esperits arriscats, però en cas d'emergència salva la vida a qualsevol.

Juan Villoro, escriptor i periodista mexicà (1956)


( Es gairebé la una de la matinada)

No, no he eixit, ni tan sols a comprar menjar per als tròpis. M'he pres un vermut mentres em preparava el dinar. Veig una comèdia molt divertida en tv, quina manera de riure!

Ara, ací al balcó s'està bé...però encar hi ha mosquits, són grossos i lluents, es troben tan bé aquí que no volen canviat de colomer. El pensament vagareja. "El Nacional" dels Joglars m'ha fet gaudir una bona estona i enyorar el teatre.
L'Evelina ja haurà tornat. Mai més, mai més amb ella i l'Andreu Rovira, mai més.

M'avergoneix profundament. Com he pogut fer-los el joc?. Ara tot ha canviat i passat un poc de temps, he d'escriure "Mitologia del desig"...Per associació me'n recorde del Joan Pons per associació. Es va autoqüalificar d'impresentable. Devia de tindre l'autoestima per terra, el pobre; pobre tio, ara em sap greu, amb tant que em va putejar, i jo a ell...Quina història. Però quan algú es penja la medalla d'impresentable sempre deixa una incognita oberta. Aquesta apreciació potser molt personal, "...darrere de cada persona hi ha ésser humà que pateix". Sí també és cert. Jo també pateix malgrat que volguera estalviar-me'n. Encara que a mi em passa per no ser capaç de comunicar-me. Amb Joan Pons apenes vaig parlar després de la primera nit. Una historia curiosa, algún dia revisaré el relat i veuré d'acabar-lo. No sé per que he recordat aquelles nits d'agost a Barcelona. Va ser com un somni, ara encara ho recorde més fidelment si cap, que no llavors. Que ho recorde després d'uns quants anys encara ho sembla més. Una profunda soledat i també una gran inseguretat, que jo tractava de compensar amb no poca gosaria i temeritat. El tendre record d'en Manel Menbrives quina història, tots gent de la farándula. Sort que les representacions foren un èxit, l'unic. Supose que més d'un tornarem al cau amb una avaluació negativa de l'esperiència.

Potser tinga una semblança amb l'Andreu, amb qui reapareix el tema de la incomunicació després de l'intent fallit de fer el sexe. Que curiós fin a a aquest moment que ho reviscut per escriure-ho, no m'havia adonat que la història és repeteix amb una fidelitat esferidora, com insistint amb el mateix missatge que ja va transmetre al seu moment. L'inconscient és savi, i un gran mestre, i em fa associar aquestes dues històries, perquè són idèntiques, a fi de facilitar-me la seua comprensió. Es una qüestió tan fonamental com que l'ésser humà és un tot, forma una unitat, que ha de funcionar integrada. El que deia A. Lowen, que el pensament, el sentiment, i l'acció han de formar una unitat i tenen una funcionalitat unitària. El contrari genera una incapacitat, frustració i rancunia ver a l'altre i ver a un mateix.

Aquest dies que falten per finalitzar les vacances... són tan pocs. Em sembla que res no tornarà a ser igual en un sentit o en altre. Jo ja no sóc la mateixa que va eixir per la porta el curs passat. Em feia l'efecte que seia així. Li ho vaig comentat a l'Andreu Rovira, un dia mentre dinàvem a un baret a la platja. "dintre d'un més ja no seré la mateixa" li vaig amollar, després em vaig penedir, però era cert. Ja no sóc la mateixa i això no té pas enrrere.

El més que vé acompliré anys, es xocant ara em sent tan jove, tan bé, fins i tot tan bonica. Des que no use les ulleres els ulls m'han millorat. Ara són molt més expressius. No te gaire importància el fet de sentir-me així, ho comente perquè no és d'estranyar que vaja eixint alguna tecla. El zumbit de l'oïda encara hi és. El metge diu que són coses de l'edat. Potser que quan reprenga el treball algunes d'aquestes alteracions desapareguen. Clar, no tindré temps d'escoltar-me-les...

Ja va fent anys que vaig iniciar aquest període que per la seua durada sembla el neolític. Aleshores pensava que seria molt més fàcil establir una relació més que fora per cobrir les necessitats més peremptòries...Estava tan segura de que podria ser, com ara estic de decebuda del que fou...D'aleshores ençà quants somnis de pissarra i clarió. Al llarg del curs tinc només l'energia justa per arribar a l'hora de dormir, sense perdre comba.

Crec que va ser una decisió encertada, si més no vaig cercar aixopuc per evitar les set plagues d'Egipte. I em vaig recloure a fer punt de calça a la saleta d'estar, caldejada pel braser de carbonilla, convençuda que l'únic camí per a mi era el de la renuncia, tal com fan les monges, expressat tan plàsticament quan prendre els hàbits, diuen: "Jo renuncio a Satanás a sus pompas i a sus obras..." Què melodramàtiques!. I em vaig recloure entre aquestes quatre parets, fermament convençuda, de que l'únic camí per mi, era el la sublimació de la líbido. O bé la redenció de culpes pel treball, al qual m'he dedicat amb cos i ánima al llarg i ample de la meua existència. Per sort m'agrada treballar,
que si no...

Mentrestant, al meu fur intern, reivindicava una última oportunitat. La que tant desitjava, una altra oportunitat, Santa Rita de Cásia, l'última. No en valgueren coples. Res que fer. Llavors ja ni per salvar ànimes del prurgatori– Alló que tant desitjava i mai no havia aconseguit plenament, ja no arribaria mai, ni sant Antoni, amb tota la seua influència, li valdrien coples per trobar-me un nuvi a mi, i és que havia entrat en la categoria de fadrina-vella. Renunciar era dolorós, sens dubte, amb tot, però, més pràctic i realista que anar col·leccionant "calamandurris" per tot arreu. Mai no sabré si era que ho eren tots, o només ells que em tocaven a mi.

Arribat a aquest punt no quedava més que assumir la meua condició de persona, de dona sola i solitària. Deixe constància en aquestes pàgines que són un autèntic testimoni de molts moment d'obscura premonició, davant la certesa de que una vegada més i possiblement d'una manera definitiva, havia de castrar-me literalment: sentiments i sexe, havien de ser eliminats de la meua persona. I així va ser, es va complir l'horacle.

Han passat anys, uns quants, no ho sé. Al llarg d'aquest temps he procurat anar dreteta i fer bona lletra, que era tan com viure castrada i no desesperar-me, sinó acceptar la inqüestionable realitat. La vida per un dels seus secrets motius em condemnava, una vegada més, a la soledat més absoluta. No negue que en algun racó del meu cor encar pensaría – sentiría – que algún día podria produïr-se el miracle. El miracle, però, no s'ha produït, fins al moment.

Quan vaig conéixer a l'Andreu Rovira, per dins botava com les pilotes, el meu cor estava com havia estat sempre, desitjós d'estimar, d'estimar desesperadament com una heroïna de cine mut. Prompte em vaig adonar però, que m'havia tornat a equivocar, ell tampoc era la persona idònia i jo havia de romandre en la meua soledat. No va ser fàcil tornar a renunciar, el cor s'havia caldejat i havien rebrotat els vell desitjos d'estimar. Ara sé que aquests mai no s'estingirien sinó que perviurien en mi mateix fin a la fi.

Ho hagués donat tot, anys de vida, per un amor correspost i com deumana o, si més no, per una bona amistat–encara no sé què més podria donar­–Tracte d' explicar, de justificar-me o de justificar el risc que suposava iniciar una nova relació amb tan poques garanties de supervivència, tant la mateixa relació con la meua persona, doncs llavors la sida causava estralls. Amb tot, temeràriament havia d'intentar-ho. Això o deixar-me fossilitzar, endurir-me com el formatge ranci, més i més cada dia tancada a calç i canto en una renuncia persistent. Déu sap que ho vaig intentar, potser amb massa tenacitat.

Ara retorne a punt zero. Res he tingut i res tinc, he d'assumir aquesta circumstància, com una més de la meua vida. Prompte compliré anys. La lógica em diu que dec de desistir i conformar-me, que aquesta és la que m'ha tocat i punt. Sense pensar-ho més, sense queixes ni lamentacions. Res a fer.

Ara apagaré la llàntia i oblidaré aquesta cabòria perquè no es pot viure eternament lamentant-se del que no es té i, potser mai no es tindrà. Hui ja és diumenge, em trobe bé en aquest món confortable que m'he el·laborat, música, lectures, cinema, teatre, concerts, exposicions, recitals...Treball garantit fins a darrer dia de vida laboral. Encara em puc considerar un ésser afortunat en diversos aspectes. El que no es consola és perquè no vol!.

Tal vegada hauria de tornar a la literatura i a la poesia. És gratificant, no tant com el sexe...compartit. Potser hauria de mobilitzar el meu sentit de l'humor. Sense un somriure...

Dijous, 31 agost 1995


No facis als altres el que vulguis que et facin a tu; pot ser que tinguin gustos diferents.

George Bernard Shaw, escriptor irlandès (1856-1950)


Trons i rellampecs, s'acaba l'estiu per dissort. Ho tinc tot tancat a cal i canto i al pis i fa calor. He eixit a fer una volta amb bicicleta. Estic millor del que pensava, la lesió lumbar no és tan greu, si de cas quelcom de descalcificació. Tractament?, rehabilitació, aquesta vegada me la faré jo mateix. A l'última, al gabinet de rehabilitació em penjaren del coll, cada sessió. Em vaig jurar pels meus morts que si no finia, no m'havien de veure mai més.

He passat uns dies molt dolents, sense esmà, sense forces...Ara sembla que torne a recuperar-me. De vegades em sent –m'he sentit aquests dies– desesperançada. Com si res no pagara la pena de viure. Ahir, tot i els meus pro pòsits d'estalviar em vaig comprar dos jerseis per conjuntar-me un parell de faldes. Ho vaig encertar, crec, però... ma, que he de ser valenta per aconseguir allò que em propose. La vida no em regala res.

Divendres me'n aniré a Madrid per assistir a un Seminari sobre Intercultura. Ara n'estic més tranquil·la. Amb tot l'assumpte de l'Andreu rodant-me pel cap. Ell, com era d'esperar, no ha presentat cap canvi actitud, és a dir, no ha acusat el meu refús. Només desitge no veure'l més...Com si això fos tan fàcil. Aquest col·legi sembla la Placeta del meu poble, ens trobem tots.

Jaume, el cap d'estudis, em va regalar un ramell de flors en nom de tot el profesorat. Quin detall més tendre. No m'ho esperava, l'Evelina un llibre que m'interessava, quin goig!. Amb tot, quan estic escitada, no sóc jo, quan estic deprimida, tampoc sóc jo, són estats alterats de conciència. A mi em sembla que soc una persona serena, em bandege bé amb les meues emocions i elles amb mi s'ho passen bé.

Reconec que em trobe confosa amb el tema de l'Andreu, pero no per ell precisament sinó perquè tot hagués estat molt més senzill, si després de la meua l'anàlisi hagués actuat en conseqüència. Sembla que ara es troba molt bé, almenys això li va dir a l'Evelina...S'ha comprat un cotxe nou i duu un aspecte molt recurat. De vegades em fa l'efecte de que és gai, no és la primera vegada que ho pense. Potser guardará encara molt més secrets dels que em va confiar. Quan va perdre a la seua dona en l'accident vaig saber que tenia relacions amb un altra des de feia temps, no sé si abans o després de casar-se. Em sent deceduda, sí, ho reconec. Quan va arribar al centre com professor d'art...sembla que anava de persona sensible i cavilosa; immers al seu món interior. Amb les seues iniciatives d'exposicions i bon rotllo amb l'alumnat, reservat amb els companys i amable, però. Indesxifrable en conjunt i vestit de negre. En fi, tot un personatge de novel·la.

Bo, sempre s'apren alguna cosa, o potser canvíem, tot i ser molt poc. Ara ja ha passat tot mentre torne a reprendre el meu ritme normal, aquesta vida meua senzilla, discreta i laboriosa; una dona com Déu mana, que diria ma mare. Ella era molt mirada amb el comportament públic i mai no parlava malament de ningú, ni amb motius ni sense. I tornant a mi, va arribar el moment en que els somnis es feren realitat. Per un interval de temps va eixir el sol per a nosaltres dos d'entremig els núvols i ens sentírem molt units. Passetjavem per la platja i parlàvem. Dinàvem justs i parlàvem, ens trobàvem un moment als corredors del centre i parlàvem, ens tombàvem sota un pi vora el mar i parlàvem... sempre mirantant-nos als ulls. No sabíem en qualitat de què quedàvem sovint per estar junts, aprop, perquè no recorde que hagués hagut cap contacte més que els d'aquella nit. Després la llum dels nostres dies compartits anà apagant-se i restàrem a la foscor. Ell sembla que oblidá la claror dels meus ulls i jo només recordava la foscor dels seus vorejats d'espesses pestanyes obscures.

Sense paraules, com odedint a un acord implicit, començàrem a ignorar-nos. I poc a poc ens ferem transparents. Llavors vam comprendre que ja s'havien pronunciat les darreres paraules.

Tot seguit vaig tramitar el trasllat de centre de treball.Dimarts, 12 setembre, 1995

Endevinar el futur és el segon ofici més antic de la història.

Jorge Wagensberg (Barcelona 1948)


He passat uns dies molt fotuts, havia perdut la salut, l'energia, las ganes de viure. Ara sembla que torne a ser la mateixa. De vegades em trobe desesperançada, com si res no pagara la pena...la pena de viure.

Ahir,– contra els meus propósits d'estalviar– em vaig fer amb un parell de jerseys per conjuntar-me algunes faldes. Ho vaig encertar, crec, no obstant això, quan pren una decisió se suposa que és per acomplir-la. I si no vaig a fer-ho no cal fer cap propòsit. Ja ho sé, el pensament, el sentiment i l'acció han de fluïr paral·lelament i al unison, la resta són cançons.

Divendres me'n aniré a Madrid a participar en un seminari sobre "Multicultura". Ara estic més tranquil·la. Supose que l'assumpte de l'Andreu Rovira m'ha afectat més del que pensava. Ell, com era d'esperar, no ha manifestat cap canvi d'actitud. És a dir no ha acusat el meu refús. Jo no vull veure'l, així estic més tranquil·la.

Xema em va enviar un ram de flors, quina meravella, no pensava que se'n recordaria del meu aniversari. Ja han passat unes setmanes des del nostre retrobament. Va ser un destrellat...Com anava a imaginar-me que me'l creuaria just a aquell carreró sense eixida, on hi era el col·legi.

Quan érem adolescents, ens trobávem sovint pel carrer, o als Jardins de Nestor, on solíem quedar la colla. LLavors, quan el veia aprop, la meua timidesa em feia ignorar-lo. Quínes criatures més estranyes som d'adolescents

Ara, a primers de curs, una vesprada quan tornant a l'escola tota atrafegada, veig com una cara coneguda que em venia de front, quan ja el tinc quasi damunt m'adone qui era. Buf!, quina sorpresa. Però Xema què fas per ací?. Hola, Marina, xe, quina casualitat. Ens donàrem un parell de besades. Doncs que vinc de parlar amb un client. Però quina casualitat, sí, jo tinc l'escola just a aquest mateix carrer. Feia temps que no ens véiem, eh?. I tant, un grapat d'anys...Sorpresa compartida. Salutacions. I la familia?. Mire el rellotge. T'he de deixar, es l'hora. Dona, quin remei, m'alegrat molt; ens tornarem a veure?. Mira, jo en eixir sol anar a Cafenegre, una cafeteria que hi ha a la plaça del poble. Si t'agafa de pas ja sap on pots trobar-me.

Va ser increible, com canvien les fisonomies, els anys que feia que no ens véiem. Ell se'n va anar a estudiar a Barcelona, on tenia família. Per cert que al llarg del temps que hi estigué a penes ens vam tindre contacte. Jo ja exia amb Lluïs, tot i que jo sabia que ell n'estava per mi. Lluís, uns anys major, ja tenia col·locació a un banc. Y a mi els estudis em prenien tot el temp, hi era més lligada que un gos a una estaca.

Mentrestant perguérem el contacte i passant el temps ens van veure emparellats al jardins de Nestor, on només feia uns quants anys havíem passat tan bones estones.

Jo sabia que no vivia a ciutat, encara que potser sovint anava per assumptes. Va ser em meu primer amor, un amor d'adolescents. Recorde que m'agradaven els seus ull color avellana, eren tan nets i tan dolços.Tenia una habilitat especial per fer-nos riure. Ell i el seu amic el Joanot sempre estaven de moguda. Un dia a boqueta nit a casa, em sent que obrien la portella. Quan va eixir ma mare, em sent: " Senyora, viu aquí Pepito LLopis Costa?". Era la seua veu, em vaig quedar a quadres i guaitant per la cortina de l'entrada em veig a als dos amics. Quasi m'ofegue de riure.

A eixa edat només es pensa en fer bogeries i en riure, si més no en riure. Aleshores al poble sovint es juntaven dos o tres elements de la colla i ordien alguna de les bones. Me'n recorde que varem començar a eixir en colla algunes xicones de la Congregació de san Sam Pau, on les monges se'n encarregaven d'impartir cultura general i estudis de baxillerat; i també de donarnos mala vida a l'alumnat, que no tenien més alternativa que passar per les seues aules si voliem fer estudis. Y alguns xics del "Germans Abeloiats" con solien dir-los als alumnes a la congregació de monjos que regentaven el col·legi d'ells.
I així va anar passant et temps que recorde amb més goig, les parides del xicots, els riures interminables, les bromes, els acudits, els jocs... En evocar-lo només em ve al cap aquella felicitat, breu però intensa. Tot era per fer, tots eren lliures, i el grup obert a qui vulguera afegir-se, o al que vulguera marxar.

Quan a la colla van començar a formar-se les parelles yo no em trobava receptiva als seus requeriments, de Xema, y malhauradament sempre m'ha quedat el dubte de si haguérem funcionat bé con parella. Ara estic convençuda de que hagués estat un bon company. No hagessem parlat de filosofia, ni de llibres, ni de política...possiblement. Ens hauriem rigut molt i molt, encara que ara tindríem arruguetes al voltant del ulls i els cors feliços. Ara estic segura que ens haurien unit certes complicitats, entre d'altres coses, i com que era una persona sana de cos i d'ànima, avui encara hi seríem mirant-nos als ulls i desitjant-nos. O recordant alguna parida per riure'ns.

Un dia a un dels guateques que ens montàvem, sempre, curiosament a casa d'un dels xics, amb música de pi-kup, berenar i ball, parlant amb ell li vaiig preguntat si li agradava la música. Es quedà un poc desconcertat i em va respondre que no. Aquella resposta seua em va refredar i donada com era a mamprendre cabories vaig acabar pensant que atès que jo em delia per la música, per tota la música vaig veure un gran obstacle per relacionar-nos.

Vàrem anar acostumant-nos a prendre cafè a les sis de la vespreda a Cafènegre mentre ens miràvem per sobre la tassa. Ell s'havia deixar bigoti, un detall que a mi no m'agradava gens. Parlávem de tot allò que van compartir, de les excursions en colla al clot de L'Assut. Del meu acné jovenil. De la seua precipitada decisió d'emparellar-se amb Dorita, quan va veure que amb mi no tenia res a fer. I no tenia res a fer perquè era tan "així" que no podia prendre'l en "serio". Quin ull que va obrir ella, segur que no s'ho esperava. Bo, la cosa va cuallar y quan ell va acabar els estudis a Barcelona i va trobar col·locació a una empresa de l'estat. Es casaren.

Jo no havia estat de mai una aspirant al matrimoni. Volia acabar els estudis, clar, després però, necessitava eixir a veure com era el món. M'agradava tan viatjar...Amb companyia o sola, per la qual cosa solia reservar la paga extra per a les vacances d'estiu.

Ara, comprenc que certes coses gracioses de Xema a mi no em feien gràcia. Posem por cas, quan Xema i jo en una de les excursions que solíem fer en grup, gairebé mai ens quedàvem a soles. Com que anàvem per un caminoi i ens havíem distanciat de la resta, va i em demana un bes. A mi, com que no m'ho esperava, em va donar el riure fluix i no podia parar. Ell insistia i insistia, ignorant el per què del meu riure. I jo em partia pensant que si em mamprem i em besa de segur que m'hagués quedat corpresa i no n'hagués estat tan sols un bes. Bobaes, d'adolescents. Després em sorprenia a mi mateix per aquella la obstinada negativa, quan jo de segur tenia més ganes que ell.

Quina pena. Després quan ambdós ja eixíem amb algú en pla formal vaig ser conscient de que els primers besos es prenen o es furten, mai no es demanen.Dissabte, 23 setembre 1995


El món en el que vivim és forjat per la meitat de la humanitat, la meitat masculina, i el cas és que no ens acaba d'agradar. Sempre és lícit suposar que un món on col·laborés tota la humanitat faria aquesta més humana, per tant, més responsable i més lliure.

Maria Aurèlia Capmany (Barcelona 1918-1991)

El mar era tempestuós aquesta vesprada. La playa desolada. No he tingut ganes de res, ni de llegir...M'endormiscat al sol tota la vesprada. He pensat que dins d'uns anys podria jubilarme. No ho tinc molt clar, però, hauria de reflexionar més sobre aquest particular. A més no sé com serà l'ensenyament a la Secundària. És un nou període que dintre d'un parell d'anys hauré d'iniciar. Retirar-me professionalment pot ser una bona idea. Si a llarg dels anys que em resten no sorgeixen noves possibilitats, que serà el més provable, millor serà anar fent-me a la idea d'una altra vida...

Dintre d'eixa altra vida poden entrar algunes activitats que fins ara no he tingut ocasió d'encetar. Per una banda m'abelleix anar-me'n a viure a l'estranger una temporada; estudiar –seguir estudiant – idiomes, psicologia...llegir, escriure, practicar la fotografia i sobretot veure món. No cal que fos massa lluny, Itàlia, França, Suissa, Portugal...

En realitat no em veig fent-me gran a l'escola, suposant que hi arribe...Per a què aprofitaré després. Abans, conforme anàven envellit, les dones anaven acostant-se més a l'esglèsia. A la meua familia sempre ha estat així, si més no per la part de mon pare; El seu pare, m'agüelo Josep, va haver d'emigrar a l'Argentina. I em fa l'efecte que ho va fer quan la guerra civil es va donar per perduda. És molt provable que fora republicà, però això ens ho van dir als fill i als nets. Mai, ningú de la seua família ens ho va donar mai cap indici. La seu dona, l'agüela Emilia i famila, cinc germanes, totes d'esglèsia, les dues filles i un fill católiques perdudes i tots ells i elles franquistes acérrims per la gràcia de déu. Tots menys mon pare. Que ningú m'ho va dir però per temps, parant l'orella i fent conjectures, vaig deduïr que era ovella negra. Després de papar-se tres anys de guerra i la confortable estança al camp de concentració d'Argeles, quan va acabar la guerra.

I la seua família sempre han tingut molt a gala ser pobrets però honrrats. Com si només foren honrrats el pobrets pixapiles. Bo, les ties, franquistes, apostòliques i romanes sempre han estar molt d'esglèsia no cal dir-ho. Amb tot, el que més em va enlluernar, va ser ma mare, republicana ella, i sempre molt desapegada amb les coses d'esglèsia, els darrers anys, diumenge per la vesprada, es ficava la roba d'eixir i la mantellina i hale!, sense baixar de la vorera com qui diu, a l'esglèsia. Ara, la que més em va xocar va ser la promesa que li va fer al Crist de l'agonia, quan el pare era tan malaltet. Li va prometre que si el seu marit sobrevivia a l'operació de les úlceres d'estòmac, que duia, el pobret, des de la guerra...,sense saber-ho, i les tenia a punt de perforar-s'hi. Això li va prometre. Per sort el pare va sobreviure, però em feia un mal cos, cada dijous sant, veure la mama a la processó, vestida de dama, tota de negre, amb la seua pell tan blanca, pinta i mantellina de blonda, tota vestoda de negre, descalça, portant el ciri a la mà i amb eixà carussa de pena...Ah! i la promesa la va fer sense data de caducitat. Va ser molt gros.

És bo somiar, clar que sí, si més no perquè mai saps en quines t'has de veure, i jo crec que mentres somies coses boniques que et donen goig, tira que va. Amb tot i això hi ha diverses maneres de viure i de ser feliç o si més no no ser un desgraciat; tinc per a mi, que funcionen, però?, això ja és una altra història.

Ara mateix no em trobe com fa uns mesos. No sé per quin motiu en sent molt més baixa d'energia. La situació econòmica sembla que empitjora per moments i això em fa anar de capa caiguda.

Recorde que l'any passat vaig fer moltes despeses innecessàries. Des de fa uns mesos he hagut de restringir-me. Malgrat tot i no haver fet cap extraordinari de vacances, me'n adone que no puc controlar l'economia. Estic farta de dir-me que he de ser més prudent...Sí, més mesurada, a l'endemà, però, se m'oblida tot, i ja hi som a les mateixes. Clar que de vegades semble "Antonyita la fantàstica", perquè creent-me que vaig a recuperar-me faig unes inversions ruinoses. Sí, com la de l'Herbalife. Ma Déu, no vull ni recordar-me´n, i tant , només recordar-me'n en puja el pavo. O la de les pàgines grogues, trenta quatre mil de l'ala. O l'acupuntura de Dña. Amparo Valls, menuda ficada de gamba! No puc remeiar-ho, m'enganyen amb un pesó de figa. Després les pague totes juntes.Mai no m'he tingut per molt llesta.

Dimecres, 27, setembre 1995

De rebels sense causa n'hi ha hagut tota la vida i sospitosament sempre tenien la mateixa edat, aquesta edat imprecisa que es cura amb l'edat, i amb les lectures.

Ignasi Aragay (Barcelona 1966)


Ahir pel matí em trobe a Selena pel corredor del col·legi i em comenta que demà era el sopar de les marujes, les nostres benvolgudes companyes de treball. Mira, el que em faltava. No sé si acabaré el mes anant a dinar a la Casa de la Misericordia... No tinc un duro per anar enlloc; t'ho dic de veres. El sopar de les marujes... Sí, dona, per això estem. I va i m'amolla. Però què dius, no te'n recordes que hi som a punt de cobrar el nou sexeni, 17.000 cuques de l'ala!. Vaig dir-li tota descreguda, no pot ser, massa, massa, massa bo per ser cert. Em mira de biaix i l'hi pega per riure. I acabàrem les dues fent cursa per veure qui arribava primera al serveis. El cas és que jo em reia perquè no m'ho podia creure ni borratxa i ella perquè de tant de riure no podia explicar-se, i encara ens réiem més. Quan vam amaïnar les llàgrimes ens havien corregut el rimel i ambdues teniem un aspecte patètic.

Redeu, si em toca la loteria no m'hagués fet tan de goig– l'hi dic mentre tractava innútilment d'endreçar la desfeta.
És que, Marina, filla, tu ets al món perquè n'hi ha d'haver de tot. No et faran tanta falta.
Que no?, com que estava maquinant per fer-me l'arakiry.
­– Doncs, ho sent molt. Ho hauràs de deixar per a un altre moment...
Mala pécora, estàs en tot.
­– No, voldràs que vaja com tu, sense saber mai quin dia és.
Et, mataré, algun dia et mataré. Vinga, sigués puntual per variar que en eixir
anem fer-se'n una cerveseta per celebrar-ho.
Per celebrar tan esplèndit esdeveniment, cerveseta? Ca, xica, xampan, per fer-la, grossa.

Comptat i debatut que jo, amb aquella colla de músties, m'avorria com una croïssa. Amb tot, "París bé val una missa" com digué l'insigne Lluis XIV, i era ateu. Les dues copes de vi, que m'havia pres sopant em van alleujar la càrrega.
I, per sort, ja hi érem a punt d'alçar el campament.


Pel que es veu estan complint els acords que aconsegirem a l'última vaga, d'infausta memòria. O, si més no, sembla que l'economía millora, que no és poc. Amb raó déien abans allò de "passa més fam que un mestre d'escola". Ara m'ho explique, per això només es dedicaven prefentment les filles de famílies bé, que els feia poca gràcia l'estudi, o les filles de les famílies de classe mitja baixa, que era l'única herència que els seus pares podien deixar-los, verbigracia, una servidora. Amb tot, la cosa tenia cordons, perqué quan vaig tindre dos dits de front va i se m'ocorre que havia de fer medicina. I ma mare no em va dir que no. Així que vaig començar el baxiller elemental per anar preparant-me. Tot i que pensava jo que com tenia a la tia Clotilde, una cosina-germana de mon pare, que era metgessa, fadrina madura y molt católica, doncs, a unes males, potser ella es podria fer càrrec dels meus estudis.

Fins a quart de batxiller elemental vaig traure el cursos nets, i a quart, però, va i em cauen el llatí i les matemàtiques. El llatí, conformé, perquè teníem un "profe" que en realitat era un exseminarista que com que va veure que passaven els anys al seminari i no l'hi venia la vocació, va tenir la feliç idea de fer-se professor de llatí, eixir-se'n del seminari i casar-se. Mai no vam saber la seua titolació, però no calia, era tan pansit que ens va fer avorrir el llatí de per vida. I Lolita, una companya de les més agozarades, al principi de la clase li preguntava:

Y usted, don Paulino, cómo fué salirse del seminario. Llavors ell feia un somriuret maliciós, deixava el llibre obert i començava a netejar-se les ulleres. Tot seguit, amb la melsa que es gastava començava a contar-nos amb tots els uts i els ets, de com va coneixer la seua dona. Mentrestant les manetes del rellotge avançaven, i ell, encantat de la vida, ens explicava pausadament tot "l'afaire". Nosaltres, al col·legi de monges, encara que el seu relat hi trobàvem desaborit en grau superlatiu, ens feia gràcia embolicar-lo. Qualsevol cosa era preferible a la murga de la classe de llatí. Just en eixe moment sonava el timbre. Llavors s'adonava ell de que havia passat l'hora; invariablement es llevava les mans al cap, i replegava el text i la cartera. I es llançava el primer vers la porta, mentre nosaltres ens miraven amb expressions de complicitat.
Tan prompte el perdíem de vista començàvem a riure. I sí, ens ho passàvem molt bé.
Però quan van arribar els examens de fi del curs que que havíem de fer-los l'intitud d'Alacant i cada assignatura ens la jugàvem només en un únic exàmen. Llevat de les "empollones" els catedràtics de llatí van fer-nos una sarracina.

L'altra que em suspengueren fou les matemàtiques. Quan van arribar les notes, ma mare volia matar-me. Jo els vaig jurar i perjurar als meus pares que l'exàmen l'havia fet, si més no, per a un aprovat. Total que se'm va ocorrer proposar-li a ma mare que parlàrem amb la tia Clotilde per demanar una revisió d'exàmen. La tia era metgessa, hi vivia a Alacant tota la vida. Clar, sabíem que estava molt ben relacionada pel seu treball i pel seu talent. N'estava clar que era la més indicada per demanar una revisió d'exàmen al profesor que em va examinar. El dia i hora que em comunicàrem, vaig presentar-me a sa casa, pensava que m'acompanyria per anar a fer les parlades.

I quan arribe al seu pis va i em diu. Mira, Marina, yo sé que tu eres muy espavilada, así que vas a esta dirección. Preguntas por este senyor, y le dices que vas de mi parte a lo de la revisión del exàmen de latín. Em vaig quedar mortal. Ni tan sols pensava acompanyar-me la molt bruixa. Comque va Marina Molins i es presenta al despatx del en tal. Em fa seure, li explique era la neboda de doña Clotilde de tal, i que havia anat per a veure de fer la revisió d'exàmen. Atés que jo pensava que puntuació podria ser d'un cinc, aprovat.
Aquell home tenia la facultat de refredar-te la sang en mirar-te. Vaig disimular un escalfret i tot seguit m'amolla que en llatí n'estava suspesa amb un quatre i que lógicament, havia de preparar-me bé i tornar a setembre.

I vaig haver de pasar-me tot l'estiu anant i venint a classes particulars de llatí amb un professor que van haver de retribuïr els meus pares, clar. No sé com no em mataren. Ara, va ser l'única manera d'aprendre llatí, declinacions, traduccions...fins i tot li vaig prendre el gust.

Després d'aquest incident vaig optar per no demanar-li a meua tia, la metgessa, allò de financiar-me la carrera de medicina.


Dimecres, 4 d'octubre 1995En morir, els escriptors esdevenen sants i els seus miracles s'exposen
a les llibreries. La necrofília és el negoci més sucós al món del llibre.

Montserrat Roig (Barcelona 1946-1991)


Em sent indignada. L'Andreu Rovira no acaba de marejar-me. Per més que li demostre que no vull res amb ell, que no li negue el salud per cortesia, ell es mostra amable. Ha pujat a secretaria a dir-me que la sala d'usos multiples ja
hi era disponible.
- Com estás?
He passat de laperplexitat a la indignació en dècimes de segons. Ell es comporta com si tingués amnèsia, com si no hagués passat res entre nosaltres...en saluda i somriu...Jo no hi puc comprendre, no sé per què se'm presenten a mi aquests paperets. No vull parlar amb ell, no vull enutjar-me més amb ell i ara ja no m'interessa la causa del seu abandó. Ja no m'interessa el més mínim, ni experimente vers ell cap sentiment. Electroencefalograma pla. No desitje la reconciliació, ni tindre res a veure amb ell. I fins i tot ni tan sols em sent dolguda. Senzillament no m'importa. L'únic que desitge és no veure'l no estar aprop d'ell, i que no em dirigeixca la paraula. Crec que és senzill i sense complicacions, s'ho he mostrat per activa i per passiva. Ell, però sembla que segueix jugant a no sé quin joc. Fins i tot Fedra, la directora, que ens ha sentit les poques paraules que ens hem dit, se'n ha adonat de que les meues respostes no eren les habituals, ha percebut el meu enuig. No va a trobar-me per cap tipus d'aclariment ni de discusió ni encara per presentar-me disculpes. Ara ja no és el moment. Ha passat molt de temps, han passat moltes coses. Ara ja és tard. Inmediatament ho he comprés, l'ira, l'enuig s'ex-terioritzen quan vols restaurar una situació, amb Lluís em va passar igual. Vaig premetre conscientment que la relació anara deteriorant-se dia a dia, mes a mes, any rere any. Va arribar un moment en el que la ruptura va ser inevitable.

Alta cosa seria que restara algún vestigi d'allò que va ser aquella estranya relació. Sembla que no vol o no ho pot entendre-ho però. Potser que, quan a mi en va caldre una explicació ell no es trobés en situació de oferir-me-la. Pero el seu silenci em va fer molt de mal, molt. És probable que ell també patira;
em faria càrrec si a mi em calia una explicació i ell no estava en condicions de donar-me-la pel motiu que fossen...llavors hagués bastat una nota, tan sols una nota explicant mínimament que passava. El dies se succien amb un mutisme insistent. Com si fossem dos estranys, dins un silenci distant...

Ara ja no me l'estime, tot i que sé que, ni en el millor dels casos, haguessem pogut passar d'una tèbia amistat.a vegades em sorprenc a mi mateix pensant quan diferent és la meua vida ara a la de curs passat per ara. Hiu ja no compta per a res. Encara que els lloc que vam compartir em retornen sovint al passat tot i desproveït de la tendresa que embolcalla els afectes. Només com un record llunyà del que a penes queda el regust reminiscent

Tant de bo la vida em reserve un altra oportunitat per a mi. És tan desolador deixar de sentir...La setmana pasada va vindre la meua germana. Des que em trobàrem vaig percebre la seua impaciència per saber. Vaig reprendre la línia del relat fins al dia de hui. Les meues parules sonaven fredes i descolorides. De nou em trobava a l'aridesa del desert afectiu, assedegada i sense esperança.

En fi, ja ha passat, però encara no ha passat l'hora de la reflexió. Tracte de convence'm diguem-me, veus, Marina, no ha estat per a tant, com quan de menuda corrent em queia i m'alçava amb un bot, com si no hagués passat res. I si de cas algú per carrer em preguntava si m'havia fet mal, engolint-me les llàgrimes, responia, no, apenes un refregó.
Dijous, 12 octubre, 1995Contra el que molts es pensen, a mi m'agrada més lloar que denigrar.
Cerco sempre el costat bo dels esdeveniments i si els esdeveniments,
molt sovint, no tenen cap costat bo, la culpa és dels esdeveniments i
no pas meva.

Eugeni Xammar (Barcelona 1888-l'Ametlla del Vallès 1973)

De sobte he experimentat una emoció intensa i no li trobre cap explicació. Será un dels misteris de l'inconscient. El món de les emocions no s'ajusta a cap lógica. Qué hi ha del món perceptible? Supose que és en eixe lloc on resideix la VERITAT, una veritat tan incomprensible com apassionant. A vegades presenteix unes relacions inexplicables. Pense que, com tot, obeix a una estructura interna a la que encara no tinc accés. Unes imatges que em provoquen una emoció intensa. No, no es suficient per fer-me replantejar la situació. Seria absurd. Al món real és una història cancel·lada. No, no espere res, ni desitge res. Ell és un individu entre els que se m'acosten, cercant alguna cosa que no troben a les seues vides. Jo, però, no he d'identificar-me amb la seua necessitat. Aquesta ha estat una història molt penosa.

A hores d'ara encara en sent molt conectada amb la terra, i albergue un sentiment, i entenc que sóc vulnerable i que per molt que jo vulga –potser seria desitjable, no m'ho impose– contemplar la realitat amb altres ulls...encara no és així, i no ho és i he d'acceptar-ho.

Sí que n'hi ha moltes maneres d'abordar la situació. Se que mai podrà tornar a experimentar el que ha sentit amb mi, per molt desconectat que estiga dels seus sentiments, algún indici d'humanitat ha d'habitar-lo. Una amistad amb aquest perfill es dóna poques vegades en la vida. Sé que tornarà a intentar-ho innútilment. Sé que em penediré, potser dintre d'un cert temps, quan s'apaguen les flamarades de l'emoció definitivament. Però ara no sóc capaç de reviure l'afecte i el respecte que un día l'hi vaig reconéixer.

El que més desitge ara és allunyar-me de pressa. Amb un parell d'anys s'instal·larà la distància definitiva. Sí, ja ho sé, sempre acabe posant terra entre nosaltres, incapaç de resoldre la situació d'altra manera. Ho reconec. No puc, no em sent disposada a fer altra cosa, a parlar, a discutir... I quan crec que ho accepte i ha quedat conclós sorgeix alguna circumstància eventual i altra vegada me'l posa al davant.

Hauré de reconeixer que no és com jo pense, com jo sent sóc una experta en l'art d'anestesiar-me quan cal, per pur sentit de supervivència o per pura arrogància. No sé, estic confosa una vegada més. Vullgura veure les coses amb objetivitat; intueix, però, que ho vaig aconseguint. Per a mi significa massa, és com tornar-me a col·locar de nou davant d'un antic enigma, i tornar a fracassar en la resolució. Qué ha canviat?. Supose que ara tinc un poc més de serenitat, tot i que tampoc ho sé.
Qué passaria si em prestés a parlar amb ell? tan gran és el meu refús. Si enfrontara la por que em produeix potser m'adonaria que el fantasma desapareix per sempre, i això si que seria un guany. Qué aconsegueix amb la meua actitud esquiva, donar-li una lliçó? a qui sé que no pot deprendre?. És per ell o és per mi? quants interrogacions incontestables.

Reconec humilment que no sé qué fa, que una vegada i altra retorna el fantasma disfressat de maneres diverses; tot perquè flueix, com quan era menuda, i no gose enfrontar-lo, escoltar-lo...destruir-lo. Sembla que aquesta reflexió me aporta una nova llum. Sembla que és un pas decisiu que em pot preparar per fi per a una relació sana amb la persona amb qui he de compatir la meua vida. Sembla que la seua insistència és una crida que jo he d'escoltar.

Qué passaria si l'escoltara, simplement l'escoltara? Si poguera véncer la repugnància que em produeix –com tantes altres vegades, la llista és llarga – qué passaria. Faig bé en preguntar-m'ho. Jo no arrisque res puc simplement preguntar-li:

J. Qué vols?

Qué pot passar, que hem diga :

Res, no passar res. Simple curiositat

Qué més pot passar?. No, No em puc vinclar a ell ni a res que tinga relació amb ell, si jo no vull. Aleshores per què em dona tanta por?Bona pregunta. Si em fos indiferent de veritat no li haguera dedicat ni una sola línia més...En canvi jo no vaig a enganyar-me.

Vulguera que d'aquesta refexió pogués eixir el compromís d'enfrontar la situació, amb serenitat, perquè sé que tornatà a presentar-se una i altra vegada, fins que tinga el valor de mirar-lo als ulls i adonar-me'n que no hi ha res, que no deixe res, que no perd res i que no haguera guanyat res.

Potser, potser trobe les forces necessàries per a fer-ho. Potser.
25, octubre, 1995


La solitud és pesada i la gent fuig dels qui pidolen afecte.

Lita Pérez Cáceres, escriptora paraguaiana (1940)

Maura és una persona molt especial. Hi era en punt mort y després de passar una vetllada amb ella se'm va ocorrer altra manera descriure. Maura és una malalta psicòtica, exdrogadicta (heroïna), exalcohólica i lesbiana, també sembla que siga humil, tendra, afectuosa,...creativa, sincera...Tot està per veure. Les primeres impressions solen ser falses.

No es preocupa de donar una imatge; t'ofereix tot el que té, un xiclet, una cigarreta que ella fuma amb una regularitat observable, és d'una generositat fora mida. La meua relació amb ella és molt superficial, ens coneixem de fa poc. Ella es molt depenent i poc enérgica. Diu que als dos anys va aprendre a llegir, al vuit o nou llegia a Dostoyeski. No se si el llegiria, el que em pregunte però, és si l'entendria o fins i tot hi comprendria.

No crec que m'ocorrega com amb m.... que m'ho va fer creure tot, el que era i el que no era. Sí, ja ho sé, peque d'ingènua. I si no en tenia prou, la meua meua amigueta, la Nina de drap. Jo, malgrat que segueix estimant-la, em sent molt decebuda. Pipa no és sincera, té moltes pors. La seua rigidesa no la deixa parlar amb el cor a la mà. El seu somriure constant no es més que una màscara per ocultar...cert grau d'insatisfacció, potser.

"Tenir o ésser" és el titol d'una obra d' Erick From, en la qual fa un estudi pormenoritzat dels dos conceptes. Un altre descobriment que he fet a través de les lectures dels historials dels seus pacients és que una persona per a formar una parella ha de haver de desenvolupar les seues potencialitats com a ésser humà. Qué vol dir això?. Doncs que en sentit general un creu que quan arriba a trobar a l'altra u altre que més o menys creu que l'hi acobla, dedueix que ha arribat al Nirvana, estat de plenitud al que només arriben ésser humans molt perfeccionats, després d'un treball intens i continuat, sota la supervisió d'una persona sabia, d'esperit elevat, mitjançat un gran període d'aprenentatge i de multiples proves que ha de superar, gràcies a un entrenamentt que l'apropa a la superació dels lligams, que d'ensems l'han inmobilitzat a un determinat estadi de la seua evolució personal i no l'hi permeten d'avançar vers a un perfeccionament progressiu.

Pel que fa als sentiments, es trenca el mite de la mitja taronja amb el següent argument. Fins que una persona no és completa amb si mateix, no es troba en situació de formar una parella. (aquest argument a mi em sembla de calaix.). És a dir que, com deia el gran savi i literat D. Miguel de Unamuno,"los experimentos se hacen con gaseosa". Es a dir, fins que un no haja viscut tot el que cal per ser una persona autònoma en si mateix, capaç de subvenir a totes les seues necessitats per se, no seria en condicions de viure o compartir la propia vida amb una parella (i a la viceversa). L'altre, per meravellós que sia, no et pot aportar el que tu no ets. Són una mena de deures personals i no valen "truquis", entre d'altres coses, perquè són molt fàcils de detectar per l'altre o altres. LLavors hauríem de tornar de bell nou a la graella d'eixida.

La qual cosa vol dir que les queixes sobre les dificultats que presenta la vida en general i les relacions de parella en particular, no valen. El vincle del tipus que sia, que ha escollit la parella per fer-se reconèixer davant les famílies, la comunitat, la societat on viuen, i el compromis que adquireixen pel que fa als fills, estarà en funció del grau de preparació que cadacú dels menbres aporte a la unió.

Després de la lectura de tots els ets i uts que encara afinaven molt més, em vaig quedat tan aclaparada, que vaig tenir com un rampell de saviesa...llavors vaig comprendre per què s'inventà el divorci.

Dissabte, 18, novembre, 1995


Alguns periodistes considerem que ja fa anys que els mitjans de comunicació no diuen la veritat perquè en diuen massa, de veritats. Hem passat de no tenir notícies a tenir-ne massa, i tan mort és qui es mor de set com qui es mor ofegat.

Ramon Barnils (Sabadell 1940-Reus 2001)


Maura s'està convertint en un malson. No compren com em veig involucrada d'aquesta manera en històries tan inversemblants. Va aparéixer a primers de curs a substituïr a Marigloria, que està de baixa per depressió.

Maura és una malalta psicòtica. D'això em vaig assabentar als pocs dies de conéixerla. No sé com he pogut veure'm així, El telèfon no para de sonar. Estic segura de que és ella però no vull posar-me. El meu natural d'escoltat la gent, la meua disponibilitat, són qualitats que a vegades es tornen grans defectes , perquè atreuen persones que estan greument trnstornades que em desestabilitzen a almenys ho intenten.

Al llarg d'aquests diaris es poden observar la desfilada interminable – el telèfon i sona cada vegada més freqüentment– Em sent molt malament. Aquest matí ha començat a les 10,30h i no s'ha deturat en tot el dia. Sé que és ella

Deia que són tantes i tantes persones les que han desfilat per aquestes pàgines, les pàgines de la meua vida, i altres moltes que no he fet constat. Ara recapacite, i no vull mostrar-me ni sentir-me pesimista. Ha estat una galeria, un goteix constant de persones que han aparegur i desaparegut sense deixar apenes cap indici, amb un denominador comú: la psicopatia en major o menor grau. Jo que tanta por he tingut als bojos, jo que tanta por he tingut sempre a perdre la raó.

De fa un temps a ara aquestes meues pors havien anat desapareixent en la mesura que anava consolidant-se la meua recuperació. Com podia entrendre, comprendre la vida si tota aquesta gent que m'esvoltava ha estat sempre tan alterada. No tenia cap punt de referència.

Han hagut de passat anys ...Reich parla de la "plaga", una epidèmia de neurosis que genera la nostra cultura...ara comprenc que tenia raó. Ho visc i ho pateix en la meua carn. em cal conèixer alguna persona sana que m'aprofite per reafirmar-me, però sols em surten al pas...No vull ser derrotista.Sé aquests foscos pensaments no em fan cap bé, necessite expressar-los però, encara que siga tan sols en la intimitat d'aquestes págines. Escric i escric, rara vegada rellegeix el que escric. Si alguún dia tinc temps i ànim els llegiré des del principi. encara que ni necessite fer-ho per recordar gran part del seu contingut.

Ja no em queixe de la meua soledad, que m'estime i valore, en sent forta y sana, encara, però, que constantment vaig trobant respostes, algunes qüestions romanen encarara misteris. Per què se'm fa tant didícil trobar persones normals potser perquè no en hu hagen. Per què tinc tanta facilitat per captar persones tant desfetes, què vol de mi la ida? quin és el seu missatge? Pensaba que dedicant-me a estudiar-les per entendreles em donaria resposta a aquest interrogant. Ara, però, segueixen apareixent en una succeció interminable.Invadeixen la meua vida personal i fins i tot em deixen quasi sense capacitat de resposta, victima de la seua insistència constant. Em reclamen. Intenten pressionar-me emocionalment perquè saben que tinc el cor tendre i que em condolc amb facilitat. No sé per què aixpo jo no ha faig amb ningú.

Aquest és encara per a mi un gran misteri. visc una vida solitària i discreta i no obstant això per poc menys de res uns i d'altres m'arrosseguen a fer de vegades el que no vull.

Aquest divendres en el tren, quan anava a veure a Pilar. a continuació se'm presentà la gastritis. Estic cansada , porte ja unes hores sentada en aquesta butaca. He estat corregint redaccions. Hauré de reflexionar seriosament sobre aquest problema.

De totes les personalitats que m¡ han presentat Maura és la més perillosa. No és que estiga atemorida doncs no ho estic, sé que he sigut, m'he comportat amb alla d'una forma humanitària. Jo sóc així, no em costa cap esforç, aquesta actitud, però, sembla que els anime a plantejar-me noves exigències i això si que arriba a ser una mena asfixia, no és que estiga atemorida, es que no em deixen temps per descansar ni per viure, en fan víctima de les seues exigències i això si que arriba a ser perillós.

Maura està molt malalta, és un ésser molt vulnerable i desequilibrat també dissortat, però jo em sent totalment impotent per a respondre a les seues exigències que són cada vegada més i més freqüests. Tothora he d'estar dient-l'hi que no a les nombroses propostes que em presenta. Tan prompte com tinc un detall d'ambilitat, comprenssió o afecte ellaho interpreta com una debilitat de la que pot traure partit. És molt subtil. La seua intel·ligència és superior. Me'n adone que potser realment perillosa per a mi. Si jo m'avinc a les sues demandes, em traicione a mi mateixa. (Ja ho he fet moltes vegades amb ella i amb altres moltes. Jo no puc fer això, per molta llàtima que m'inspiren perquè si ho fera seria injusta y desconsiderada amb mi mateixa.

Crec que son petites concessions que he anat fent des del principi. Ella és no te mesura, mai no té suficient atenció,, suficient compañia, en vol més i més...La història es repeteix. Sóc conscient, i presisament ara que per fi, m'ahavia decidit a rendir-me, a deixar de lluitar.

Com podria compatibilitzar el meu desig de pau i armonia amb les deorbitades pretensions de totes aquelles persones que passen aprop de mi i es creuen que van a dispondre de mi incondicionalment o almenys ho intenten.

Fa poc va passar-me una situació semblant de molta menys envergadura. Lola, la logopeda, d'on creu que puc atendrela sense més ni més sabent que tinc una tutoria, amb el poc temps del que dispose i que també el necessite per a mi... Me'n adone també que la gent mostra una falta quasí total de consideració. Amb tot jo sé que no sóc una persona agoista, i que el meu defecte és just el contrari– potser pel llarg entrenament que he tingut– mostrar-me massa disponible. Els altres no ho interpreten com una actitud generosa i solidària sinó com una oportunitat d'esplaiar-se explicant els seus problemes sense cap mirament.

Crec que aquesta època és molt dolenta 1ª per l'individualisme, la 2ª la infelicitat, una és conseqüència de l'altre i regeixen les nostres relacions. Rapinyem el temps i l'atenció dels altres, no hi ha però, una expressió autèntica dels sentiments, no hi ha comnunicació, és tan sols un aprofitament, una instrumentalització, es com un robatori, una estafa.

És una actitud inmoral, el més trist és que és general, i no pota camí de sulucionar-se. al llarg d'aquest últim període, exercint d'aprenent de terapeuta, he conegut molta gent, he comés algún error, i també he fet, però, molt de bé a moltes persones. Practicament cap d'elles ha mostrat cap indici d'agraiment o valoració d'alló que se'ls ha proporcionat.

Ara, potser, la prova suprema serà aprendre a dir ¡No! ¡Basta!


Dimarts, 6 desembre, 1995


La falta de memòria és l'origen de la ignorància i de la forma més perillosa de la ignorància, que és la demagògia.

Josep Pla (Palafrugell 1897-Llofriu 1981)


Dia de la Constitució!

El silenci és total, sols se senten els ocells, el Curri que creda de tant en tant i el trompeteig dels tropicals, poc més. Vaig a fer els exercicies de bioenergética, que com són tan gossa, mai no trobe el moment.

La vida sem'ha simplificat últimament i, qiuna paradoxa, ara sembla que tinc menys temps, ara faig menus coses. Segueix estudiant intente ordenat eixes golfes farcides de records, de somnis que no puc oblidar, de moment que em costa recordar.Ara llegeix "el hombre autorealizado"Al principi m'avorria, després de l'impacte de Lowen i Reich, he seguit avant però, i malgrat que no està escrit d'una manera entenedora, és interessant. Em dona una sèries de claus per comprendre l'estructura i el funcionament d'una persona "normal". Ara me'n adone de tot alló que ha subsistit a dintre meu al llarg d'aquest temps de diuen "vida"farcit de contrarietats y entrebancs. Em dona a entendre quan encertada estava fent ús de la meua tossuda voluntat de respostes, que de vegades en duien a paratges fèrtils on podia prendre'm un descans i beure l'aigua fresca d'un rierol abans de tombar-me conformada a prendre el sol. en canvi d'altres l'aridesa i la foscor del camí en recluien a un reducte fet de confussió o obscuritat.

Ara em repeteix a mi mateix, Marina, ha acabat la lluita...no cal seguir afanyantse sense obtenir alguna troballa que reconforrte l'esforç. La vida deu ser molt més senzilla. La vida deu de fluir des de dins, com una font i deu de reliscar mansament com un riu que avansa per turons i planures que conformen un joc d'ondulacions, viu en si mateix amb l'armonia plaent de les seua aigües.

Sovint revise el passat a la claror del nous coneixements, i obstinada cerque d'alguna manera el nucli dels meus errors que tant cars sempre he hagut de pagar. Sí, comprenc que aquest neguit pot conviure amb mi fins el darrer dia.
I els preus fora de tota mida que, des de la meua ignorància m'he avingut a pagar.

Em queden tantes i tantes coses per dir que em fa por que no m'arribe el temps. Les paraules de vegades espanten més que un arma, més que una pèrdua, més que un dol; amb tot no només es prou escoltat-les, hi ha que dir-les, per molt que plore l'ànima. S'ha de fer, i ningú pot fer-ho per ningú, és un
deure personal que no es pot refugir, perquè si ho férem romandria incomplet per sempre més l'existència.

Moltes vegades no sabia exactament el que feia i per qué. Potse encara no sabria definir-ho, tot i que ja es perfila a dintre meu eixe impuls que senpre ha hagut en mid'observa, experimentar, investigar, conéixer...Des d'algun racó del meu interior potser sentia, més que sabia, que obedia a certa distància els processos naturals de tota vida humana de creixement, de desenvolupament, que m'ajudarien a conìxer el món de fora, i a l'ensems el món de dintre. Llavors jo ignorava què era aquella força estraña que m'espentava des de dinte cam endavant, sempre avant, fins i tot en moments tant i tant anguniosos que he hagut de viure.

Tot està justificat, cóm haguera pogut arribar a hui sense passar per tota aquella nit obscura. Aquest matí m'he despertat tan bé, amb tanta pau...Sé que sempre no és així, que també tinc dies de plom que m'aixafen i sent el seu ofeg damunt el pit que apenes respire.D'altres la confussió es localitza a la ment, per uns instant roman parlitzada preguntant-me on sóc. No obstant això comprenc d'aquets altres dimonis també viuen amb mi, i ni dec ni puc ignorar-los per molt que m'incordien. Fins que compren que les meues poques forces han de servir-me per viure amb mi mateix aquesta vida, tal com se m'ha donat feta. Per anar cap on? quan em trobe en algun moment d'especial lucidesa crec que és per anar cap a la obtenció del meu jo; sense saber quan va començar aquest peregrinatge ni saber quan acabarà ni com. Això seria viure el propi ésser en plenitut. Ara vaig explicant-me que vaig per un camí vers a l'obtenció de mi mateix, i que eixe camí ple de incidències, niuat de situacions, en les qual com una endevinalla he coneixer y aprendre d'interpretar la seua naturaleza- com una mena d'exercici per a poder fer-ho arribat el moment, també amb la meua pròpia. És a dir seguir la trajectoria que va des del moment del naixement - o potser abans- fins que a través de totes i cadascuna de les experiències vitals hem anat conformant-nos, donant-nos capacitat de viure completa en mi mateixa, completa i integrada existencial i funcionalment. És un miracle de la natura, un miracle que es renova cada dia en una nova manifestació vital. És un sentiment de complitud, un alt en el camí, un camí reblert d'incerteses tot i que cada vegada es perceb més sòlit i més segur. Una gran satisfacció, un alt per contemplar l'obra feta , descansar i prendre forces com fan els bons caminants. Ara però ja sense eixa inseguretat que ens feia dubtat cada moment. És el moment de contemplar el panorama, de gaudir-lo, de gaudir la plenitut dels nostres sentits que ens permeten experimentat els estimuls que també conformen el panorama interior. I seguir caminant sense fresa, ni ansietat ni incertesa, sé que he trobat allò que m'havia mobilitzat temps enrere. I hauré de seguir tornant més enrere i seguir cercant. No, ara ja no. Puc permetre'm caminar al meu pas, tal com tal com m'indique el meu esperit. Si em sent més animosa més de pressa, si em trobe cansada, a poc a poc, Després de tot em tinc a mi mateix, completa i integrada...funcionalment i existencial, és un miracle, un miracle que es renova cada dia en una nova manifestació vital. Ës un gran hallau el fet de saber que puc comptat amb mi. Mentre he d'esperar d'alguna manera, que


Algú satisfaga les meues necessitats, tot han sigut fracassos. I ncara que des de sempre he tractat d'assumir la meua soledat, la total i absoluta soledat (i indefensió) de l'ésser humà mai no ho havia aconseguit del tot. Ara me'n adone fins a quin punt he d'estar formada interiorment, estructurada d'una manera sòlida per poder ser a la vida. És clar que des del punt de vista afectiu mai no he trobat ningú que satisfera les meues espectatives, i era degut, però a que jo no tenia clarament definides les meus espectatives, i aquesta inseguretat generava una definició imperfecta dels meus objetius, que no es podien percebre amb netedat.

Amb altres paraules era idea de la vida esboçada més que no un projecte seriós de vida. Les nostres motivacions quan es tenen definides interiorment. Les coses quan es tenen definides interiormentsorgeixen amb facilitat. No perquè es creen del no res sinó perquè ens trobem en condicions de reconéixer-les quan la realitat ens les ofereix.

I aquest és el procés, un ha de ser complet en sí mateix, tindre-ho tot que és tant com tindre's a si mateix. Sols a partir d'eixe punt és quan s'està en condicions de compartir, no ellò que té sinó allò que és.

Hi ha una part de la realitat, que es deixa entreveure apenes, que funciona així. No és fàcilidentificar-la si no se tenen uns coneixèments i una experiènciaprèvia, una predisposició especial...Però existeix, enmig de tanta misèria , tanta confussió i tant d'engany, existeix.I a mi em sembla que això és el més important. Ara me'n adone quin sentit tenia empaitar papallones. Jo ho he fet sempre encara que no creia que això aprofitara de res. Tanmateix tot ha sigut vàlit i necessari. Encara que també és cert que tot n'era a dintre meu, segurament ja em va vindre donat, sols que el món es confabula misteriosament en contra d'aquell anhel natural de la persona, i el pitjor és que en la major pert dels casos aconsegueix influenciar-la tant que acaba per sotmetre-la definitivament, reduïnt-la a una vida mediocre en totes les seues manifestacions, fins i tot en les més antigues i vitals: els afectes i el sexe.

Acaba aquest any, acabe també aquest quadern, que no és més que un acta de lúltim període de la meua història, contada a trosssos i a mossos.Ha estat aquest ric i apassionant, dolorós unes vegades, gloriós d'altres. Com és la vida en si mateix. Els contraris conviuen quotidianament, inextricablementunits i així ha de ser. ës la nostra tasca comprendre-ho i acceptar-ho.

Res no acaba, começarà un nou any i un nou període. Les pàgines en blanc seguiran omplint-se de reflexions, d'eixe monòleg interior qque m'ha fet com sóc.

Tot ho done per ben empleat.

La vida continúa i amb ella l'esperançadiumenge, 18 desembre, 1995Mai no escriuràs un bon text si no n'explores tots els racons, si t'atures
alguns metres abans de l'abisme.

Salvador Sostres (Barcelona 1975)

No em trobe molt lúcida hui. Estic malata, al llit, un procés infecciós de vies respiratòries. Em sent cansada, esmussada per contra no tinc cap dolor.

He acabat el llibre "Pasión de juventud", de Wilhem Reich. Un metge, psiquiatra, invertigador...artita, polifacètic. Un altre segregat també per una societat que no tolera la diferencia. Cercant més bibliografia d'Alexandre Lowen vaig descobrir aquest geni d'infaust destí.

Dir que m'ha agradat molt aquesta obra em sembla una frivolitat. La qualitat del personatge i la seua aportació pel que fa a les investigacions al camp de la psiquiatria, encara que, per motius polítics, no ha estat reconegut com es mereix, atès que va produïr un obra gegantesca tant al camp de la seua especialitat inicial, com a les altres aries que va anar investigant al fil del seus descobriment.Y malhauradament al haver-se produït la mort en circumstàncies estranyes i sens que a hores d'ara haja hagut cap revisió referent a la seua biografia, ni a la seua producció cientifica, investigadora ni artística.

Ha estat apassionant des del primer moment penetrar en la seua intimitat, a través dels seus diaris fins als vint-i-dos anys tan sols. I poc després quan només comptava vint-i-cint anys i acabava de casar-se per primera vegada. Conèixer-lo d'aprop, gairebé aspectes personals, adonar-me'n que tot i que era un home tan savi, era també molt humà. Que va arribar a la psiquiatria cercant respostes als seus problemes personals. La infantesa i els nombrosos conflictes familiars que va haver de patir.Després la guerra (la Iª mundial?), tan jove.

Aquesta biografia m'ha acostat tant a ell, com a mi mateix i als altres. La joventud un cru període força confós i conflictiu, que a vegades dura massa temps, perquè no es resol quan cal, possiblement tampoc s'han resolt d'altres etapes anteriors i la major par de les persones romanem enganxades a aquest període molt més temps del que caldria generant un gran sofriment afegit.

No sé si la meua pròpia recerca fou simplement una circumstància de la joventud, que jo mai no vaig gaudir. Era tan joveneta, quan vaig quedar vinclada al que seria el meu marit, simplement perquè al meus setze anys, quan iniciarem la relació formal, jo no sabia exactament el que volia, ni el que sentia, i a més llavors feia els estudis de mestra d'una forma gairebé autodidacta. I per acabar-ho d'adobar la meua família tenia tots els problemes del món, de salud física i mental, de diners, de treball, de convivència i de subsistència...Evidentment a mi em venia gran el traje de promesa. A més, per a mi eren importants altres projectes. La meua carrera, la independència econòmica i, conseqüentment, la personal. Em calia temps, centrar-me en la vida, ( a mi anava a costar-me més per l'ambient al qual em vaig desenvolupar). Llavors tenia una empanada mental del tamany d'una plaça de bous. Perquè em calien tres coses, autodefinir les meues necesitats i situar-les a la pròpia escala de valors. Malgrat que ara no recorde, em sembla que no, que no tenia clar eixe concepte. Va ser com un castellet d'arena a quatre pamps de la vora del mar.

A més no tenia cap persona que em pogués ajudar. I és que no estic molt segura de que, llavors als setze anys, amb el bagatge de la meua experiència fins al moment, i la refotuda trajectòria vital que em va tocar, no em trobava jo en situació de reconéixer i definir les meus necesitats, ni molt menys col·locar-les per ordre alfabètic. Això, evidentment no era bufar i fer ampolles.

Quan, suposadament, una vegada acabats els estudis havia d'assumir la meua propia trajectoria, això ja va ser impossible, atés que pressionada pel pretendent, a eixa edad vaig quedar compromesa per al el dia de demà, foren dos, tres quatres o més anys, a contraure matrimoni. I ara dic jo, com es pot contraure "això" si un no té ni idea d'allo que pot implicar aquesta desisió?. Si alguna ànima caritativa m'hagués espolsat dos guantades, almenys m'hages adonat, al millor dels casos, que aquell projecte era una bogeria.

Aleshores, però, jo ja havia esdevingut un ésser semiestupit que, incapaç de fer una anàlisi acurada de la situació a la que havíem arribat, i discernir que el resultat no cuadrava amb el principis més elementals per a mi, i per tant només restava acomiadar-nos. Atés que havíem mantingut quatre anys de relació casta i pura, i que em sentia un ésser defraudat i sense un projecte de vida consistent, en compte de deturar tots els prepartius, fins que aquest punt clau quedara solucionat, em vaig unir en sant matrimoni per l'esglèsia católica.

Sempre he tingut potser l'absurda pretenció de compredre la vida, sobretot el per què de tant sofriment. I ara en repassar-la recorde molts detalls que havien quedat oblidats. Ara que revisc d'una manera serena tot aquell desgavell, me'n adone que els anys d'estudi i reflexió en soledat m'han ajudat a madurar com a persona i el més important m'han ensenyat a perdonar-me.
Desembre, 21 desembre, 1995


Les paraules se salven de totes les catàstrofes.


Vicent Andrés Estellés (Burjassot 1924-València 1993)

Estic malalta. Sóc a casa sola i no espere ningú, per variar. Ahir, llegint el llibre de Reich me'n adone que de la soledad a aquella edat era molt més dolorosa. Sort que als molts pocs anys vaig haver de fer l'aprenentatge d'eixa matèria, i vaig eixir en bé. Potser per això, llevat dels primers anys que vaig passar molt, molta por perquè per disort havia de romandre sola. El pare treballava, l'avia que de primeres ens acompanyava y amb penes i treballs s'ocupava de nosaltres. Ai, però poc dura l'alegria a la casa del pobre. Feia falta a sa casa, les seues filles la necessitaven. I de primeres se'n anava a passa-hi dissabte i diumenge, per tornar dilluns. Després però, com que la tia Maria es casà, i ja anava pel tercer, la xiqueta. Necessitaven la iaia, i com a que escasejava la faena, i més la que elles feien eventualment, a casa.La mare els deia les senoretes sense diners. A mi em dolien molt, perque, malgrat tot, per a nosaltres, les nebodes havien sigut un gran supot, i sobretot un lloc on replegar-nos quan eixiem els diumenges del cinema i els pares no eren a casa.

Ara en recordar-ho es barretgen els sentiments de llibertat, amb el de soledad, el d'afecte amb els d'indiferència. La qual cosa no vol dir que no tinguera amigues. En tenia una, un parell d'anys més gran que jo, que com que viviem aprop i ella tenia una casa tan gran, tan nova i tan bonica, quan eixiem de l'escola ens juntàvem per jugar. Ella tenia de tot, fins i tot un dia li portarem un mussol. Li vam lligar un fil a la pota i el deixàrem volar pel quarto, a mi em donava llàstima, però era tan graciós, amb eixos ulls tan oberts i eixe bec com un ganxo.

Nora i jo també hi érem juntes a l'escola, com que sols hi havia una classe amb tres grups. Ella estava amb les grans, jo al de les menudes, clar. Ella tenia una lletra preciosa, i separava molt una paraula d'altra quan escrivia. La mestra mai no la renegava. A mi, tots els dies. I tan prompte em veia guaitar per la porta, abans de dir-li, Buenos dias, señorita. Ja m'havia dit, Al rincón!. Després vaig saber que era perquè arribava tard. De vegades s'hi oblidava de mi i jo em cansava molt d'estar dempeus entre dos armaris. Quan em perdonava, me'n anava al meu lloc, obria la llibreta i em posava a copiar el que ella hi havia ficat a la pissarra. Però jo no sabia per què em castigava.

El temps passava i jo no sabia per qué tots els dies h'havia de castigar. Jo m'avorria molt sense fer res. Mirant, només mirant com les altres feien. Clar, passant el temps em vaig adonar que cap xiqueta de la classe volia ser amiga meua. Nora a l'escola no em veia, no em veia, no. Només em reconéixia quan anava a jugar amb ella, però sempre jugàvem al que ella volia. Un dia va dir que anàvem a jugar a les cartes. No, a això jo tampoc havia jugat mai. Em va dir que anàvem a jugar al "Tonto". al qui lo tocava ser el tonto havia de posar ma mà estesa damunt la taula, i l'altra, que tenia la baralla de revés tan prompte girava la carta et pegava a la mà ellò que corresponia, si eixien ors pesics, si eixien bastos, 'manyomplades'... i vaig haver d'aprendre molt a pressa perquè el "Tonto" sempre era jo.

Un dia maig veure que s'havia deixat un passador dels cabell a un cendrer. La Nora no era a la saleta en aquell moment, i jo el mirava i el mirava i vaig anar acostant-me a poc a poc quan el vaig prendre per veure'l pensava deixar-lo tot seguit, però una força més forta que jo em va fer alçar-me'l a la butjaca de la bata.

La mestra, algunes li deien doña Remedios, va proposar que per al dia de Domund havíem de ana a demanar pels carrers del poble amb unes vidrioles de pedra, ceràmica em va dir el pare que es deia, que eren el cap d'un negret, d'un indi, o d'un esquimal...i que per a nar a demanar habíem d'anar disfrezades de negres, indis, o esquimals. Quan ho va dir jo em vaig quedar de ceràmica, perquè no tenia una falda verda que deia que havia de tindre per a vaif d'un altra de tires de papers de seda de diversos colors. Li ho vaig dir i em va respondre: pues entonces tú, no puedes salir.

A mi no em donava igual, però si no la tenia, doncs no la tenia. I si no em deixava eixir, doncs, bé. I ja anava fent-me l'ànim de que no eixiria a demanar per als negrets el dia del Domund. Fins que a l'últim moment ma tia Carme me'n va cosír una amb una goma a la cintura.

A mitjorn, quan vaig tornar de l'escola, el pare em va mirar diferent. Quan vaig deixar la bossa a la tauleta de la tenda em va dir:

Marina, vull preguntar-te una cosa, però más de dir la veritat.Tu li ha pres alguna cosa a la Nora?.

En això els ulls se'm van omplir de llàgrimes.

Si, papa. Li vaig prendre despús d'ahir un passador del cabell.

Doncs no plores. Ara agafes el passador i vas i se'l tornes. I no li has de prendre res a ningú. Si vols alguna cosa, o et fa falta, tu m'ho dius a mi. No
no has de tornar a prendre-l'hi res a ningú. Estem?

Si, papa.


La Nora em va mirar com qui mira un cuc. I sa mare...Ho faràs més?

No, María, no. No ho faré més.

Tanta vergonya vaig passar que mai més vaig tornar anar a jugar amb la Nora. I ella a l'escola parlava amb les altres xiquetes mirant-me.

Mai no vaig poder fer amigues mentre vaig ser-hi a l'escola del poble.


dijous, 23, desembre 1995

La identitat és com una xarxa que et pesca.

Paul Celan, poeta alemany d'origen jueu (1920-1970)

Estic malalta i em trobe sola a casa, com sempre; però no sent la soledat. Ahir llegint el llibre de Reich me'n adonava que era molt dolorosa la soledat per a ell a eixa edat, massa jove. Jo de molt menuda vaig haver d'acostumar-me a la soledat i el pitjor és que tenia molta por. Tanmateix això no tenia remei. Quan hi era l'avia, bé, i quan no hi era...Si em trobava a casa sola, per a no plorar i cridar posava la radio. El fet de sentir parlar em distraia. I em ficava a fer els deures. Supose que per això vaig desenvolupar aquesta naturalesa solitaria. O potser em ve de naixença. Sí, em reconec un ésser solitari, tot i que no és per gust, doncs faig amigues allà on vaig. Amb tot he arribat a identificar la soledat amb la llibertat i la independència. Em sent bé a soles amb els meus pensaments, amb les meus dèries, records, somnis, fantasies, fragments de situacions viscudes o imaginades. A vegades la idea de compartir el meu temps amb altres tenint poc o res en comú, m'esgota només pensar-ho.

Tonia em deia ahir per telèfon: "Però estàs sola?". A tu que et sembla? a ella l'hi fa poca gràcia ser-hi sola. Tanmateix poques són les persones que han comprés que per conviure amb altres un ha de començar per conviure amb si mateix.

Ahir de matí hi era escurant a això de les vuit, que de sobte he sentit un soroll esparventós. Una botella de butà que ha explossionat, vaig pensat. Deu meu quin ensurt. Tor seguit un avalot de sirenes de la policia o dels bombers... Doncs qué passa. Em vaig treure el davantal i vaig agafar la bossa i les claus. Quan arribe amb el cotxe a tocar de la eixida del carrer, tres behicles de la policia, un avalot de gent, confusió, a l'eixida del carrer enfront el col·legi. Finestre amb els vidres trencats. Vaig predre el trajecte de circunvalació per arribar al col·legi. Les sirenes no paraven de sonar. Era l'hora d'entrada als col·legis. Pel bai-pas la circulació fluïa. Tot era molt estrany, pensava mentre conduïa descol·locada per l'incident i l'estufefacció.


Devendres, 24 desembre, 1995


L'art de dir consisteix en la reticència, en el silenci, en el que no es diu.

Xuan Bello, escriptor asturià (1965)


Avui no em trobe bé, no és per sentir-me sola, però. Ahir llegint a Reich me'n adonava que era molt dolorosa per a ell, a la seua edat. Jo vaig haver de deprendre a ser-hi sola. El més fotut per mi va ser la por. Era una xiqueta molt poruga, encara que la meua por era als morts– aleshores no recorde haver-ne'n vist cap, llevat d'algun mortijolet en els que la Tessa jo en colavem per dotorejar–. No sé d'on vendria aquella por que ara diria que era malaltissa i avui hagués estat motiu de tractament. El cas és que quan em vaig cansar d'endur-me renegons d'uns i recomanacions d'altres per la dixosa por, vaig optar per fer el cor fort i contindre'm les ganes d'eixir corrent a cercar a algú.

Ara supose que la he sublimat, la por. Com que passava la major part del temps sola i això no tenia remei, vaig haver d' aguantar-me-la la por. Prou després vaig aconseguir de viure amb ella, amb la por. Potser per això vaig estructurar una naturalesa solitària. La tia Meios llavors ja em deia "Camposolo". Va arribar un moment que tan si era malalta con si no em sentia un ésser solitari. Al poble anava on volia, amb bici o a peu, pels camps, i per hortes, vaig arribar a pujar la serra la Creu. Es on anàvem a passar el dia tots el primers d'abril, a fer l'arròs al peu de la cre, adonada amb una corona de flors en memòria dels "caiguts". Jo no sabia qui eren els caiguts, però com que l'avia en deia que les xiquetes no haviem de preguntat...Per això durant l'adolescència vaig passar a ser un ésser solitari, lliure i independent...i em produeix una sensació agradable, fins i tot desitjable.

El fet d'ahir, de l'explossió, fou una bomba col·locada per membres de l' E.T.A.
just a un lloc on solia aturar-se un minibus per replegar als militars que cada dia a eixa hora eixien per a la basse de Paterna. Ells es salvaren per pels. Una dona va morir. I el "canguelus" ens va durar una bona temporada.

Aquest ha estat un període curiós; ara ja tot continua com sempre. He hagut de fer algunes despeses, la rentadora. Uf! cada vegada una història, una o més d'una. " Tot s'arreglara si el pare treballa" (i el pare, gos, que gos).

Aquest estiu no he estat molt bé de salut. Potser la meua relació am l'Andreu Rovira tingué molt a veure. Va començar a fer-me mal la zona lumbar, després la mà esquerra. No m'havia passat mai, o si més no, mai d'aquesta manera. Confie en que tot això siga un estat transitori. Segurament fora més literàri parlar totes d'aquestes dolences mental i físiques amb amargor. No obstant això pense, he de reflexionar sobre com tracte jo el meu cos. He deturar-me a escoltar el cos.

25 de desembre, 1995

Dia de Nadal

Tota paraula és llum i tota llum, creixença.

Miquel Martí i Pol (Roda de Ter 1929-Vic 2003)


He enviat a Maura a pastar fang. Crec que no hi ha dret, motiu, ni explicació per a que tots els dements s'empoderen de mi i em facen blanc d'una desfilada interminable de relacions caòtiques en les quals em veig involucrada a contracor. Ummgggggg!!!estic que talle claus amb les dents.

La qüestió és una altra història sórdida, de boj@s com tantes altres, que algún dia, quan em trobe amb més forces, la relataré amb detall.

Ara tinc certa aprensió, com si parlar­–escriure–o pensar amb ella l'atraguera de nou vers a mi. Així que no ho faré. De moment necessite oblidar aquest malson. Ara que em sent més tranquil·la i més lliure no vull mamprendre cap obligació ni deure amb ningú.

Passe per un moment estrany aquest dies. Potser després d'haver estat malalta tota la setmana, quelcom està canviant a dintre meu. Potser haja arribat el moment de canviar el rumb d'aquesta meua nau

He sigut, malgrat tot, bastant feliç aquest darrer període. Portava bé la feina, la correcció al dia, i encara trobava una estona per llegir. Clar, tot això sense tv..Ha estat una experiència extraordinària. Semblava que tot hagués pres un sentit precís, com si hagués estat esperant-me des de sempre. També és cert, que de tant en tant em sobtava algun moment d'incertesa, i bé pel que fa a l'económia he estat millor. Veia la vida d'altra manera. Ha estat un període d'exaltació i potser massa. Aleshores tan allunyat de la realitat com els períodes de depressió que he patit anteriorment.

Ara pense: 'la clau està en no desitjat'! em sent un poc decebuda. Tal vegada no he sigut disciplinada com calia...No ho sé. Per a mi aquest assumpte de Maura just a continuació del de l'Andreu, ha estat massa. Em subleve, em pregunte per qué m'ixen al pas tantes calamitats? Tantes relacions nefastes?
Aquest estiu passat, practicant uns exercicis de columna, em vaig lesionar. Metges, proves, més metges, m'han portat de nou al punt de partida, com si estigués caminant en cercle: tensions musculars cròniques, els metges me'ls tracten amb relaxants musculars.

Ara potser ha arribat el moment de evaluar els meus esforços adicionals pel que fa al treball. Crec que he invertit una vegada més en un negoci ruinós. No, no estic deseperada, tracte únicament de fer una anàlisi objetiva de la situació. Com a mestra ho he donat tot, el que requeria i allò que jo voluntàriament he volgut afegir per arrodonir la formació de l'alumnat; sense sospesar que, atés que ens trobem a Secundaria i passem els diversos mestres per les diverses aules; a impartir cadascú la seua matèria, a banda de que cadacú tenim asignada una tutoria. Com sempre jo havia de filar encara més prim. A tot això sense experència previa. Supose que al fons de tots els meus esforços jeia un acte de desesperació, la recerca d'una justificació innecessària. Ja estic més que justificada. Però potser intuïa que si arribava a controlar els conflictes més freqüents que es produïen a l'aula, m'hagués sentit molt millor. No m'importaven els esforços que havia de fer per aconseguir-ho, ho feia a gust, tan a gust com a qualsevol de les altres empreses que havia abordat anteriorment, teatre, radio, concursos literaris, de dibuix i pintura...

Qué necessite demostrar-me a mi mateix? De segur que la falla ha estat aquí. Per això sospite que tot es pot reduïr a una carència personal, trobar el desig o resinar-me a la carència de desig.Transmetre aquesta disjuntiva a l'alumnat? Va de conya!

Em trobe un poc cansada. De vegades una lluita, tot i que ho ignora. No sap que manté una intensa lluita. I fa com si tot fora normal...En el meu cas l'inconformisme, potser, la rebelia que de menuda no em va estar permés d'evacuar. Llavors els pares educaven com podien, atesa la seua ignorància del deures, o ni tan sols educaven, insinestraven amb la millor voluntat, i prou.
Zenet Eres...
dissabte, 30, desembre, 1995

( Penúltim dia del any)

Aquests matins somie.

" Havia posat un plet" a algú, no recorde per quin motiu. A tal hora era la vista. El jutje esperava. Jo m'havia post a la cara la marquereta verda, quan vaig voler llevar-me-la em vaig adonar que no era la de sempre, que és disól ràpidament amb aigua, aquest era espessa i llefiscosa i per molt que insistia no havia manera de llevar-me-la. La cara se'm va quedar clapada de verd. Mestrestant pensava :"Amb tanta tranquil·litat que gastes ja veurem com eixes d'aquesta. La gent esperant-me".

Aquest somni trobe que està relacionat amb el tema de Maura. Avui mateix m'ha telefonat.
li he penjat el telèfon. Aquesta vesprada la seua tia, m'ha preguntat que què havia fet, que està molt preocupada. M'ha semblat una veu seca, autoritària. L'hi he dit que no tenia ganes de mantindre cap conversa. Que ho sentia, i he penjat, supose que tinc motius per a estar preocupada, pero no ho estic massa.
Somni

Hi érem al restaurant del corte Inglés, llavors però era un antreindescriptible. Les tules de fusta repintades de verd cridaer i brutes. Preníem no sé amb quí alguna cosa.

Després recorde que volàvem amb un avió igualment cutre, pareixia una barraca i la porta s'obria i véies el buit.

D'aquest somni només conserve l'estranyesa de que aquells ambients tan deplorables fossen del Corte I. El verd de les taules era com el de les bosses de plàstic,

D'aquest somni si que no tinc ni remota idea. Potser estiga relacionat amb la meua situació econòmica, tan penosa actualment. Anit vaig tornar a timdre problemes amb el cotxe. La qual cosa pot suposar "20.000 pts, també totalment imprevistes. Una calamitat.

Aquests dies passats venia pensant en reduïr el consum que faig cada més a aquests magatgens, a fi de poder pagar la rentadora...i comprae només el precís.

Demà potser descriga la meua primera nit de cap d'any en solitari. No deixa de ser una experiència nova despúsdemà me'n aniré a Alzira. Hem sent bé i tranquil·la. Avui, mentre reparaven el cotxe pensava " el poc mal espanta i el molt, amansa..." és cert. Quatre bateries en Quatre anys, a bateria per any, no és un desgavell?

Potser el nou any siga més benigne, n'he passat de molts pitjors. Segurament podré remontat.

31 de desembre, 1995

Nit de cap d'any -nit


De vegades no n'hi ha prou amb veure per entendre, tot i que sovint es pot entendre sense veure. Això diuen els homes sants i les dones enamorades.

En la meua vida aquesta és la primera nit de Capdany que passe sola. Estic molt bé. M'han tocat ma germana la Julia i el seu marit el Carles. Sóc una dona afortunada. Hui m'he sentit plena d'energia. He passat tot el dia en activitat i apenes m'he cansat. Ara ja ha sopat, molt bé per cert, la nit s'ho mereix.

M'han tocat ma gemana Julia i el seu marit el Carles. Sóc una dona afortunada. Hui m'he sentit plena d'energia. He passat tot el dia en activitat i apenes m'he cansat. Ara ja he sopat, molt bé per cert, la nit s'ho mereix. He començat amb una botella de vi, Simó (Alcoi 1943) i vi blanc Pescador i macedònia de fruites, empanada de pollastre fumat amb verdures...una tauleta de formages i gelat (hagendaguen)

Anit vaig anar al cinema : "El fotógrafo del pánico", subtitolada en català, molt bona.(comenta)

Supose que tot el que he escrit són trivialitats. No sé si era Tomas Man que tenia el costum d'escrire-ho "tot" al seu diari, espere no acabar com ell. És cert que suposa un acte d'autocomplaença, o un acte d'autocomprensió dic jo, amb tot crec que és una afirmació molt pobra, jo diria que es un acte d'afirmació contra la hostilitat de la vida, en algun o en diversos aspectes.

Pensava fa un moment, que a primers de curs anava capficada pensant que se'ns quedarien alumnes repetidors i que aquests farien malbé els nous cursos. Qui anava a dir-me a mi aleshores quan jo barruntava el que podia passar que es donaria una situació molt pitjor. Ens ha arribat una mestra substituta, Dios nos coja confesaos, malalta psicótica per impartir classes d'anglés, suposadament. Tan prompte la vaig conéixer em vaig

He passat una "bella serata", com diuen els italians he fet un bescuït i empanades per dur-les demà a Azira, estic desitjant arribar, com quan de menuda arribava ca l'avia i es formava un rebombori, alegria, admiració motes basades de tot, i eixes de debó, no no de ploma i paper. a tot això he escoltat un programa de ràdio sobre els Straus...mervellós, llàstima que l'haja gravat malament.

Demà farán el concert. Demà faran el concert d'any nou, i jo estaré de viatge.que els eus deus m'assisteixquen. D'un temps a ara només se'm presenten contrarietats. El cotxe s'ha espatllat dues vegades, m'he quedat sense rentadora, la tv. no es veu, la radio, a vegades no es sent i així un gran eccétera. Deu vulga que arribe a Algira, sencera i sense més problemes. He quedat amb que ens veurem a la tornada.
Ara mateix me'n aniré al llit. Per a mi ja ha cpmençat el nou any, qué més té un parell d'hores abans que després? Es curió no tinc res a dir, potser no em sent prou dissortada. Tot va com va, diu l'Ovidi, com el trobe a faltar. Seria desitjable que m'acostumera a no jutjar...Això, però, és massa per a mi. Em sent solidària, pensava fa un moment, amb tot els germans que han sofert o sofreixen, jo també he sofert més que no he gaudit en aquesta existència, em sent més aprop d'ells.

Un dels mals més grans deu ser la soledat no desitjada, o no assumida. La música és una bona companyia. Davant meu tinc un ciri encés, és un ciri enses per la pau, per la pau interior, que jo, per sort, experimente, i l'altra, l'abasència de confrontacions violentes. Vulguera mantenir la flama d'aquest desig encesa tot l'any i amb això seria prou.

Pense en els que celebraran precariament l' arribada del aquest nou any. Ha d'haver una vida millor per a tots, ha d'aver-la si no què dimonis fen aquí.

( crec que els veins de dalt no van a deixar-me dormir)

Bé, l'eltre dia vaig trobar a lla biblioteca públuca un llibre de Jesús Marchamalo!Quina història, la del pianista romàntic...Aquest jove em va inspirar una personatge per a una novel·la. Ell és un bon periodista i escriptor, a més una gran persona. Com me l'estime. Ell mai no sabrà com l'estime. Llàstima, no vam tenir ocasió; haguera vollgut mostrar-li la meua gratitud...Sort que també n'hi ha de bones persones, amables i desinteresades, com les que despús d'ahir em van ajudar, quan se'm va quedar el cotche sense bateria.

S'acaba l'any i oh, casualitat s'acaba també, i oh, casualitat s'acaba també aquest quadernel meu quadern i clar s'acaba també aquest període. No sé que escriuré amb el que tinc en blanc. No sé què escriuré, el meu propósit és seguir l'aprenentatge d'escriptora.

No enyore el passat eixa porta per on sovint torne i retorne. El present és, això és el que val.El futur és un estoig ple de posibilitats brillant, prometedores, excitants. Mantidré el meu cor com un ciri encès per la pau.A vegades els deus escolten les nostres desitjos i ens fan el favor d'ignorarlos.

( Són quasi les dotze de l'ultima hora d'aquest any)
diumenge, 31, març, 1996

On has vist mai que una bala de fusell mate una paraula.


Prenc nota d'unes imatges inconscients que en venen al cap, molt sovint, mentre llegeix. Objectes punxants o que tallen, imatges que em fan efecte que són extremadament agressives: mòssos... carn humana... No sé que donaria jo per saber analitzar-les.


divendres sant, 6 d'abril, 1996

Varies petites tragedies: he perdut "Simpforadio", la busque... i no la trobe enlloc. Ara escolte Madame 'Baterbflite' (no sé com s'escriu correctament). Ahir, el primer dia de vacances, me'n vaig anat al Saler.
Necessitva tranquil·litat i aire pur...(dintre del que cap) Vaig passar el dia lleguint baix un pi. A les set del vespre agafe la bici i torne a casa. tan promte obric la porta , reinasantíssima, ma casa sembla un girigall. Havia estat innundada per aigües residuals. Una averia al colector, avatagges de viure a un primer amb un lloguer assumible. Hui tot el dia netejant. Ara m'assente, prop de les deu de la nit.

M'he banyat i m'he arreglat el cabell, un poc de tot...Són tribialitats perà a mi em fan reflexionar. qué és pot esperar de la vida?. Puc optat per una visió pesimista o "conformitat i seny, tia Pepeta" com déia l'avia. Visc una exist`ncia solitària, pero no em quixe d'aquesta circumtància; a hores d'ara no sé si la he triat lliurement o si he estat abocada a ella des de sempre. Ya no trobe a faltar la vida social, que ja he experimentat el que dona de sí. i m'avinc a una senzilla i sense pretencions. (ara mateix atès la situació econòmica tampoc podria fer-ne d'altra). No em molesta. Em sent bé, la vida social no és tan envejable, també té les seues servituts. Em trobe bé al meu entorn pacífic i confortable. Llevat de la veïna de dalt que treballa setze hores al dia en una màquina de cosirm que fa un soroll i unas viblasión que el pis va en ala, com si visquerem al inici d'un terratremol, m'imagine. A tot però s'acostuma una, la música i la lectura són la meua companyia. Vaig iniciar la meua vida conjugal un 14 d'abril, si mal no recorde, del segle i del mileni passat. Sembla que va ser ahir, apenes em vaig casar em vaig adonar que la vida seguia sent molt dura. Els problemes económics persistien corregits i augmentats, un fum d'obligacions, treballs de tots els colors, només parava unes poques hores per dormir. Quan queia al llit hi era tan recansada, que recorde que deia, "el llit és el millor invent que s'ha fet en la història de la humanitat". A eixes hores i amb el cansament que duia al damunt, ja es pot imaginar per a què estava jo és clar, que no estava bona per a res. Feia una vida monacal, "ora et labora", ja ho crec, sense més remei. M'ho vaig prendre com ha estat i es. Almenys això és clar que no estav bona per a res... Sense saber encar què era el sexe, em vaig quedar embaraçada.

Jo crec, pel que tinc viscut, que no es deu esperar gran cosa. A mi em sembla qué es ben poc el que espere ja; doncs encara menys. Comprenc que el voler dels fills als pares al fills és ambivalent i el mateix podriem dir del voler dels fills als pares, cosa que crea una pila de conflictes. Y el més prudent és acceptar-ho, encara que aixó suposa fer-los el "Requiem can in pace" a les aspiración, il·lusions, somnis, projectes...a quasi tot en general.

Potser sempre tens el dubte que allò que dius, i a vegades allò que sents no té coherència ni sentit i que no paga la pena posar-ho en solfa. el que vull dir és que ens veiem abocats a realitzar una sèrie d'accions i a ser d¡una determinada manera. Per part de qui?. No ho sé exactament, pot esser l'inconscient, la natura, Deu (per al creents), el dimoni al que al"lusia Jung. No ho sé, i contra eixa força l'ésser huma resta impotent. I segueix pensant que no és just que hagem de patir les carències que imposa la insatisfacció dels nostres impulsos naturals, ja que no som nosaltres els autors sinó les víctimes. Tampoc, però puc generalizar perquè aquesta afirmació podria ser falsa, ja que negaria la poca llibertad que creiem que existeix.
1ª part


(2ª part)

Sense dubte em dec haver expressar alguna vegada brutalment, per anar més de pressa. Les paraules gruixudes abreugen meravellosament.

Joseph Joubert, moralista i assagista francés (1754 - 1824)

Bé, està vist que en aquest sentit no estic molt lúcida. El que estic és enutjada i contrariada. Al treball he de suportar situacions i persones que m'incomoden. Alguns alumnes en algun moment són francament repulsius, supose que igual que alguns mestres per a ells. A tal punt que volguera canviar de col·legi, malgat que encara no ho podré fer, és clar. Són un cúmul d'adversitats que em fan sentir-me així.

Però no sols són eixes. Me'n adone que, una vegada més m'he comportat com una ingènua; he volgut creure allò que desitjava. Pensava que un canvi de centre milloraria el meu malestar i em porporcionaria certa estabilitat. Ara mire al meu voltant i trobe que la vida per a mi segueix sense ser fàcil. Que les meues aspiracions professionals dificilment es poden accomplir, perquè la major part dels docents treballen per guanyar-se la coca preferentment, sense prioritzar la qualitat del seu treball. I aixó val per a molts tipus de treballs, quasi tots, però no per a la docència.

Aquesta professió implica una profunda dedicació, per a la qual cosa cal que el docent o la docent tinguen allò, que fa tant de temps que també ha caigut en desús, vocació. Aquesta professió no es pot exercir en solitari, sinó que cal un equip de docents ben motivats, ben pagats, amb unitat de criteris em la major part de les qüestions, formació i educació, docència i aprenentatge, treball professional en grup, unitat de criteris, un compromís fora mida, treballar en equip, allò de "cada maestrico, tiene su librico" ha passat a la història, tots els docents han de discutir les questións i determinar la línia del centre en general, als materials de l'alumnat, a les conductes correctes i a les sancions que impliquen les incorrectes, a una actualització constant del seu bagatge cultural i professional...i algunes qüestions més, podríem seguir fins a completar el disseny del ser un mestre o una mestra a temps complet dins i fora del centre.

Sí, potser, això és demanar la lluna, i fer la carrereta de mestre/a sempre ha estat molt tentador, un lloc de treball estable, una remuneració hui acceptable, vacances...qualsevol podia ser mestre. Ara, però, són altres temps i més que mai cal una educació i formació de molta qualitat per estar preparat a integrar-se en un món extremadament complexe, canviant. I totes les actituds coneixemens i qualitat humana corren a càrrec dels metres i dels pares, que han de romandre en contacte regular al llarg del anys de educació i formació dels seus fills.
En resum els pares al llarg de l'escolarització dels seus fills/es han de fer un seguiment dels avanços o no dels seus fills al llarg del curs, per tal d'obtindre les qualificación corrertes a l'hora de la promoció de curs.
Per sort en aquest sentit les coses han canviat molt, encara que no tant com caldria.
dissabte, 1e Juny 1996


A Grècia sempre s'hi torna, encara que sigui la primera vegada que es visita físicament.

Maria Àngels Anglada (Vic 1930-Figueres 1999)


Sembla que em trobe altra vegada molt alterada. No tic ganes d'escriure, tampoc en tinc de parlar. Crec que la meua activitat normal no s'aprecia.
He passat uns dies prou dolents. Després han seguit uns dies de pau. Llegeix de tant en tant i faig el mínim necessari i així vaig com puc tractant d'acabar el curs; després tindré més temps...Aquest estiu tampoc podré viatjar. La situació no ho permet. Encara que tampoc tinc massa ganes; la veritat és que em trobe prou bé ací.

Pel matí el sol arriba a la balconada, i de no ser perquè el jardí comunitari està enfangat en obres, dona una sensació molt agradable. dissabte i diumenge sol desdejunar aquí i em sent molt a gust.El desfici que pateix pot setar relacionat amb la manca d'estimuls. Darrerament he anat simplificant les activitas, les relacions...les eixides. En gran part per un intent d'acoblar-me a la sutuació económica; per altra banda tampoc tinc a labast gent amb la qual m'agradaria eixir. M'he replegat al confortable recó d'aquestes quatre parets, i estic convençuda, fins que se'm demostre el contrari, que és una temps de bonança. Escolte música, i la lectura, la meua antiga afició, m'ocupa quasi totes les hores lliures.

M'adone que he renunciat a molts dels projectes que alimentava. Ara estic buida d'aspiracions i desitjos me'n resten ben poc, serà que estaré arribant al Nirvana. Uf! tanta perfecció m'empalaga. És que tú, Marina, vas d'extrem a extrem; si et pega per la vida perdurable et tornes boja, no tens límits, t'entossudeixes en superar-te a tu matixa, com si tingueres la santa obligació de superar tots el recods...Dona, que tampoc és això, ets massa extremada xiqueta, passes allò sublime a les

El anteproyecto refuerza sin disimulo las doctrinas imperantes en los ejércitos de la OTAN
Nuevo apretón de tuercas: el Código Penal Militar
En fechas recientes, el Gobierno ha iniciado la tramitación de la Ley Orgánica de un nuevo Código Penal Militar (CPM). Esta reforma está justificada en los grandes cambios producidos en las Fuerzas Armadas (FAS), como consecuencia de la desaparición del servicio militar obligatorio, de las modificaciones en la carrera militar y de la implantación de la Ley de Derechos y Deberes de los miembros de las FAS.

En su justificación del proyecto, olvida el Gobierno, sin embargo, mencionar las obligaciones que ha contraído el Estado Español como firmante de varios instrumentos de derecho internacional, que clamaban por una reforma radical de la justicia militar desde hace mucho tiempo.

Aplicación a civiles

Entre los aspectos más preocupantes del proyecto, figura la aplicación a civiles de ciertos delitos por el simple truco de convertirlos en “delitos militares”, contraviniendo así el Principio 29 sobre “Restricciones a la competencia de los Tribunales Militares”de la Comisión de Derechos Humanos de Naciones Unidasi; en particular, resultan de aplicación a civiles los delitos de espionaje militar y revelación de secretos militares, atentado contra instalaciones o medios de defensa o seguridad, incumplimiento de bandos y otros contra el patrimonio o la autoridad militar, en algunos casos (aunque no en todos), en circunstancias de estado de sitio o de “conflicto armado”.

En la mayoría de los casos, esos delitos están ya tipificados en el Código Penal (CP), tal vez faltos de precisión en cuanto al rigor requerido para proteger bienes jurídicos específicamente militares. Resulta sorprendente que el Gobierno no haya aprovechado la radical reforma del Código Penal para corregir estas carencias; le resulta más práctico declararlos “delitos militares” para que pasen a ser juzgados directamente por tribunales militares. Este procedimiento resulta fraudulento y contraviene los instrumentos internacionales de derechos humanos.

Delitos de derecho internacional

Paradójicamente, en el Código Penal si que existen los delitos contra las personas y bienes protegidos en caso de conflicto armado. Numerosos organismos internacionales, como el Comité contra la Tortura o el Comité contra las Desapariciones Forzadas, han clamado contra la aplicación de la justicia militar en los casos de graves violaciones de derechos humanos, como las ejecuciones extrajudiciales, las desapariciones forzadas, la tortura y otros crímenes de derecho internacional humanitario.

Sin embargo, el proyecto de CPM se reserva el derecho de investigar y castigar estas conductas por el truco, otra vez, de convertirlos en “delitos militares”, cuando sean cometidas por militares y se perpetren con abuso de facultades o infracción de los deberes de las leyes de Derechos y Deberes de las FAS y de la Guardia Civil (GC); es decir, siempre. El proyectado CPM hurtará así a la justicia ordinaria el conocimiento de los peores delitos que pueden perpetrar los militares en su ejercicio profesional. Recientemente se dio un caso, con ocasión de unas denuncias de malos tratos o torturas a detenidos durante la guerra de Irak, que fueron “investigadas” por la fiscalía militar, sin intervención de la justicia ordinaria y sin que haya habido mas noticias hasta hoyii.

Y este es el procedimiento que están utilizando las fuerzas armadas y de seguridad en Colombia para eludir la acción de la justicia en las graves violaciones de los derechos humanos perpetradas en la guerra sucia contra los grupos armados de oposición.

Obediencia debida

El proyecto suscita serias objeciones al principio de obediencia debida cuando no hace mención explícita de las violaciones graves de derechos humanos y, en concreto, de ejecuciones extrajudiciales, desapariciones forzadas y torturas, crímenes de guerra o crímenes de lesa humanidad como circunstancias limitadoras de la obediencia debida. Las simples alusiones a “actos que manifiestamente constituyan delito o una infracción manifiesta, clara y terminante de un precepto de ley o de cualquier otra disposición general” resultan demasiado vagas para prevenir los peores crímenes, en especial cuando se establece que “se considerará circunstancia atenuante muy cualificada la de haber precedido por parte del superior inmediata provocación o cualquier otra actuación injusta que haya producido en el sujeto arrebato, obcecación u otro estado pasional de entidad semejante”.

Por otra parte, en los delitos contra los deberes del mando tampoco se enfatizan las graves responsabilidades que se asumen al ordenar o tolerar este tipo de delitos de derecho internacional sobre otros actos ilegales o abusos. No ampara todo ello la exigencia de los instrumentos internacionales aceptados por España de combatir por todos los medios esos crímenes contra la humanidad, ni resulta aceptable para un militar honrado la posibilidad de eludir sus responsabilidades personales al desobedecer ciertas ordenes prohibidas.

Delitos contra los derechos de las personas

Preocupa especialmente la categorización como delitos militares de aquellos hechos cometidos por militares que afectan a los derechos fundamentales de otros (abuso de autoridad, insulto a superior, o violación de derechos entre iguales), sin mención explícita a la protección de las víctimas del delito. Cobra especial trascendencia en aquellos casos en que estos delitos se perpetran en conexión con actos contra la indemnidad sexual. En estos casos se violentan dos bienes jurídicos simultáneamente: la indemnidad sexual (u otros derechos fundamentales) por una parte, la disciplina por otra. El hecho de convertirlos en delitos militares los hace automáticamente ser juzgados por los tribunales militares, dando de esta forma prelación al bien jurídico disciplina sobre el derecho fundamental violado, que debe tener mayor protección que aquella.

Los bienes jurídicos protegidos

En el preámbulo del proyecto se justifica la introducción en el CPM como delitos militares de algunos que ya aparecen en el CP, cuando éste no recoja “las singularidades referidas al bien jurídico protegido como esencial o estrictamente militares”. De esta manera, se introducen los delitos de traición militar, espionaje militar y revelación de secretos que comprometen a la defensa, dando por hecho que el bien jurídico protegido (la defensa de la nación) es un asunto de los militares y no de todo el pueblo español. Se abusa de los conceptos jurídicos indeterminados (ofensas, ultrajes e injurias), el objeto de los cuales serían España y sus símbolos y las FAS y sus símbolos. Por otra parte, tampoco se entiende que, en el caso de las dos primeras (ofensas y ultrajes a España y sus símbolos), se hayan definido como delitos militares, dado que el bien jurídico protegido, en este caso, no es estricta o esencialmente militar.

La Guardia Civil, remilitarizada

El proyecto está plagado de alusiones a la condición de los guardias civiles como militares e incluso, a los bienes e instalaciones de la GC como bienes jurídicos a proteger por la justicia militar, convirtiendo así en delitos militares (y juzgados, por tanto, por tribunales militares) conductas que ya están recogidas en el CP. De hecho, se convierte a los guardias civiles en soldados a tiempo completo, con la sola excepción del tiempo en que se encuentren cumpliendo servicios policiales. Esto, obviamente, supone una tremenda limitación en sus derechos civiles cuando no se encuentran en acto de servicio, dándose la paradoja de que gozan de más libertades cuando están de servicio que cuando están fuera de servicio.

Los derechos civiles de los militares

En general, la misma crítica puede hacerse en relación con los militares todos, a los que se aplican mayores limitaciones que a los civiles en sus derechos fundamentales por el mero hecho de serlo, independientemente de que sus conductas se realicen en acto de servicio o no. Estas limitaciones no se darían si muchas de las conductas definidas como delito militar se circunscribieran a los actos del servicio, cuando se encuentren en funciones militares.

El estado de guerra, vs situación de conflicto armado

El texto está plagado de situaciones para las que se explicitan agravamientos de condena, aplicación a civiles e incluso la conversión de un delito del CP en militar: el Estado de Sitio y el “conflicto armado”. En el actual CPM se habla de “estado de guerra”, que es una situación perfecta y taxativamente determinada por la existencia de una declaración de guerra. Este concepto desaparece del texto propuesto, siguiendo la doctrina, internacionalmente admitida, de extender el derecho de la guerra a los conflictos armados (que viene a reconocer el hecho de que en la inmensa mayoría de los enfrentamientos entre países o grupos armados no ha mediado una declaración de guerra, en tanto que sus víctimas merecen igual protección que en una guerra).

Sin embargo, resulta preocupante la falta de concreción sobre qué debe entenderse por situación de conflicto armado, lo que anticipa un posible abuso en la aplicación de la justicia militar por parte de la propias autoridades militares en situaciones no suficientemente claras.

Los aliados

Los artículos referidos a los delitos de traición militar, espionaje militar, revelación de secretos de defensa, atentado contra medios de defensa e incumplimiento de bandos, son de aplicación también cuando se cometieren contra potencia aliada. El problema aquí reside en que debe entenderse por aliado “cualquier Estado u Organización Internacional con la que España esté ligada por un Tratado o alianza de defensa, o que tome parte en conflicto armado, operación armada u operación internacional de paz en que participe España contra un enemigo común”, sin que se cuestione para nada la legalidad internacional de tales operaciones. Cualesquiera de tales delitos cometidos por españoles contra estos “aliados” sería considerados como delitos militares, igual que si se cometieran contra el propio estado, con independencia de la legalidad o ilegalidad de tales operaciones.

Conclusiones

El Anteproyecto de nuevo Código Penal Militar refuerza sin disimulo las doctrinas imperantes en los ejércitos de la OTAN y de los Estados Unidos en especial, consistentes en garantizar su efectividad, sacrificando para ello la legalidad internacional y los derechos de las víctimas de la guerra. España se apunta así a la corriente instaurada por los Estados Unidos de intervenir donde y como quiere, sin que los organismos internacionales vayan a suponer la menor cortapisa.

Para ello, no se duda en introducir como delitos militares conductas que debieran ser contempladas por la justicia civil, hurtando a ésta de su conocimiento por la vía expeditiva de su definición como delitos militares. Ello permite, además, la extensión de su aplicación a civiles en muchas circunstancias, no taxativamente regladas.

En consecuencia, aumenta la inseguridad jurídica de los militares y de los propios civiles en determinadas circunstancias, ampliando su potencial como vía para reprimir la disidencia, tanto interna como externa a la institución militar.

Además, hace un flaco favor a la protección de los derechos fundamentales, tanto de las víctimas de los conflictos armados, como de los propios militares, permitiendo que en la protección de bienes jurídicos yuxtapuestos, primen los de la disciplina y cohesión de los ejércitos sobre los derechos fundamentales de las víctimas.

Por último, refuerza la militarización de la Guardia Civil como instrumento de control social disciplinado y obediente al poder establecido.

Todo ello, a propuesta del Gobierno del Partido Popular y con la aquiescencia del resto de los partidos del arco parlamentario, que han manifestado bien poco interés en modificar el sentido y la utilidad de las fuerzas armadas para evitar que queden al servicio de las aventuras imperialistas.

En suma, nos encontramos con otro elemento más del golpe de estado encubierto para vaciar de contenido el conjunto de derechos y libertades que recoge la Constitución, denunciado por el Colectivo Anemoi en un reciente comunicadoiii y que se suma al paquete legislativo represivo, con incalculables consecuencias.

Manuel Pardo de Donlebún Montesino, Capitán de Navío de la Armada en la Reserva.
Rebelión ha publicado este artículo con el permiso del autor mediante una licencia de Creative Commons, respetando su libertad para publicarlo en otras fuentes.


Compartir esta noticia:    08-05-2014

La eficacia de estas semillas y sus beneficios ecológicos están seriamente cuestionados
España se queda sola en Europa en el cultivo de transgénicos

eldiario.es

Con la prohibición de Francia y Polonia, sólo España tiene una cantidad de suelo significativa dedicada al maíz modificado


España se queda sola en el cultivo de transgénicos en Europa. Con las prohibiciones de Polonia y la reciente de Francia de plantar maíz modificado genéticamente, España se presenta casi como el único Estado de la Unión con suelo dedicado a este cultivo. ¿Compañeros de viaje? Se trata de un campo dominado por Estados Unidos (40%), Brasil (23%) y Argentina (14%) que dedican grandes espacios de sus enormes planicies a la soja transgénica.
El Ministerio de Agricultura francés se explicó así en marzo: "Según datos científicos fiables y muy recientes investigaciones internacionales, el cultivo de semillas de maíz MON 810 presentaría graves riesgos para el medio ambiente, así como peligro de propagación de organismos dañinos convertidos en resistentes".
Sin embargo, si España representa el único aliado de los transgénicos en Europa, su verdadero éxito y aplicación en el día a día de los agricultores es otra cuestión. La directiva europea que regula el cultivo de organismos modificados genéticamente (OMG) de 2001 establecía la obligatoriedad de mantener un registro sobre estas actividades para seguir su posible impacto. Este registro se ha limitado a contabilizar hectáreas. Según los datos del Ministerio de Agricultura, en España se dedican unas 136.000 hectáreas al cultivo del maíz MON 810 (propiedad de la empresa estadounidense Monsanto).
Pero, como explica Blanca Ruibal, responsable de alimentación de la ONG Amigos de la Tierra, "el Ministerio hace los cálculos de manera indirecta". Un documento del propio Gobierno cuenta que su método de cálculo se realiza mediante la consulta con la industria de cuántos sacos de semillas transgénicas se han vendido en cada provincia. Esos datos "de venta de semilla" se usan de base para una fórmula: "85.000 semillas por hectárea". Como cada unidad de venta es de 50.000 semillas, pues por cada "1,7 unidades vendidas" se cree que hay una hectárea cultivada. De hecho, el documento se titula "Estimación de la superficie total".
Sin embargo, existe una manera de contrastar este cálculo: las subvenciones europeas, que piden "casi el 100% de los productores de maíz", analiza Ruibal. Los agricultores, al rellenar sus solicitudes para estas ayudas, deben consignar qué tipo de cultivo hacen y si es o no transgénico. Las cifras de las comunidades autónomas –encargadas de la gestión de estas solicitudes– reflejan que, por ejemplo, en Andalucía "sean un 80% menos de lo que sale por el cálculo de semillas vendidas del Ministerio". Así, el total en España podría estar en torno a las 70.0000 hectáreas.
Greenpeace ha denunciado a España ante la Comisión Europea por esta manera sui géneris de llevar el registro obligatorio. "Se quiere dar la impresión de que el sector transgénico está en alza cuando parece que no es así", analiza la experta de Amigos de la Tierra.
Con todo, España es el líder continental. En Portugal apenas llegan a las 1.000 hectáreas, y los otros dos estados que lo usan, Eslovaquia y la República Checa, están a la baja. Esa es la dimensión de la implantación transgénica y su tirón en el sector europeo y español, aunque algunas asociaciones como ProBio defienden "el derecho a elegir y competir en condiciones de igualdad", al tiempo que aseguran que vienen "utilizando los cultivos modificados genéticamente desde hace más de 11 años obteniendo beneficios tanto económicos como medioambientales".
La Fundación Antama –que defiende la modificación genética– contrapone a los críticos con el uso de transgénicos que "el uso desde que se permitió el cultivo de maíz modificado en 1998 ha permitido dejar de importar 853.000 toneladas de maíz en 15 años". Para afirmar esto se basan en un estudio de Laura Riesgo (doctora en Economía por la Universidad de Oviedo) que estima el ahorro económico en "156 millones de euros".
Riesgo asegura que el maíz transgénico aporta un beneficio económico a los agricultores porque, afirma, "la mayor resistencia a las plagas produce un menor uso de insecticidas, lo que permite reducir costes. Y como no existen diferencias de precios en el maíz en grano se explica la mayor rentabilidad". Antama cuenta entre sus "amigos institucionales" con la Asociación Europea de Bioindustrias; Asociación Española de Bioempresas o la Federación Española de Biotecnólogos.
Un producto más caro
¿Es más barata la semilla transgénica? No, es más cara. Después de los millones de dólares empleados en las patentes (norteamericanas), la mayoría de los trasgénicos han conseguido variedades más resistentes a herbicidas "lo que se traduce en un aumento desmedido en el uso de agrotóxicos", concluye un reciente estudio sobre transgénicos realizado por Amigos de la Tierra. "El negocio de los transgénicos es el negocio de la gran cantidad", analiza Ruibal. "España no puede competir con las extensiones y producción de EEUU o Brasil donde se planta muchísima soja y mucha se dedica para forraje de ganado".
El profesor José Ignacio Cubero –que fue Premio Nacional de Genética en 2012– defiende que "los transgénicos tienen un consenso científico internacional". Este profesor emérito de la Universidad de Córdoba cuenta a eldiario.es que "el maíz modificado en España sigue siendo efectivo y sin riegos. La única alternativa sería el uso de potentísimos insecticidas o la desaparición de este cultivo".
Según el genetista, "el problema es ideológico y no científico, si se separaran los discursos de las imposiciones de las multinacionales y de lo técnico se podría llegar a consensos". De hecho, el profesor Cubero asegura que "el dominio de las grandes empresas sobre los transgénicos podría solventarse si se pusiera en manos de organismos oficiales como ya ocurre en Brasil y en India". Con todo, resume, "no hay que caer en demagogias y decir que los transgénicos solventarán el hambre en el mundo, pero sí problemas muy concretos como el que se llevó el cultivo del algodón en Andalucía con el gusano rosado".
En ese sentido Daniel Ramón Vidal –que fue profesor de Investigación en el Consejo Superior de Investigaciones Científicas y actual consejero delegado de Biopolis S.L.– cree que "en la Unión Europea su comercialización está bajo sospecha por cuestiones que tienen que ver más con un debate ideológico que un debate científico. En los alimentos transgénicos comercializados se han llevado a cabo los controles sin que el hecho de ser transgénicos representen un riesgo mayor para el consumidor superior al del alimento convencional".
La Unión Europea está estudiando la autorización de una variedad modificada de maíz resistente a herbicidas conocida como 1507, que pertenece a la empresa Pioneer Hi-Breed. Hasta ahora, el transgénico MON 810 estaba supuestamente diseñado para aguantar la plaga del taladro, "que era endémico y muy fuerte en Aragón y Cataluña", dice el profesor Cubero.
Sin embargo, hace poco más de un mes se supo que este insecto está desarrollando resistencia a las toxinas introducidas en el genoma de la planta. Un estudio del norteamericano Aaron Grassman revela que el transgénico comienza a perder esta batalla tecnológica. "En Aragón, el taladro ha terminado por darse un festín de maíz", comenta Blanca Ruibal. La cuestión es que el monocultivo de amplias extensiones favorece la aparición de plagas.
Amigos de la Tierra ha contabilizado que en el mercado de estas semillas el "90% de los cultivos transgénicos se encuentran en sólo seis países: Estados Unidos, Argentina, Brasil, India, Canadá y China, y son producidos solamente por el 1% de los agricultores del mundo".


Compartir esta noticia:    08-05-2014

PP, PSOE, CiU y UPyD se niegan a que la ciudadanía decida sobre el acuerdo comercial UE-EEUU
Los partidos del régimen impiden un referéndum sobre el futuro Tratado de Comercio e Inversiones


AgenciasEl Congreso de los Diputados rechazó ayer pedir al Gobierno que someta a referéndum el futuro Tratado de Comercio e Inversiones que negocian en la actualidad la UE y EEUU, como pretendía Izquierda Unida. El Bloque del capital, PP-PSOE-CiU-UPyD, obedeciendo la voz del amo.
El Pleno de la Cámara Baja debatía ayer martes una moción de IU que buscaba que el Congreso instara al Gobierno a "mostrar el rechazo al proyecto de acuerdo" de libre comercio con EEUU y considerase "que, en todo caso, cualquier propuesta de acuerdo comercial entre la UE y EEUU debe ser sometido en todos los Estados miembros de a UE a referéndum antes de su ratificación".
La iniciativa ha contado con el rechazo de la mayoría de los grupos que operan a las órdenes del capital en la Cámara, como, obviamente, no podía ser de otra manera. Aunque no sea ni novedad ni sorpresa alguna, merece la pena resaltar, una vez más, el posicionamiento del PSOE junto a los intereses de la banca, las multinacionales y el gran capital internacional.
Los socialistas se han mostrado en principio a favor del futuro tratado, aunque han marcado una serie de "líneas rojas" en línea con la posición que el Partido Socialista Europeo defenderá en la Eurocámara, que tendrá que pronunciarse sobre el tratado. Entre esas líneas rojas, el diputado Félix Lavilla se ha referido a la necesidad de que el tratado evite el conocido como "dumping social".
Por parte de UPyD, Alvaro Anchuelo ha coincidido con IU en que la negociación sobre este importante acuerdo tendría que ser "más transparente". Sin embargo, UPyD está radicalmente en contra de la creencia de IU de que el acuerdo no beneficiará a España.
IU, como ha explicado el diputado José Luis Centella, autor de la iniciativa, está en contra del tratado tal y como se está negociando en la actualidad. Teme que se traduzca en una invasión de empresas norteamericanas en España, "devorando" a pymes, y en un deterioro de las condiciones laborales en Europa, entre otras cuestiones.
El Gobierno, en cambio, cree que el tratado, de concluirse, impulsará la economía europea, que vería incrementadas sus exportaciones a EEUU por encima del 25 por ciento.
Tampoco IU ha encontrado el apoyo de CiU, que considera el Tratado una de las mejores propuestas planteadas por el presidente norteamericano, Barack Obama.


Compartir esta noticia:    


08-05-2014

Entrevista a César Lorenzo Rubio sobre Cárceles en llamas. El movimiento de presos sociales en la transición (II)
No hubo una sola COPEL, sino tantas como cárceles donde hubiera presos identificados con estas siglas”

Papeles de relaciones ecosociales y cambio globalDoctor en Historia por la UB, autor de diversos artículos y ensayos dedicados a explorar la relación entre prisión y movimientos sociales, César Lorenzo Rubio ha participado, junto al resto de miembros del Grupo de Estudio sobre la Historia de la Prisión y las Instituciones Punitivas, en la obra colectiva El siglo de los castigos. Prisión y formas carcelarias en la España del siglo XX.
Nuestra conversación [*] se ha centrado en su última obra: Cárceles en llamas. El movimiento de presos sociales en la transición (Barcelona, Virus, 2013), con prólogo de Daniel Pont Martín.
***
Estábamos en los presos de ETA. ¿Han mantenido relaciones con el movimiento de los presos sociales?
En general, no demasiadas. Como el resto de organizaciones fuertemente jerarquizadas, los presos de ETA manifestaron hacia los comunes un cierto desdén y rechazo por su falta de educación y sus modales. Los presos políticos, no importa de la organización o la ideología que sean, desarrollan estrategias de resistencia al proceso de prisionización (adopción de roles propios de la prisión) que no son capaces de desarrollar los comunes, debido a su falta de preparación intelectual y política. Pero sobre este fondo mayoritario, es cierto que hubo casos de buenas relaciones a nivel individual. Es muy difícil generalizar porque dependió mucho de las condiciones de reclusión (régimen interno más o menos duro), la época, la filiación política de los presos, su edad, predisposición, etc.
Habla usted de movimiento de presos sociales pero, a veces, leyéndole, uno piensa más bien en movimientos, en plural. ¿Es así o es una lectura deficiente por mi parte?
No es una mala interpretación: ambas situaciones son coetáneas y paralelas. Me refiero a movimiento, en singular, porque los elementos en común priman, creo, sobre las diferentes tendencias internas. Y también, por supuesto, para dignificarlo a nivel histórico y sociológico, y situarlo en la categoría analítica que considero que merece. Pero una vez dicho esto, hay que subrayar que hubo diferentes estrategias para lograr un mismo fin: unos eran más favorables al diálogo y al pacto, y otros presos eran partidarios de no dar ninguna tregua al Estado. Las dificultades para establecer comunicaciones fluidas y fidedignas entre las prisiones determinaron que en algunos momentos los presos de cada una hicieran la guerra por su cuenta. Yo mismo he escrito que a partir de mediados de 1978 no hubo una sola COPEL, sino tantas, como cárceles donde hubiera presos identificados con estas siglas. Y otro tanto puede decirse de los grupos de apoyo en la calle, heterogéneos por definición, y no siempre concordantes en sus posiciones con lo que los presos defendían. Para acabar de complicarlo todo, a principios de los años ochenta, con la irrupción de la heroína, la unidad se va al traste definitivamente, pero aún se logran articular algunas acciones, como huelgas de hambre, que aglutinan a miles de presos en diferentes prisiones del Estado. Nada es blanco o negro.
Le pregunto más tarde sobre la heroína. Le cito un autor, un filósofo francés más que conocido y reconocido por muchos, Michel Foucault. Usted, por supuesto, lo cita en varias ocasiones. ¿Tuvieron sus ideas influencia en el movimiento? ¿Qué ideas? ¿Cómo penetraron en el movimiento de los presos?
La influencia de Foucault en la España de la Transición fue muy destacada; daría para todo un libro (de hecho, ya está magníficamente escrito por Valentín Galván: De vagos y maleantes. Michel Foucault en España). Toda la crítica a las instituciones de control social dentro de la que se encuadró la lucha contra las prisiones (junto a manicomios, cuarteles, hospitales, etc.) le debe mucho al filósofo francés, y en particular a su obra Vigilar y castigar, que acababa de publicarse. Aunque su influencia no fue tanto sobre los presos, que no tenían acceso material ni eran capaces de entender sus claves, como sobre los intelectuales que les dieron públicamente su respaldo desde las páginas de los medios de comunicación, y algunos miembros de colectivos de apoyo en la calle. Y no sólo este libro: la recopilación de testimonios y la denuncia enérgica de las condiciones de vida entre rejas que Foucault llevó a cabo al fundar el GIP (Group d’Information sur les Prisons), sirvió de modelo para que otros grupos de intelectuales españoles (Fernando Savater, José Luís López-Aranguren, Agustín García Calvo, Rafael Sánchez Ferlosio...) se decidieran a crear la Asociación para el Estudio de los problemas de los Presos, (AEPPE). Sin embargo, pese al entusiasmo inicial, su trayectoria fue breve.
Un nombre, Carlos García Valdés. ¿Puede hacer usted un balance de su trayectoria y actuación?
En 1978 Carlos García Valdés era un joven abogado de intachable currículo antifranquista y demócrata, profesor universitario en ciernes y buen conocedor del sistema penitenciario de la dictadura. Tras el asesinato del que entonces era director general de Instituciones Penitenciarias, García Valdés fue nombrado su sustituto, con el encargo específico de pacificar las prisiones y emprender la reforma urgente del sistema. Lo que sucedió entonces, a mi parecer, es que se vio desbordado por la situación: no sólo por la determinación de los presos de no cejar en sus demandas, también, muy especialmente, por las resistencias de una parte muy importante de los funcionarios de prisiones, que no estaban dispuestos a cambiar su forma de gobernar las cárceles. Ante la persistencia de protestas y fugas, menos de tres meses después de jurar el cargo, empezó a emplear métodos cada vez más excepcionales y drásticos para imponer el orden, dejando a un lado el talante dialogante de que había hecho gala en un primer momento, mientras acababa el redactado de la que se convertiría en la futura Ley General Penitenciaria. Para el penitenciarismo oficial, García Valdés es el padre del modelo de prisión vigente en España desde 1979; mi opinión, sin negarle ese carácter, difiere en cuanto a los métodos y los logros. 
¿Es mucho más crítico? ¿Sus logros no son tan estimables?
Obviamente soy crítico, como historiador, con la actuación de García Valdés al frente de la Dirección General. Si se comparan sus declaraciones referentes al movimiento de presos, antes y después de acceder al cargo, no parecen haber sido pronunciadas por la misma persona. Y no soy el primero: desde sectores progresistas, entre los que García Valdés disfrutaba de buena prensa -aunque nunca fuese un abolicionista radical- se esperaba mucho de él y la decepción fue muy considerable en lo que respecta a la pacificación manu militari de las prisiones. Sobre la calidad o la novedad de la Ley Penitenciaria, no puedo opinar con tanta rotundidad. Se trata de una norma en sintonía con otras europeas anteriores o coetáneas, junto con las que forma parte del movimiento de reforma penitenciaria posterior a la II Guerra Mundial, y como aquellas, presenta importantes avances respecto a la situación anterior en lo que a derechos de los reclusos se refiere y orientación hacia la reinserción a través del tratamiento; pero también introduce mecanismos de control excepcionales, como el conocido art. 10, que establece la existencia de departamentos especiales de régimen cerrado, caracterizados por una enorme restricción de movimientos y derechos. En todo caso, la ley presenta aspectos positivos y negativos, pero los posteriores Reglamentos de 1981 y 1996, así como una larga de lista de disposiciones menores –y la dura realidad, marcada por la falta de presupuestos, la masificación, etc.- la han desvirtuado bastante. Tanto es así, que un especialista en el tema como César Manzanos ha llegado a afirmar, y creo que no va errado, que “hacer hoy que se cumplan escrupulosamente los artículos contenidos en dicha ley posiblemente supondría la inmediata abolición de la gran mayoría de las estructuras carcelarias existentes”.
¿Cuántos presos sociales había en 1975? ¿Cuántos en la actualidad? ¿Qué ha pasado en estos cuarenta años?
En 1978, tras los indultos y amnistías, la población penitenciaria se redujo a unas 10.000 personas presas. Desde entonces no ha parado de aumentar. En 1980 ya eran 18.000, 33.000 en 1990. El incremento en esas década estuvo marcado por la alarma social (fomentada por determinados medios de comunicación con fines políticos) que generó el nuevo tipo de delincuencia ligada al consumo de drogas. En 1995, cuando se aprobó el nuevo Código Penal, eran 45.000, y salvo los primeros años de estancamiento, su impacto fue brutal. Del año 2000 al 2005 aumentaron en 15.000 presos, y los 5 años siguientes volvió a aumentar en la misma cantidad, hasta tocar techo en 2010 con 76.000 personas entre rejas. En la actualidad, la expulsión de extranjeros a sus países ha reducido levemente la cifra.
Su libro está prologado por Daniel Pont Martín. ¿Quién fue, quien es Daniel Pont Martín?
Daniel Pont fue uno de los miembros más activos de la COPEL. Estuvo presente en su fundación a finales de 1976, participó en muchas de las acciones de protesta que tuvieron lugar en las prisiones en que estuvo, y llegó a ejercer de portavoz de la misma en el transcurso de una visita del director general de Instituciones Penitenciarias al Penal de El Dueso, donde estaban recluidos la mayoría de sus miembros más activos. Contar con su testimonio y el del resto de ex miembros de COPEL que he podido localizar ha resultado fundamental para poder reconstruir la historia de los hechos. Por otra parte, treinta y cinco años después, siguen reivindicándose víctimas de la dictadura y marginados por las leyes de amnistía, ya que todos ellos pasaron varios años en prisión por la aplicación de la Ley de Peligrosidad Social.
¿Cómo ha reaccionado la izquierda, en un sentido amplio de la noción, ante el movimiento o movimientos de los presos a lo largo de los años? ¿Han aprendido, han ido matizando sus posiciones? En el prólogo, Daniel Pont no habla con mucho entusiasmo de estas fuerzas.
La relación de la izquierda con el sistema penitenciario ha variado a lo largo del tiempo, y no ha sido igual para todos los partidos. A los partidos a la izquierda del PCE ya me he referido anteriormente. El Partido Comunista, desde luego, no se implicó lo más mínimo durante los primeros meses del movimiento liderado por COPEL. Aunque en el Parlamento, durante la tramitación de la Ley Penitenciaria, sus senadores sí elevaron diversas propuestas a favor de la libertad de asociación de los reclusos y un mayor control judicial sobre la administración, que fueron rechazadas por la mayoría parlamentaria. El PSOE, desde la oposición, a principios de los años ochenta, se mostró comprensivo con la situación de dejadez y malas condiciones que soportaban una gran parte de reclusos, y fruto de esta postura emprendió lo que se conoció como “minirreforma” penal. Pero las tornas cambiaron antes de acabar la primera legislatura socialista, cuando una “contrarreforma” volvió a endurecer les leyes.
Una década más tarde, el llamado Código Penal de la democracia, que resultaba más duro que el anterior de época franquista, al eliminar la redención de penas por el trabajo, fue aprobado por todos los partidos políticos, salvo el PP, que lo consideraba demasiado laxo. Durante su tramitación se rebajaron algunas penas y se despenalizaron ciertas prácticas, es cierto, pero también se dieron muestras paradójicas del abuso del Derecho Penal para solucionar problemas de otra índole. Por ejemplo, López Garrido, entonces en IU, se jactó de reclamar más dureza contra delitos contra el medio ambiente. No pongo en duda la necesidad de su protección, pero, ¿es el Código Penal la herramienta más adecuada? En los últimos años, el PSOE ha hecho un seguidismo fiel del PP en materia penal y sólo algunos parlamentarios de grupos minoritarios a su izquierda han señalado lo peligroso de esta deriva punitiva que contempla la cárcel como la solución a todos los problemas, aumentando, reforma tras reforma, la duración de las penas y restringiendo los beneficios penitenciarios. 
Creo que en el libro no se acaba de pronunciar, le pregunto ahora. Las drogas, la heroína más en concreto, que arrasaron barrios obreros y populares en años ochenta y noventa, ¿pudieron ser introducidas, permitidas o agitadas por las fuerzas policiales y de orden del Estado?
Esa es una teoría que ha circulado ampliamente entre sectores de la izquierda, particularmente en Euskadi. Parece más que plausible que así fuera, ya que su irrupción masiva a finales de los años setenta acabó por rematar la desmovilización de una parte importante de la juventud, que hasta entonces había estado muy implicada políticamente. Sin embargo, un especialista del tema como Juan Carlos Usó, se muestra crítico con los intentos de reducir un fenómeno tan complejo a una explicación unicausal, de tintes conspirativos. En prisión la droga entró como prolongación natural del consumo en los barrios populares: ¿hubo complicidad de funcionarios y policías? Sin duda alguna en numerosos casos, como demuestran las denuncias; en otros, incapacidad de poner coto a su consumo debido a la precariedad de medios y escasez de efectivos humanos frente a la creciente masificación de las prisiones. No creo que se pueda despachar este proceso en una afirmación rotunda, sin matices, pero lo cierto es que la droga acabó con la efímera solidaridad lograda y marcó a fuego los barrios populares y las prisiones durante más de una década.
Describe usted con emotividad la muerte de Agustín Rueda. Nos puede recordar quién era Agustín Rueda. ¿Qué pasó?
Agustín Rueda fue un joven anarquista de Sallent (comarca del Berguedà, Barcelona) que fue detenido por su implicación en los grupos autónomos de signo libertario que operaban entre Cataluña y el sur de Francia. Desde el primer momento se posicionó a favor de las luchas de los presos sociales y participó junto a éstos en algunas acciones de protesta. En marzo de 1978 en Carabanchel, lo descubrieron cavando un túnel y por ello fue salvajemente torturado hasta que murió poco después en la propia prisión sin recibir la debida atención médica. Su muerte, que intentó ocultarse, se convirtió en todo un símbolo del estado de dejadez de las prisiones y la demostración incontestable del abuso de la mano dura entre rejas. Mientras que el proceso judicial a los funcionarios, que se demoró una década y acabó con penas mínimas para los numerosos implicados, fue una demostración de la ausencia de depuración alguna en la magistratura y la indulgencia hacia estas prácticas.
Abre su libro con una cita anónima de 1977: “En cada una de nuestras lágrimas sorbidas está presente el mar que inundará la historia”. Me gustaría preguntarle por ella.
Cuando quiera. 
[*] La primera parte de esta conversación puede verse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=183743
Salvador López Arnal es nieto del obrero cenetista asesinado en el Camp de Bota de Barcelona en mayo de 1939 –delito: “rebelión”- José Arnal Cerezuela.
Rebelión ha publicado este artículo con el permiso del autor mediante una licencia de Creative Commons, respetando su libertad para publicarlo en otras fuentes.


 

08-05-2014


Las enormes limitaciones de la democracia en España (incluyendo Catalunya)

Público.esLa forma más extendida de democracia en la Unión Europea es la democracia representativa, en la que la ciudadanía vota a sus representantes en los parlamentos como parte de partidos políticos que, en teoría, deberían desarrollar los programas políticos que ofrecieron durante la campaña electoral que precedía al acto de votación. Esto es lo que en teoría debería ocurrir, pero raramente ocurre. Un caso claro lo estamos viendo ahora, cuando en la mayoría de países de la Unión Europea se están llevando a cabo políticas públicas (tales como recortes del gasto público social) impuestas por los partidos gobernantes a la ciudadanía, sin que estos tengan un mandato popular para hacerlas, pues no estaban en su oferta electoral, es decir, en su programa. Casos extremos son España, Portugal, Grecia e Irlanda, los países de la periferia de la eurozona. No es extraño, por lo tanto, que, aunque el concepto de democracia continúa siendo popular (un 74% de la población española, por ejemplo, continúa creyendo que la democracia es el mejor sistema de gobernanza del país), la realización de dicho concepto en estos países es altamente impopular (un 82% de la población española cree que el Estado no los representa.
Muchas son las causas de que la democracia representativa no funcione como debería funcionar y cómo se presenta en su retórica oficial. Una de ellas es la flagrante violación del principio democrático de que cada ciudadano debería tener la misma probabilidad de incidir en la elección de sus representantes. Es decir, que el voto de un ciudadano debería tener el mismo peso electoral que el de cualquier otro, independientemente de su ubicación territorial. Pues bien, casi ningún sistema electoral se basa en este principio. Las leyes electorales están diseñadas para favorecer a unos ciudadanos versus a otros. La proporcionalidad en el sistema representativo está muy limitada, tal como es el caso de España. En algunos territorios (de sensibilidad conservadora) bastan 30.000 votos para conseguir elegir a un representante, lo cual requiere 125.000 votos en un territorio más progresista.
Otra violación del principio democrático fundamental de que cada ciudadano tiene que tener la misma influencia sobre el Estado y el gobierno, es el enorme poder político que tienen los grupos de presión financieros, económicos y mediáticos. El Sr. Botín, presidente del mayor banco privado en España, tiene muchísimo más poder que el ciudadano normal y corriente del país. Todo el mundo conoce y es consciente de esta realidad. Esta influencia se está viendo claramente en estos años de recesión, en los que las políticas públicas que los gobiernos están imponiendo a la población son resultado de la enorme influencia de esos grupos financieros (incluyendo el Banco Santander), económicos y mediáticos (la ausencia de prensa de izquierdas en España es un ejemplo de ello). Esta es una de las razones del enorme desprestigio que las instituciones representativas tienen hoy, y que se refleja, como he dicho antes, en el porcentaje tan elevado de españoles (el 82%) que está de acuerdo con el eslogan del 15M “No nos representan”. Hoy, el Estado español está perdiendo legitimidad muy rápidamente (junto con la falta de credibilidad de los medios de información y persuasión) como consecuencia de ello.
Las limitaciones de los partidos políticos
Un factor que contribuye a esta captura del Estado y de los parlamentos por tales fuerzas es la dinámica propia del sistema representativo, en la que la participación ciudadana se realiza votando –como promedio- cada cuatro años, una interpretación sumamente limitada de lo que es la democracia. El ciudadano descontento con el partido del gobierno que ha elegido no tiene ninguna otra posibilidad que esperar cuatro años más hasta que se convoquen nuevas elecciones. Esta falta de rendición pública de cuentas por parte de los partidos favorece el establecimiento de una clase política que se enquista en las instituciones, transformándose en aparatos del Estado (desarrollando conexiones con aquellos grupos financieros, económicos y mediáticos) que son dificilísimos de cambiar. La continuidad de estos aparatos partidistas se intenta legitimar con el voto cada cuatro años. Esta delegación del poder de decisión a otra persona, que en teoría le representa (pero que pertenece a un aparato enquistado en unas estructuras muy poco democráticas), por un largo periodo de tiempo, es uno de los puntos más débiles del sistema democrático representativo. Ello resulta en un hecho sumamente preocupante. Si uno pone en una lista lo que la mayoría de la ciudadanía en España (o en Catalunya) desearía que las cámaras representativas aprobaran y lo compara con lo que aprueban en realidad, puede ver con toda claridad que estas cámaras no están representando los intereses y deseos populares. Ejemplos los hay a miles. Las encuestas muestran que la ciudadanía desearía muy mayoritariamente que se eliminara el fraude fiscal cometido, en gran parte, por las grandes fortunas, por la banca y por parte de las empresas que facturan más de 150 millones de euros al año (el 0,12% de todas las empresas) que representan el 70% de todo el fraude en España. También desearían que los fondos derivados de la propiedad del capital se gravaran como lo están las rentas derivadas del trabajo. También desearían que los recortes del gasto público no se realizaran y que los fondos del Estado se incrementaran a costa de aumentar la presión fiscal sobre el 10% de renta superior del país (que apenas ha sido afectado por la crisis). También aprobarían que no se redujeran los fondos a los servicios públicos domiciliarios y, en cambio, sí favorecieran reducir, e incluso eliminar, el subsidio público a la Iglesia Católica para dar clases de religión en las escuelas públicas, y así un largo listado de deseos populares que no se están realizando.
El necesario y urgente derecho a decidir
De ahí la urgencia de una reforma profunda en el sistema democrático que incluyera medidas tales como: 1) establecer un sistema electoral auténticamente proporcional; 2) prohibir cualquier financiación privada de los partidos políticos y de las campañas electorales; 3) exigir una pluralidad ideológica en los medios de información; 4) prohibir la concentración de su propiedad; 5) aprobar leyes democratizadoras de los partidos, con limitaciones de cargos y mandatos; 6) transparencia en su financiación y en su comportamiento; 7) prohibir las puertas giratorias entre políticos y grupos económicos, financieros y mediáticos, estableciendo periodos mucho más largos que ahora (5 años como mínimo) en la prohibición para intercambiar puestos de trabajo.
Estos cambios son necesarios y urgentes. Pero otro, que no está siendo considerado, es el establecimiento de una democracia directa, es decir, que la ciudadanía participe continua y constantemente a través de referéndums, y a todos los niveles (central, autonómico y local), en las principales decisiones del país. Es un indicador más de las enormes limitaciones de la democracia en España el que solo se hayan realizado tres referéndums en 34 años. Debería haber referéndums constantemente, y no sólo a nivel central, sino también autonómico y municipal, para que muchas decisiones que ahora se toman en las cámaras representativas se realizaran por vía directa. Es profundamente antidemocrático que se prohíban o dificulten los referéndums.
Y es también urgente que la democracia se extienda también a todas las áreas de desarrollo colectivo de decisión, incluyendo el puesto de trabajo (con sistemas de cogestión) y el territorio (con comités de participación territorial), con áreas de democratización que nunca son consideradas en las raras ocasiones en que se hacen propuestas para democratizar el país. De lo máximo que se habla es de listas abiertas y de primarias que, aunque necesarias, son medidas claramente insuficientes para desarrollar la democracia tan limitada que existe hoy en España, incluyendo Catalunya.
Vicenç Navarro. Catedrático de Ciencias Políticas y Políticas Públicas. Universidad Pompeu Fabra
Rebelión ha publicado este artículo con el permiso del autor mediante una licencia de Creative Commons, respetando su libertad para publicarlo en otras fuentes.


Compartir esta noticia:    
 
07-05-2014


La electricidad comunitaria se enciende en España

IPSHasta hace poco era impensable que, en países industriales totalmente electrificados como España, pequeños grupos ciudadanos generaran su propia luz de fuentes limpias, desafiando el modelo energético imperante.
Ahora, cualquiera que quiera convertirse en “agente de cambio” puede ser copropietario de proyectos colectivos que promueven las energías renovables, como la Huerta Solar Amigos de la Tierra, una planta fotovoltaica de 20 kilovatios en el municipio sudoriental de Sisante, impulsada por la empresa sin ánimo de lucro Ecooo y Amigos de la Tierra España.
Tenemos que cambiar el paradigma del siglo XX, donde energía es igual a combustibles fósiles y el ciudadano es considerado un simple consumidor”, dijo a Tierramérica el responsable de Energía y Clima de Amigos de la Tierra, Héctor de Prado.
Comprando participaciones desde 100 euros, las personas se convierten en copropietarias y reciben una rentabilidad”, explicó a Tierramérica el portavoz de Ecooo, José Vicente Barcia, que cuenta con 65 instalaciones fotovoltaicas colectivizadas colocadas sobre tejados de distintas comunidades españolas, rurales y urbanas.
Ecooo, que forma parte de la Plataforma por un nuevo modelo energético junto a más de 300 organizaciones, también instala y mantiene paneles fotovoltaicos para particulares y realiza auditorías para analizar el consumo eléctrico.
La potencia instalada es superior a lo que se necesita, para lucro de las corporaciones eléctricas”, advirtió Barcia. Lo que se necesita es una cultura del ahorro, porque “el kilovatio más ecológico y económico es el que no se consume”, añadió.
Otra posibilidad de un usuario que quiera tomar parte en el progreso de la energía colectiva y renovable es cambiar su comercializadora habitual de electricidad por una de varias cooperativas “verdes” que operan en España, como Zencer, en la sureña región de Andalucía, Som Energia, en la oriental Cataluña, o GoiEner y Nosa Enerxia, en la noroccidental Galicia.
Queremos hacer partícipe al consumidor en la gestión de la energía que consume”, dijo a Tierramérica el arquitecto Francisco Javier Porras, fundador y presidente de Zencer, que desde enero de 2013 comercializa electricidad a nivel nacional procedente de fuentes renovables.
Estas cooperativas pueden adquirir electricidad en el mercado general y a los grandes oligopolios energéticos, pero garantizan el origen limpio de toda la energía que comercializan gestionando Certificados de Garantías de Origen ante los productores de fuentes renovables.
Según Porras, entre 30 y 40 por ciento de la energía que se comercializa en el mercado eléctrico español procede de fuentes renovables.
En su oficina de Fuengirola, en Málaga, Porras reconoce que el usuario es “muy reacio a los cambios en el tema energético” a pesar de que el precio de las facturas se ha disparado en los últimos años.
El costo de la electricidad para los socios de estas cooperativas no es mayor que el de las grandes corporaciones como Iberdrola, Gas Natural Fenosa, Endesa, HC y E.On, e incluso puede ser menor, y supone una aportación limpia al consumo, enfatizan algunos de sus miembros.
Es que, con un desempleo de 25 por ciento y los costos de la electricidad que siguen subiendo, aparece un fenómeno nuevo: la pobreza energética.
La cantidad de españoles que tienen dificultades para pagar su consumo de electricidad creció en dos millones entre 2010 y 2012 en este país de más de 47 millones de habitantes, según un estudio de la Asociación de Ciencias Ambientales (ACA).
En este país hay una pobreza energética media de más de 10 por ciento de las viviendas, lo que representa más de cuatro millones de personas, de acuerdo al estudio.
José Luis López, coordinador de esta investigación, cree que las iniciativas de gestión colectiva de la energía pueden tener “cierta influencia” en reducir la pobreza energética cuando logran abaratar el costo de las facturas de sus socios, aunque “no existe un efecto inmediato a corto plazo”.
Promover la energía renovable y autóctona también reduce la dependencia de los combustibles fósiles y, por tanto, los millones de euros de costos fijos que deben aportar las arcas del Estado, agregó López.
Amigos de la Tierra critica que el gobierno obstaculice el progreso de las energías renovables en este país de gran potencial “desaprovechado”, mientras otros países de la Unión Europea encuentran en esas fuentes un camino para abatir las emisiones de gases que recalienta la atmósfera.
Lo que está haciendo el gobierno es una desfachatez”, opinó Marc Roselló, de Som Energia, en referencia a las políticas del gobierno, que privilegian a las grandes empresas que usan combustibles fósiles.
En julio el gobierno inició una reforma energética y en diciembre aprobó la enmienda de la Ley del Sector Eléctrico, rechazada por cientos de organizaciones de la Plataforma y catorce partidos de la oposición política.
Roselló dijo a Tierramérica que Som Energia trasladó a España a finales de 2010, un año después de la liberalización del mercado eléctrico, la experiencia de modelos europeos afianzados como Ecopower, de Bélgica, o Enercoop, de Francia.
No solo comercializamos sino que también producimos mediante proyectos propios”, dijo. Las facturas de la cooperativa detallan a sus más de 14.000 socios el origen de la electricidad que distribuyen. En 2013, por ejemplo, provino de fuentes fotovoltaicas, eólicas y biogás.
También para Porras, de la andaluza Zencer, “el gran objetivo” es que la cooperativa, con 600 socios y acreditada para distribuir en toda España, produzca con fondos propios su energía mediante pequeños proyectos de generación.
Si bien hace unos años no era posible la participación social en el sistema energético, ahora miles de personas de distinto perfil –inversores comprometidos con el ambiente, ecologistas y otros— se están asociando o participando en proyectos de energía limpia, como Viure de l’aire, un aerogenerador de propiedad compartida en Cataluña.
Cada kilovatio/hora verde que añades a la red eléctrica es un kilovatio/hora menos que se quema de combustible fósil”, destacó Héctor de Prado.


Compartir esta noticia:    


07-05-2014


Interior prohíbe que treinta jueces y fiscales visiten el CIE de Las Palmas


eldiario.es

La visita, que ya fue denegada el año pasado, volvía a estar incluida en el programa de este curso de formación de jueces


La Secretaría de Estado de Seguridad ha prohibido que más de una treintena de jueces y fiscales que a partir del miércoles participarán en el Foro anual de Derechos Humanos de Inmigración en Gran Canaria puedan visitar esta semana el Centro de Internamiento de Extranjeros (CIE) de Barranco Seco. Así se lo comunicó este lunes al Gobierno de Canarias el Ministerio del Interior, sin que hayan trascendido las razones para tal denegación. La visita, que también fue vetada por el ministerio en 2013, está incluida en las actividades programadas por este curso de formación de jueces y fiscales, organizado por el Consejo General del Poder Judicial y por el Gobierno de Canarias.
Una fuente gubernamental confirmó este lunes a Canarias Ahora que la prohibición del pasado año volvía a producirse. Y si entonces fue la delegada del Gobierno en Canarias, María del Carmen Hernández Bento, quien trasladó a los jueces la noticia, en esta ocasión ha sido directamente el secretario de Estado de Seguridad, Francisco Martínez Vázquez, quien se ha dirigido formalmente al Gobierno de Canarias para denegar los permisos pertinentes para visitar el CIE de Las Palmas de Gran Canaria.
Sin embargo, sí visitará esta semana ese recinto -antigua prisión provincial de infausto recuerdo por haber sido escenario de torturas y ejecuciones durante la represión franquista- la Defensora del Pueblo, Soledad Becerril, que será precisamente la encargada de dictar la primera ponencia en el Foro de Derechos Humanos e Inmigración que se inaugurará el miércoles en Meloneras (San Bartolomé de Tirajana). Las sesiones concluirán con una ponencia a cargo del Diputado del Común de Canarias, el ex ministro y ex presidente autonómico Jerónimo Saavedra.
El Foro de Derechos Humanos e Inmigración es un curso anual de formación que se celebra generalmente en Canarias a partir de un acuerdo suscrito en 2004 entre el Gobierno regional y el Consejo General del Poder Judicial (CGPJ); el primero corre con los gastos organizativos locales y el órgano de gobierno de los jueces, con el pago a los ponentes y los viajes.
Inicialmente dirigido a formación de jueces, los últimos años se ha abierto también a fiscales, pero los inscritos son principalmente los primeros.
Esta edición ha sido dirigida por el hasta ahora presidente del Tribunal Superior de Justicia de Canarias, José Ramón Navarro Miranda, que ha sido designado presidente de la Audiencia Nacional. Su nombramiento apareció publicado el pasado viernes en el BOE.
En estos momentos, el CIE de Barranco Seco alberga a 32 personas, dos de ellas mujeres. Todos menos uno son africanos.


Compartir esta noticia:    ¿Inglés hasta en la sopa?

Cuarto PoderDespués de haber impuesto manu militari la LOMCE, el ministerio de Educación (MECD) ha sentado a los sindicatos para una supuesta negociación del Estatuto Docente. Y ello sin dar marcha atrás a nada: ni a la ley, ni a los brutales recortes que ha sufrido la educación pública. Es más, la secretaria de Estado de Educación se permite el lujo de provocar con falsedades como que la mayor parte de la inversión educativa ha ido a reducir la ratio y a mejorar los salarios del profesorado que, para quien no lo sepa, llevan congelados desde el inicio de la crisis.
El MECD ha puesto sobre la mesa algunos artículos de un proyecto de Estatuto Docente que se refiere al sistema de ingreso en la función pública docente. En su artículo 20 establece que en la fase de oposición habrá pruebas orales y escritas de idioma extranjero, así como de competencia digital. Hay que recordar que una oposición tiene como objetivo aplicar los principios constitucionales de igualdad, mérito y capacidad. Se trata pues de realizar pruebas objetivas que permitan medir la competencia científica y pedagógica. Es decir, que el aspirante domine su materia y sea capaz de trasmitir las ganas de aprender a su alumnado. Así es como seleccionan a los buenos docentes en países que obtienen las mejores calificaciones.
Como no podía ser de otra manera, defiendo la competencia lingüística en inglés y otros idiomas y la competencia tecnológica para desenvolverse en el mundo actual. Pero vamos a distinguir las cosas. No creo que las tecnologías de la información y de la comunicación (TIC) sean el tema central. He sido miembro de tribunal de oposiciones de secundaria, y en la defensa de la programación didáctica que se hace en todas las especialidades hay formas para demostrar la competencia en las nuevas tecnologías. Lo que esconden es la falta de recursos tecnológicos que tenemos en las aulas. La mayoría de los centros no disponen de medios y se reparten como pueden lo que haya.
La pregunta es por qué se quiere aplicar esta medida. ¿Acaso va a mejorar el nivel académico porque todos los profesores hablen mejor inglés? ¿Va a mejorar por ello la calidad del sistema educativo y se va a reducir el fracaso escolar?
El Ministerio de Educación, con gran simplismo, sitúa que, para ser un buen profesor, el dominio del inglés es un factor clave. Las cosas son mucho más complejas y hay que enfocarlas de forma sistémica. Si se quiere mejorar la competencia del profesorado y los sistemas de selección hay que hablar de formación inicial, de un planteamiento equilibrado para el acceso entre experiencia y brillantez, del sistema de tutorización del nuevo profesorado, de la formación permanente, de su evaluación y de la carrera docente. Para aumentar la competencia del profesorado tiene más importancia seguir al nuevo docente en su rodaje práctico (por ejemplo con un sistema equivalente al MIR) y recuperar la formación desaparecida por los recortes, que someterles a una prueba en inglés.
El inglés no tiene por qué ser un elemento selectivo, al mismo nivel que la capacidad científica y didáctica, para la idoneidad docente. Si se hace pensando en los centros públicos bilingües, hay que decir que ya existe una vía para habilitar a los profesores para que puedan impartir sus clases en otros idiomas. Pero no tiene por qué ser una obligación para todo el profesorado.
Y no es una cuestión de corporativismo. Es considerar una barbaridad cateta y neoliberal que toda la enseñanza gire en torno al inglés y a la informática. Otra ocurrencia en la misma línea, de la Comunidad de Madrid, es que cualquier titulado pueda ser maestro. Algo que no sucede en otros países donde se defiende la especialización del profesorado. Esta propuesta supondría una vuelta al pasado al despreciar la formación específica. Pongamos ejemplos de lo anterior: ¿por qué va a tener que hacer un examen de inglés selectivo y discriminatorio un aspirante a profesor de lengua castellana, física, matemáticas o geografía? ¿Se imaginan a un licenciado en derecho o veterinaria educando a niños de 3, 6, 10 años? Absurdo ¿no? Porque sencillamente no se han preparado para una tarea tan importante y específica que evidentemente no da una oposición aunque se estudie mucho.
Es inevitable la sensación de que estas ocurrencias son propuestas-trampa que evitan la discusión sobre los temas de fondo: el reconocimiento del profesorado, la formación continua, la reducción de las ratios, las causas múltiples del fracaso escolar y como superarlo. Y hablando de acceso a la función docente, hay un tema especialmente importante: el aumento de la Oferta Pública de Empleo y la eliminación de la tasa que limita al 10% la reposición del profesorado para recuperar el empleo suprimido. Es decir, lo que hay que debatir es cómo recuperar la inversión educativa perdida para aumentar la calidad educativa.
En el propósito de la derecha está utilizar el inglés como un elemento discriminatorio y de ventaja comparativa para las clases sociales más altas. Esto se agrava más cuando la reducción de becas al estudio dificulta la igualdad de oportunidades. La realidad es que pretenden disponer de un profesorado en el fondo menos cualificado y sujeto a una movilidad y disponibilidad permanente, que sirva para todo y para nada en serio.
Insisto: es bueno aumentar la competencia lingüística en otros idiomas, pero no a cualquier precio. No aplicando programas bilingües, como el de Madrid, que no se evalúan oficialmente y de dudosos resultados. Hay estudios como el de FEDEA que sacan conclusiones muy preocupantes: ralentiza el nivel de las asignaturas aprendidas en inglés y los efectos negativos se concentran sobre los alumnos con familias de menor nivel socioeducativo.
Mi experiencia de trabajar en un instituto público bilingüe en una zona socialmente depauperada me dice que afecta al principio de equidad educativa. Generando segregaciones y guetos que pueden convertir la educación en un riesgo para una parte del alumnado, en vez de ser una oportunidad para todos.


Compartir esta noticia:    07-05-2014


Parasitismo social

Noticias de NavarraDe la dictadura franquista han quedado bastantes hábitos, muchos de los cuales perduran entre cierto tipo de élites y gentes de poder. El mundo empresarial no es ajeno a ello. Para empezar, una parte de la riqueza de las familias más adineradas proviene del botín de aquel régimen. El Ministerio de Hacienda del Reino de España publicó entre 1978 y 1979 una lista con las 2.500 personas más ricas. Treinta años después, en el 2009, un tercio del dinero lo conservaban las mismas familias.
Todo ello no ha sido en balde, pues obedece a la rigidez corporativa de unas élites extractivas que han estructurado el mercado y moldeado la sociedad hasta fechas muy recientes, incluso después de la Transición. La presidenta del Círculo de Empresarios lo expresaba en una entrevista del 2012:
Yo provengo de una familia industrial –cuyas empresas siempre han sido muy reguladas y muy nacionales– y, tradicionalmente al empresario se le entendía más que como un creador de riqueza como poder; y el poder genera recelo, porque significa servidumbre, esa es la otra cara de la palabra poder, porque para que haya poder tiene que haber súbditos”.
Ella sabe de lo que habla. Según un periódico de finanzas, su genealogía es la expresión de una “familia industrial” surgida bajo el franquismo: su bisabuelo bilbaíno fundó Talgo e Hidroeléctrica Ibérica –después Hidroeléctrica Española y actualmente Iberdrola–, compañía que presidieron sucesivamente su abuelo –que fue jefe provincial de Falange y alcalde de Bilbao– y su tío. Su padre arquitecto es autor de uno de los rascacielos más altos de Madrid y su marido es presidente de unas bodegas con nombre de marqués.
Por tanto, Mónica Oriol conoce lo que es una familia industrial con una empresa regulada y muy nacional. Por eso piensa que la gestión de una empresa se parece a una jefatura. Como decía en esa misma entrevista, los “jefes tóxicos son cirujanos de las cuentas de resultados”. Así de simple. Sin rodeos. Y siguiendo el lenguaje quirúrgico de la medicina y de la higiene social, tampoco le costó dar un paso más y afirmar hace pocos días que “los subsidios que hay en España, que son los más generosos del mundo mundial, no están condicionados a la búsqueda activa de empleo y generan situaciones de rentas de trabajo y de parasitismo”. A todo esto lo llaman cultura empresarial o excelencia emprendedora.
Rebelión ha publicado este artículo con el permiso del autor mediante una licencia de Creative Commons, respetando su libertad para publicarlo en otras fuentes.


Compartir esta noticia:    

06-05-2014

Los templos son propiedad del pueblo”
Teníamos razón
Hace ahora exactamente siete años, apareció en la prensa un artículo titulado “Escándalo Monumental”, que denunciaba la sigilosa y masiva inmatriculación de bienes de los pueblos por parte del Arzobispado, con un procedimiento más que sospechoso y, como se dice, a cencerros tapados. “Una inmoralidad disfrazada de legalidad” dijimos entonces, y avisamos de sus graves consecuencias futuras.
La respuesta del Arzobispado fue contundente: dijo que los templos eran suyos, que se acogían a la legalidad, y nos acusaba de manipulación, demagogia, falta de rigor histórico… Días más tarde el obispo Sebastián se puso el tricornio en la romería de Ujué (esta vez en sentido metafórico) y arremetió como un antidisturbios contra quienes “queríamos arrancar la Religión de sus vidas”. Sólo dijo una frase cierta: “los templos son propiedad del pueblo”, aunque no aclaró por qué entonces deben estar a nombre del Arzobispado. Algún párroco puso también el grito en el cielo, poniéndonos como chupa de dómine. Volvíamos los rojos, los comecuras, los quemaiglesias. Pasado este primer auto de fe, ya no tuvieron más argumentos para alimentar la hoguera. Sobre todo cuando se fue conociendo la diversidad de los bienes, la forma en que los han inmatriculado, las ventas, los alquileres, la avaricia como fin supremo. Y optaron por un silencio todavía más sospechoso que su primera reacción. (Y una maleducada altanería: el actual Arzobispo llegó a sugerir que habíamos armado todo esto para vender más libros. Piensa el fraile).
El resto ya es sabido: doscientos ayuntamientos navarros apoyando a la Plataforma de Defensa del Patrimonio Navarro; tres asambleas municipalistas; acuerdos en Parlamentos autonómicos; debates en el Senado; eco en toda la prensa, incluso internacional; divulgación del tema por todo el Estado; escándalos monumentales en la Mezquita de Córdoba, en Sevilla, en Valencia… Y lo más curioso de todo, que han sido sectores creyentes los más indignados con ese afán acaparador de la Iglesia, tan opuesto a su propia doctrina.
En vísperas de estas elecciones europeas, el PP sabía que tanto el PSOE como IU iban a retomar el tema. Además, los juristas venían advirtiendo que era constitucionalmente impresentable que los obispos fueran por los registros de la propiedad, como San Juan Evangelista patrono de los registradores, poniendo a su nombre cuanto les viniera en gana. Así que, de manera sibilina, con su Anteproyecto de Ley de reforma parcial de la Ley Hipotecaria, el PP desactiva una bomba cada vez más cargada, anuncia el final de la piñata arzobispal, no toca el tema de la inconstitucionalidad de la ley anterior y, de postre, les da un año más de plazo, para que se den prisa en agarrar lo que queda, antes de salir corriendo con el botín.
La Plataforma, en nuestras humildes tablas de la ley, teníamos sólo dos mandamientos: uno, que los obispos no podían hacer lo que hacían. Y dos, que todo lo inmatriculado por ese procedimiento debía volver a su estado anterior. Siete años después, hasta el PP comienza a darnos la razón. La pregunta siguiente es también bíblica: si se reconoce que esa ingente apropiación de bienes públicos se hizo por procedimientos dudosos (en pecado, digamos), ¿cómo absolver a los obispos si no devuelven dichos bienes?
Ahora, con más razón, seguiremos aconsejando a nuestros descarriados pastores sobre la forma de salir del infierno de descrédito en el que se han metido. Primero, que digan la verdad: urge que la ciudadanía conozca, como se hizo en Navarra, la relación de todo lo inmatriculado por ese sistema ventajista. Después, al César lo que es del César: deben devolverse esos bienes a los pueblos para que los sostengan, los abran al público, y por supuestísimo, al culto cristiano. Como ocurre en Iparralde. Lo contrario acarreará el pleito continuo; el descrédito permanente. El día que unas docenas de Ayuntamientos de la Plataforma se pongan de acuerdo en abrir expedientes a cuantos edificios “del Arzobispado” amenazan ruina, no habrá canastillo de almosnero que les salve de la quiebra. ¿Por qué pues empecinarse en la titularidad de un Patrimonio que no pueden mantener? ¿No es más lógico, y más espiritual, que la Iglesia garantice el culto mientras haya almas que lo demanden, y deje la mundana propiedad en manos de los pueblos que la levantaron?
Y contra la soberbia, humildad: El Arzobispo debería escuchar y negociar con una Plataforma que representa a tantos pueblos. Y como primer paso, le invitamos a acudir a las Jornadas que, para debatir el tema, se han preparado en Pamplona estos días. Algunas voces aseveran que un tal Jesús Nazareno nunca se perdería ese debate. 


Jose Mari Esparza Zabalegi. Editor. Miembro de la Plataforma de Defensa del Patrimonio Navarro
Rebelión ha publicado este artículo con el permiso del autor mediante una licencia de Creative Commons, respetando su libertad para publicarlo en otras fuentes.


 

06-05-2014

Entrevista a Luis Prado, cabeza de lista del partido Escaños en Blanco
"Hay que abandonar los esquemas mentales actuales para que la sociedad demande unas nuevas reglas de juego"

¿Quién es Luis Prado?

Pues una persona como tantas otras que se ha cansado de esperar a que los cambios los provoquen otros y se ha decidido a dar un paso al frente junto con muchas otras personas con el objetivo de hace reaccionar a esta sociedad.

¿Qué labor has desempeñado dentro del partido?

Empecé en Escaños en Blanco en el año 2011 donde sacamos adelante el proyecto en Asturias y desde enero de 2013 soy responsable de comunicación de Escaños en Blanco en España.

¿Por qué es cabeza de lista de Escaños en Blanco?

Porque así me eligió la asamblea del partido en noviembre del año pasado. Escaños en Blanco es un partido que se reúne dos veces al año y que durante el periodo interasambleario delega esa capacidad de decisión en unos representantes que la propia asamblea elige. Todas las decisiones que tome ese Consejo deben ser ratificadas o derogadas por sus militantes, y la elección de la lista electoral, como no podía ser de otra manera, contó con el respaldo de la Asamblea General, que es el máximo órgano del partido.

¿Qué tiene Escaños en Blanco para que alguien que no ha pertenecido antes a ningún partido entre en política?

Desde mi punto de vista tiene la contundencia y la frescura de señalar el camino más recto y corto posible hacia cambios de calado. Entiendo que cualquier solución para este país no pasa por elegir a nuevos líderes, votar a nuevas siglas ni seguir esperando a que llegue un Mesías que nos saque de ésta. Los únicos cambios posibles, positivos y duraderos no son los que trae un líder en una carpeta debajo del brazo, los únicos cambios posibles en ese sentido son los que la sociedad demanda. Y para poder demandar algo primero hay que reconocer y conocer la calidad actual de nuestra democracia, generar un debate y cristalizar en las urnas el rechazo a este modo de entenderla. Además del fondo del proyecto, me gustan las formas; aquí estamos todos colaborando sin perspectiva alguna de recibir un sólo euro a cambio, lo que garantiza que quienes entran dentro de este partido no buscan el aprovechamiento personal. Todos estamos empujando por lo mismo.

Estamos acostumbrados a ver personas que se arriman a los partidos políticos para obtener un beneficio personal ¿Cómo podemos saber que no buscas un puesto de trabajo más que bien remunerado en el Parlamento Europeo?

Es cierto que habitualmente la gente se asoma a la política para enriquecerse o por lo menos para vivir de ello. Eso es algo que no sucede en Escaños en Blanco. Todas las personas que entran en este proyecto saben que no hay perspectiva ninguna de beneficio económico ni a corto ni a largo plazo y en mi opinión esa es una condición determinante para ahuyentar a los que quieren vivir del cuento. La gente que trabaja en Escaños en Blanco, y lo digo por propia experiencia, esta dispuesta a dar su tiempo y a aportar con su dinero para que esto salga adelante. Puede que la mejor garantía al respecto de lo que me preguntas sea el hecho de que, las personas que más se preocupan por este proyecto, sus militantes, sean las que me hayan elegido para representarlo.

¿Qué esperas conseguir participando en Escaños en Blanco?

Pues como te decía antes, contribuir a provocar un cambio en el sentido de abandonar los esquemas mentales actuales para que la sociedad demande unas nuevas reglas de juego. Nos han educado en un concepto de la democracia raquítico donde lo que se nos pide es que metamos una papeleta en una urna y nos olvidemos de todo y las consecuencias de ello las estamos viviendo ahora. La imposibilidad de controlar a los representantes y la carta blanca que hemos dado a los partidos políticos ha tenido como consecuencia una reacción en cadena de efectos negativos, que ha producido una ciudadanía desapegada y desinteresada de la política y una clase política infestada de intereses y personalismos. La crisis no es económica, es una crisis política que ha calado hasta el hueso de todas las instituciones y la economía, la corrupción y todo lo que vemos a diario no son más que consecuencias de ésta.

Vaciar los escaños suena un tanto anarquista, sin embargo Escaños en Blanco se define como “altamente democrático”, ¿puedes decirnos por qué?

La verdadera libertad de elegir pasa por tener la posibilidad de rechazar todas las opciones y esa posibilidad, entre otras, es la que falta en nuestro sistema democrático. Por lo visto las únicas opciones que tenemos son elegir a alguno de los candidatos o no ser tenidos en cuenta. Hay una parte de la población muy importante que se ve expulsada del juego democrático en cada cita electoral y que con Escaños en Blanco toma visibilidad a través de un voto en igualdad de condiciones al resto. Lo que hacemos debería ser parte del abecedario democrático.

¿No hay demasiados partidos? ¿Por qué Escaños en Blanco no se une a otras propuestas?

Es verdad que hay mucha gente que nos invita a hacer un programa más amplio, y a aprovechar este esfuerzo para pedir o proponer otras cosas. Nosotros entendemos las buenas intenciones y agradecemos el apoyo y los consejos, pero tenemos que entender que la vocación de Escaños en Blanco es desaparecer del mapa político. Nosotros simplemente estamos sustituyendo una carencia de nuestro sistema democrático y cuando la ley electoral contemple la posibilidad de un tipo de voto que se traduzca en escaños vacíos, Escaños en Blanco se disolverá como viene recogido en sus estatutos.

¿Cómo puede cambiar las cosas un partido que no toma posesión de los escaños y por lo tanto renuncia al voto en los parlamentos?

El primer paso para solucionar un problema es localizarlo, señalarlo, y de esa forma poder discutirlo con propiedad. Entendemos que llega el momento de que la sociedad hable de política con mayúsculas, no de la política del "y tú más", o de la política de "y los otros peor", sino de qué estamos haciendo, qué tipo de democracia tenemos y cuál es la que queremos tener. Porque al final lo que padecemos no es un problema de falta de ideas, de buenas o malas personas, no es ni siquiera un problema de ética o de corrupción, si bien estos son los efectos más visibles del problema último que los genera: el problema al que nos enfrentamos en España es un problema estructural, un problema de representación política y reglas del juego que hace que los ciudadanos una vez depositen el voto se encuentren indefensos. Los escaños vacíos meten el dedo en la llaga, señalan un problema, lanzan un mensaje contundente a la clase política ( los escaños no se regalan), recuerda a los ciudadanos el poder de su voto, y en última instancia trae a la primera plana política y mediática un debate que es imprescindible abordar.

¿Esos escaños vacíos no suponen dejar manos libres al resto de partidos?

La intención de Escaños en Blanco no es influir en la tarea legislativa, perjudicar al gobierno, a la oposición, o a partidos minoritarios. Si eso es lo que se pretende lo que se debe hacer es votar a partidos tradicionales que ocupan el escaño y toman decisiones dentro de los parlamentos. El objetivo de Escaños en Blanco es que los parlamentos, como sede de la soberanía del pueblo, sean un reflejo fiel de la voluntad de todos los ciudadanos. También de los que piensan que en las actuales condiciones de higiene democrática nadie nos puede representar con garantías. Y si nadie nos representa esos escaños deben quedar vacíos, dejando huecos en los parlamentos, vacíos y sin gastar dinero de las múltiples formas en que lo gastan los cargos electos: sueldos, dietas, viajes, coches oficiales, etc.

Y después de las europeas, ¿qué?

Después de las europeas espero que Escaños en Blanco haya adquirido todo su potencial para desplegarlo como merece en las Generales de 2015. Estoy convencido de que cuando la gente conozca la existencia de la posibilidad de votar para vaciar escaños vamos a vivir momentos muy interesantes. Por mi parte después de las europeas espero tomarme un tiempo de descanso y ponerme al servicio del partido como militante en Asturias para que sean otros los que tomen el relevo, como debe ser.


Compartir esta noticia:    

Comunicado del Campamento Dignidad
El PP prohíbe la concentración ante el Parlamento de Extremadura prevista para hoy y mañana

Anoche, a las 21:00 horas, la Policía Nacional nos ha hecho entrega de la comunicación de la Delegación del Gobierno prohibiendo la concentración convocada para los días 6 y 7 de mayo, frente a la Asamblea de Extremadura.

Esta decisión gubernativa viene precedida de otro burdo intento de denegación de la convocatoria: el pasado viernes, día 2 de mayo, en un bochornoso escrito que confundía hasta el objeto de la concentración, nos comunicaba la desautorización de la movilización “por haberse comunicado extemporáneamente”. Al final, la Delegación del Gobierno ha tenido que revocar la anterior resolución y reconocer que nuestra solicitud había sido realizada en plazo legal. Pero, sin embargo, en un alarde de chulería y despotismo resuelve “MODIFICAR el lugar de la concentración, de tal manera que la misma se realizará en la Avenida José Fernández López s/n, a la altura del Parking existente en la Avenida, sin corte del tráfico rodado, y que serviría a la misma finalidad de dar publicidad a las peticiones de los organizadores”.

Ante esta grave conculcación del derecho de manifestación, recogido en la Constitución Española, el Campamento Dignidad manifiesta:

1. Denunciamos que el PP está convirtiendo las instituciones (Asamblea de Extremadura, Delegación del Gobierno) en sus cortijos particulares, saltándose las leyes a la torera y utilizando la Policía Nacional y el aparato administrativo al servicio de sus intereses privados.

2. Repudiamos el atropello de las libertades más básicas, de expresión y manifestación. No les basta con estar arrastrando al paro y a la miseria a una parte muy sustancial de la clase obrera. Nos quieren además callados y mudos. Monago nos quiere bien lejos: para que no haya nadie que le afee su mitin preelectoral de promesas vacías, para que nadie le recuerde que hay 170.000 parados en Extremadura, que 70.000 de ellos no cobran ningún tipo de cobertura, que 65.000 familias se ven obligadas a comer a través de los bancos de alimentos. Y sobre todo, para que nadie le reproche la canallada que está cometiendo con la Renta Básica: un año después de aprobada la ley, con más de 20.000 solicitudes, sólo han pagado a 200, el 1%.

3. Llamamos la atención sobre la regresión democrática a la que estamos asistiendo. Ante la Asamblea de Extremadura, a lo largo de sus 30 años de existencia, se han celebrado innumerables manifestaciones y concentraciones, en sesiones ordinarias y extraordinarias, incluyendo, por supuesto los Debates del Estado de la Región. Reclamamos de los partidos y grupos parlamentarios una intervención contundente que impida el abuso y no se conviertan en cómplices del despropósito.

4. No vamos a aceptar el manifestódromo que mejor le cuadre al PP. No somos sus mandados ni sus niños de los recados. Menosprecian el coraje y la firmeza de los Campamentos Dignidad y de la clase obrera de Extremadura. No somos un movimiento ni un pueblo de vasallos. A lo largo del día de mañana, los Campamentos Dignidad, junto con los colectivos y organizaciones que han sido convocados al Debate de la Extremadura Real, tomaremos una decisión al respecto del atropello en marcha.

¡Exigimos el pago de la Renta Básica ya! ¡exigimos un plan de creación de 25.000 puestos de trabajo directos! ¡exigimos el fin de todos los desahucios de vivienda! ¡pan, trabajo y techo!

¡Monago dimisión! ¡por antiobrero y por dictador!

¡El pueblo unido jamás será vencido!


Compartir esta noticia:    

06-05-2014

El vecindario contra la cripta de los kikos
La Iglesia se topa con el barrio de Carabanchel
El domingo los vecinos del barrio madrileño de Carabanchel volvieron a protestar contra la construcción de una cripta de los kikos en Opañel. Portando carteles de protesta, y con decenas de carteles colgando de los balcones expresaron su indignación por la construcción de un cementerio en un espacio que debería tener dotaciones sociales para el barrio.

El pasado domingo, por tercera vez consecutiva, los vecinos del madrileño barrio de Carabanchel han vuelto a salir a la calle para protestar contra la construcción de una cripta de los kikos en Opañel. Portando carteles de protesta, y con decenas de carteles colgando de los balcones han expresado su indignación. Dicho acto pretendía ser un escrache a Rouco Varela quien vendría a inaugurar oficialmente el proyecto de la parroquia del Camino Neocatecumenal. “La protesta era muy bella, con gente de todas las edades luchando juntas”, señala Lluvia, una de las vecinas participantes.
En Carabanchel no existen dotaciones municipales, como residencia de ancianos, biblioteca o piscina cubierta. Lo que sí tienen de sobra son cementerios, hasta siete cementerios en este barrio madrileño. Pero la secta católica Camino Neocatecumenal, también conocida como los “Kikos” planea construir un octavo cementerio en el barrio con la desaprobación vecinal.
El proyecto que se plantea en Santa Catalina de Labouré es la creación de un jardín con árboles bíblicos, un estanque y una capilla estilo moldavo dedicada a la ánimas del purgatorio, según el sacerdote Carlos Quesada. El proyecto contraría asimismo con un parking que generaría ingresos, algo muy distinto de lo que se entiende por un espacio de culto.
El solar donde se proyecta la cripta debería tener zonas verdes y dotaciones públicas, según el acuerdo de la permuta con el Ayuntamiento de Madrid, pero lleva años vallado de manera ilegal según denuncian concejales de la oposición.
Los terrenos donde se edifican la parroquia fueron expropiados a sus habitantes, nos cuentan los vecinos. Según denuncia Pepa, vecina de Opañel, la parroquia fue construida con el apoyo y trabajo de los habitantes del barrio, y hace diez años, animados por su antiguo párroco muchos de ellos entregaron pagos periódicos durante años para la construcción de dotaciones sociales. Pepa comenta “ mi familia hizo donativos a este proyecto durante años, prometieron centros de ancianos, instalaciones para Cáritas y espacios deportivos. Contribuimos porque pensamos que podría ser bueno para el barrio”. Zonas verdes, instalaciones deportivas, espacios culturales y para ancianos era lo que estaba proyectado. Así lo recogen las hemerotecas de los periódicos de la época, como el ABC. Pero durante años el solar ha estado vacío, y no han tenido noticias hasta la fecha cuando han tenido noticias del cementerio: “No queremos un cementerio privado pegado a nuestras casas, queremos que se de un uso que beneficie toda la comunidad, no para unos pocos”, dice Pepa.
La Iglesia de Santa Catalina de Labouré con su mármol blanco, cúpulas doradas, moqueta azul eléctrico y pinturas al fresco del propio Kiko reflejan el ideal estético de su líder, Kiko Argüelles que era artista antes de convertirse en fundador de la secta neoconservadora. Dicha construcción no cuenta con permiso legal y se encuentra próxima a su cierre fulminante. Además para la construcción de la cripta sería necesario un permiso del Ministerio de Sanidad que los responsables señalan que no será necesario ya que los cadáveres serán embalsamados. Cripta o cementerio, según las contradictorias informaciones que emite la parroquia, pero que en todo caso parecería reservado a los miembros del camino.
Las contradicciones sobre el proyecto y la falta de diálogo irritan aún más al vecindario, quienes plantean continuar con las acciones hasta que se paralice el proyecto de cripta y se construyan las instalaciones que se prometieron inicialmente.
Los vecinos de Carabanchel tienen como referente inspirador cercano la batalla de la cornisa. En esta lucha vecinal, la barriada de la Latina se organizó para paralizar la construcción de un colosal minivaticano proyectado por Rouco Varela en el Parque de la Cornisa.
En 2009 el Ayuntamiento de Madrid, con Gallardón como alcalde, recalificó 25557m2, (15.000 m2de zona verde pública) para construir un Minivaticano. Dicho proyecto supondría la desaparición del Parque de la Cornisa, uno de los pulmones verdes de la ciudad.
Intensas movilizaciones vecinales consiguieron que finalmente se paralizara definitivamente el proyecto del arzobispado. Para más información sobre la historia se aconseja este documental: “La batalla de la Cornisa”


Compartir esta noticia:    
La crisis continúa y se agravará

Crónica PopularEste comentario tiene un objetivo sólo transitorio. Va dirigido a la izquierda como una contribución analítica para la comprensión de la situación económica actual y sus perspectivas, de modo que se diseñe una estrategia a partir de un diagnóstico certero.
Se trata de denunciar y poner de manifiesto que los intentos del gobierno por dar por concluida la crisis económica y afirmar que estamos instalados en la recuperación son falsos. La crisis continúa y mucho peor que eso, en cualquier momento puede recrudecerse y agravarse la situación desoladora que vive el país. No pasará mucho tiempo antes de que esto ocurra y, con el gobierno desahuciado por sus mentiras y errores, ya tendrá poco sentido imputarle su manipulación, sino que la tarea fundamental será como combatir los nuevos zarpazos de la crisis.
Por parte del PP, entonces, toda su preocupación será justificar por causas extrañas y espurias el fracaso de su política y los traspiés de sus pronósticos, cuando hay señales inequívocas del panorama peligroso que presenta la economía del país. El gobierno de Zapatero reconoció tardíamente la crisis, los de ahora, siempre con gran desprecio a los ciudadanos, pretende engañarnos anticipando su fin, en una nueva versión de los brotes verdes del PSOE. Por decirlo clara y brevemente, lo peor de la crisis no ha pasado, lo cual, dicho en medio del desastre actual, no deja de ser el anuncio de una catástrofe.
La propaganda no se compadece con la realidad
La cadencia de la evolución de la economía no se ajusta a las necesidades y tiempos del gobierno. Y es así como éste, tratando de comunicar la superación de la crisis, ha pasado en muy poco tiempo de hablarnos de incipientes indicios, de estar a punto de doblarse la esquina, de asaltar las trincheras de la recuperación, de doblar el cabo de Hornos, a asegurarnos que ya la economía tiene unas perspectivas totalmente favorables. Todo ello cuando los indicadores económicos, lentamente elaborados según transcurre el tiempo real, si sustentan una leve mejora de la situación, arrojan también datos contradictoria cuando no negativos.
Pero las elecciones están muy cerca y, ante tantas agresiones cometidas, surge la necesidad de propalar que se ha seguido una política correcta. De ahí, insistir en la recuperación y reforzar unas predicciones bastante fantasmales. Como prueba, el pronóstico de una economía avanzando en firme, cuyo PIB crecerá en 2014 en un 1,2% y en un 1,8% en 2015 (último objetivo proporcionado, frente al 1,5% anunciado anteriormente, justo el día después de conocerse los resultados sombríos de la EPA en el primer trimestre del año).
En una realidad tan compleja como la economía se pueden encontrar datos sobre aspectos parciales que pueden inducir, por la desesperación, a interpretarlos como señales indiscutibles de un cambio de situación. Como a un enfermo grave, puede caerle la temperatura algunos ratos (disminuir la prima de riesgo), o puede dejar de vomitar (atenuar la destrucción de empleo), o puede visualizarse algún aspecto favorable, como la evolución de los beneficios o una buena temporada turística, pero no por ello cabe afirmar que la salud se ha recobrado y la enfermedad desaparecido.
Precisamente, varios días antes de conocerse la EPA del primer trimestre, el gobierno, en su delirio propagandístico, anunciaba que entre este año y el siguiente se iban a crear 650.000 nuevos puestos de trabajo, o 600.000 en una corrección a la baja. No obstante, la destrucción de 185.000 en los tres primeros meses del año, abate sus previsiones y lo compromete a crear ya sólo en siete trimestres 785,000 nuevos empleos. Como puede interpretarse, todo un disparate. Aunque las cifras del empleo y paro dan mucho juego para analizar la evolución de la crisis y el efecto de la última reforma laboral: son, básicamente, las que utiliza el gobierno para insistir en un cambio de tendencia según una lectura sorprendente: cada vez estamos peor, pero empeoramos más lentamente.
Endeblez estadística
Leyendo el informe del Banco de España sobre la evolución económica en el primer trimestre de este año, con la intención de indagar en la información de base en la que se sustentan los pronósticos oficiales, se puede leer un primer párrafo que, paradójicamente, a pesar de afirmar que la economía mejora, da lugar a muchas dudas. Vale la pena reproducirlo:
Durante el primer trimestre de 2014 la economía española prolongó la trayectoria de paulatina recuperación de la actividad en un contexto en el que se produjeron un avance adicional en la normalización de los mercados financieros y la consolidación gradual de la mejoría del mercado laboral. Según la información disponible —todavía incompleta—, se estima que el PIB aumentó un 0,4 % en tasa intertrimestral (frente al 0,2 % del período octubre-diciembre), lo que situaría por primera vez la tasa interanual también en terreno positivo (0,5 %), tras nueve trimestres consecutivos de tasas interanuales negativas”.
Esas tasas es lo mínimo que se despacha en crecimiento. Menos, entra en el orden de magnitud de los errores de estimación. ¿Quién compraría un coche de segunda mano o una recuperación ofrecida en tales términos?
La endeblez estadística de la campaña de la recuperación del gobierno es manifiesta. Rastreando y exprimiendo la información se encuentran algunos datos que han mejorado con respecto al pasado, pero otros revelan problemas agudizados, de manera que la valoración global de la situación, en el mejor de los casos, podría retrotraernos a varios meses anteriores cuando el PP, necesitado de algo positivo que ofrecer después de tanto desastre y sufrimientos causados, empezó a anunciarnos que había ya indicios de haber tocado, pero no para afirmar que la economía ha emprendido ya el camino definitivo de la salida de la crisis. El gobierno, empleando el gobelino método de insistir, se creyó su propia propaganda, cuando lo más favorable que se puede mencionar sobre la recuperación son las propias previsiones del gobierno, cuya credibilidad es simplemente nula
Los problemas de fondo: la deuda exterior y pública
El asunto principal no es si realmente la economía ha mejorado levemente, lo que significaría entrar en el debate artificial que se ha suscitado sobre la evolución “macro” (lo que ve el gobierno de positivo para su campaña) y la evolución micro (lo que sufren los ciudadanos en términos de paro, salarios, precariedad, los desahucios, etc., etc…), que sique profundamente hundida. La incógnita fundamental pendiente es si hay riesgos de agravamiento serio de la crisis en el próximo futuro, es decir, antes de que se confirme esta más que discutible recuperación de la que se habla. Y se puede afirmar con bastante contundencia que existen serios peligros de que la crisis origine momentos muy dramáticos, que conmocionen aún más al país económica y socialmente (dejemos ahora la política).
La España va bien de Aznar y la euforia ridícula de Zapatero con aquello de la liga de campeones, la solvencia del sistema financiero español y el ritmo vertiginoso al que nos aproximamos a Francia e incluso a Alemania, todo se fue a pique repentinamente al declararse la crisis del sistema financiero internacional en septiembre de 2008, con la quiebra del banco norteamericano de inversión Lehman Brothers. La causa no fue otra que la economía española estaba enormemente endeudada con el exterior y que, desatada la crisis y activada la vigilancia, nuestro país pasó a ser un deudor muy sospechoso y bastante insolvente, en un clima general de incertidumbre, desconfianza y agujeros financieros insondable. El desarrollo de nuestra crisis económica ya lo conocemos, con el cierre del crédito, la prima de riesgo disparada, el rescate del sistema bancario y el aumento del déficit y el endeudamiento del sector público.
En efecto, al final del año 2007 los pasivos exteriores brutos de la economía española ascendían a 2,25 billones de euros, tras haberse multiplicado por más de 4 desde la implantación del euro en 1999, como consecuencia del endeudamiento derivado de los déficit de la balanza de pagos por cuenta corriente y la participación de la empresas y la banca española en la euforia financiera de aquellos años, endeudándose a chorros y expandir sus activos Principalmente en Latinoamérica. De esos 2,25 billones, solo correspondían 0,19 billones a las Administraciones Públicas, en deuda pública colocada en el exterior, que mantenían entonces una posición bastante saneada.
Al final del 2013, después del hundimiento económico de los últimos años, se ha corregido el déficit exterior y se ha logrado un ligero superávit de la balanza corriente en 2013 por la postración de la actividad, pero todavía los pasivos exteriores superan los 2,3 billones de euros con la particularidad de que la parte correspondiente a las administraciones públicas es ahora de 0.35 billones de euros. Un profundo desequilibrio tanto del sector privado como público que constituye una rémora muy agobiante para la economía española en los próximos tiempos, susceptible de ocasionar incidentes financieros graves y descontrolados.
¿Qué pasa con la deuda pública?
En la evolución del sector público reside uno de los aspectos más negativos y peligrosos de la situación económica comparada con la del principio de la crisis. Las Administraciones Públicas llegaron a tener en el trienio 2005-07 un ligero superávit, pero, sobrevenida la crisis, con la particular explosión de la burbuja inmobiliaria, los ingresos públicos cayeron drásticamente y, a pesar de las políticas de ajuste y austeridad, los déficit del sector público han cobrado en los últimos tiempos cotas insólitas. La consecuencia inevitable ha sido un rápido e intenso crecimiento de la deuda pública, cuyos intereses constituyen una pesada carga para las propias cuentas del sector y exige una renovación continua de dicha deuda en unas condiciones todavía dominadas por la inestable situación financiera internacional y la insolvencia potencial de nuestro país.
Algunos datos: de 2009 a 2012 el déficit de la Administraciones Públicas ha oscilado en torno al 10% del PIB y todavía en el año 2013, después del perseguirse drásticamente su reducción desde mayo de 2010, con Zapatero plegándose a las exigencias de la Troika, ha sido del 7 % del PIB siete, incluida la deuda asumida por el Estado para ayudar a la banca. La deuda de las administraciones públicas, que al final de 2007 no llegaba a los 400.000 millones de euros, supera ya el billón, en cifras redondas el 100% del PIB, sin incluir otros casi 150. 000 millones de avales del Estado y lo oculto en las alfombras de la Administración.
Estos datos referidos al vuelco de las cuentas públicas son decisivos para entender la tesis de este artículo sobre la continuidad de la crisis y su posible agravación. Todos los mensajes de recuperación chocan con la que será sin duda alguna la política económica que aplique el gobierno muy próximamente. Más recortes, más ajustes, mayor austeridad, en esa lucha bastante difícil y contradictoria por acabar con el déficit público, tal y como lo exigen los poderes económicos.
Tanto el FMI como la Comisión Europea no dejan de emitir señales sobre la necesidad de dichos ajustes y recortes, aparte claro, de no olvidar nunca flexibilizar más el mercado de trabajo. Se apuesta por una recuperación que no sólo no cuenta con motores que la empujen sino que existe el freno poderoso del déficit público. (Así estaba escrito este párrafo antes de conocerse que con nocturnidad el gobierno ha enviado a Bruselas un documento sobre la actualización del plan para el cumplimiento del Pacto de Estabilidad en el que se apuntan nuevos recortes salvajes para pensionistas, funcionarios, parados, dependencia…)
La continuación del déficit de las cuentas públicas induce un crecimiento de la deuda pública, que ya roza el nivel de lo impagable. No se quiere mencionar este dato para comparar situaciones antes de la crisis y ahora, un pequeño olvido de la manipulación, pero es definitivo para poner de manifiesto que la economía española está más socavada e inestable que al comienzo de la crisis. La evolución de la prima de riesgo con una caída en los últimos tiempos sensible se aporta en sentido contrario como dato concluyente, pero bastaran pequeños acontecimientos traumáticos para que se dispare nuevamente como corresponde a la deuda soberana de un país altamente endeudado. No se han inventado todavía remedios sin graves consecuencias para enfermedades de este tipo (quitas, reestructuración, rescates….). El país está instalado sobre una bomba financiera, con lo que implica de inestabilidad latente en lo inmediato y de peligros futuros.
¡Que no se distraiga la izquierda y medite sobre cómo afrontar el futuro si estos comentarios tienen verosimilitud!
Pedro Montes es economista e integrante de Socialismo 21Compartir esta noticia:    21-03-2014

Un documental sobre las violaciones de los derechos humanos por parte de las autoridades marroquíes y españolas
Nº 9: Basta de Violencia en las Fronteras

APDHALa Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA) ha solicitado su adhesión a la campaña "Nº 9 Basta de Violencia en las Fronteras" iniciada por cuatro asociaciones marroquíes (ALECMA [1], GADEM [2], FMAS [3] y AMDH [4]) con el objetivo de denunciar la violación de los derechos humanos en el norte de Marruecos y exigir el fin de la represión sistemática que sufren los migrantes por parte de las autoridades marroquíes y españolas.

La campaña, presentada públicamente a finales del pasado mes de junio, fue emprendida tras una misión llevada a cabo en el monte Gurugú (cerca de Melilla) en marzo de 2013 para documentar las consecuencias de la violencia policial contra los migrantes. Los testimonios recogidos en esta misión están presentados en un impactante documental realizado por Sara Creta, traducido al castellano por APDHA.PARA APOYAR LA CAMPAÑA, FIRMA AQUÍ: ‪https://secure.avaaz.org/en/petition/...

[1] Asociación Luz de la Inmigración Clandestina en el Magreb

[2] Grupo Antirracista de Acompañamiento y Defensa de los Extranjeros y Migrantes

[3] Foro de Alternativas Marruecos

[4] Asociación Marroquí de Derechos Humanos


Compartir esta noticia:    

07-05-2014


Parasitismo social

Noticias de NavarraDe la dictadura franquista han quedado bastantes hábitos, muchos de los cuales perduran entre cierto tipo de élites y gentes de poder. El mundo empresarial no es ajeno a ello. Para empezar, una parte de la riqueza de las familias más adineradas proviene del botín de aquel régimen. El Ministerio de Hacienda del Reino de España publicó entre 1978 y 1979 una lista con las 2.500 personas más ricas. Treinta años después, en el 2009, un tercio del dinero lo conservaban las mismas familias.
Todo ello no ha sido en balde, pues obedece a la rigidez corporativa de unas élites extractivas que han estructurado el mercado y moldeado la sociedad hasta fechas muy recientes, incluso después de la Transición. La presidenta del Círculo de Empresarios lo expresaba en una entrevista del 2012:
Yo provengo de una familia industrial –cuyas empresas siempre han sido muy reguladas y muy nacionales– y, tradicionalmente al empresario se le entendía más que como un creador de riqueza como poder; y el poder genera recelo, porque significa servidumbre, esa es la otra cara de la palabra poder, porque para que haya poder tiene que haber súbditos”.
Ella sabe de lo que habla. Según un periódico de finanzas, su genealogía es la expresión de una “familia industrial” surgida bajo el franquismo: su bisabuelo bilbaíno fundó Talgo e Hidroeléctrica Ibérica –después Hidroeléctrica Española y actualmente Iberdrola–, compañía que presidieron sucesivamente su abuelo –que fue jefe provincial de Falange y alcalde de Bilbao– y su tío. Su padre arquitecto es autor de uno de los rascacielos más altos de Madrid y su marido es presidente de unas bodegas con nombre de marqués.
Por tanto, Mónica Oriol conoce lo que es una familia industrial con una empresa regulada y muy nacional. Por eso piensa que la gestión de una empresa se parece a una jefatura. Como decía en esa misma entrevista, los “jefes tóxicos son cirujanos de las cuentas de resultados”. Así de simple. Sin rodeos. Y siguiendo el lenguaje quirúrgico de la medicina y de la higiene social, tampoco le costó dar un paso más y afirmar hace pocos días que “los subsidios que hay en España, que son los más generosos del mundo mundial, no están condicionados a la búsqueda activa de empleo y generan situaciones de rentas de trabajo y de parasitismo”. A todo esto lo llaman cultura empresarial o excelencia emprendedora.
Rebelión ha publicado este artículo con el permiso del autor mediante una licencia de Creative Commons, respetando su libertad para publicarlo en otras fuentes.


Compartir esta noticia:    


06-05-2014

Los templos son propiedad del pueblo”
Teníamos razón
Hace ahora exactamente siete años, apareció en la prensa un artículo titulado “Escándalo Monumental”, que denunciaba la sigilosa y masiva inmatriculación de bienes de los pueblos por parte del Arzobispado, con un procedimiento más que sospechoso y, como se dice, a cencerros tapados. “Una inmoralidad disfrazada de legalidad” dijimos entonces, y avisamos de sus graves consecuencias futuras.
La respuesta del Arzobispado fue contundente: dijo que los templos eran suyos, que se acogían a la legalidad, y nos acusaba de manipulación, demagogia, falta de rigor histórico… Días más tarde el obispo Sebastián se puso el tricornio en la romería de Ujué (esta vez en sentido metafórico) y arremetió como un antidisturbios contra quienes “queríamos arrancar la Religión de sus vidas”. Sólo dijo una frase cierta: “los templos son propiedad del pueblo”, aunque no aclaró por qué entonces deben estar a nombre del Arzobispado. Algún párroco puso también el grito en el cielo, poniéndonos como chupa de dómine. Volvíamos los rojos, los comecuras, los quemaiglesias. Pasado este primer auto de fe, ya no tuvieron más argumentos para alimentar la hoguera. Sobre todo cuando se fue conociendo la diversidad de los bienes, la forma en que los han inmatriculado, las ventas, los alquileres, la avaricia como fin supremo. Y optaron por un silencio todavía más sospechoso que su primera reacción. (Y una maleducada altanería: el actual Arzobispo llegó a sugerir que habíamos armado todo esto para vender más libros. Piensa el fraile).
El resto ya es sabido: doscientos ayuntamientos navarros apoyando a la Plataforma de Defensa del Patrimonio Navarro; tres asambleas municipalistas; acuerdos en Parlamentos autonómicos; debates en el Senado; eco en toda la prensa, incluso internacional; divulgación del tema por todo el Estado; escándalos monumentales en la Mezquita de Córdoba, en Sevilla, en Valencia… Y lo más curioso de todo, que han sido sectores creyentes los más indignados con ese afán acaparador de la Iglesia, tan opuesto a su propia doctrina.
En vísperas de estas elecciones europeas, el PP sabía que tanto el PSOE como IU iban a retomar el tema. Además, los juristas venían advirtiendo que era constitucionalmente impresentable que los obispos fueran por los registros de la propiedad, como San Juan Evangelista patrono de los registradores, poniendo a su nombre cuanto les viniera en gana. Así que, de manera sibilina, con su Anteproyecto de Ley de reforma parcial de la Ley Hipotecaria, el PP desactiva una bomba cada vez más cargada, anuncia el final de la piñata arzobispal, no toca el tema de la inconstitucionalidad de la ley anterior y, de postre, les da un año más de plazo, para que se den prisa en agarrar lo que queda, antes de salir corriendo con el botín.
La Plataforma, en nuestras humildes tablas de la ley, teníamos sólo dos mandamientos: uno, que los obispos no podían hacer lo que hacían. Y dos, que todo lo inmatriculado por ese procedimiento debía volver a su estado anterior. Siete años después, hasta el PP comienza a darnos la razón. La pregunta siguiente es también bíblica: si se reconoce que esa ingente apropiación de bienes públicos se hizo por procedimientos dudosos (en pecado, digamos), ¿cómo absolver a los obispos si no devuelven dichos bienes?
Ahora, con más razón, seguiremos aconsejando a nuestros descarriados pastores sobre la forma de salir del infierno de descrédito en el que se han metido. Primero, que digan la verdad: urge que la ciudadanía conozca, como se hizo en Navarra, la relación de todo lo inmatriculado por ese sistema ventajista. Después, al César lo que es del César: deben devolverse esos bienes a los pueblos para que los sostengan, los abran al público, y por supuestísimo, al culto cristiano. Como ocurre en Iparralde. Lo contrario acarreará el pleito continuo; el descrédito permanente. El día que unas docenas de Ayuntamientos de la Plataforma se pongan de acuerdo en abrir expedientes a cuantos edificios “del Arzobispado” amenazan ruina, no habrá canastillo de almosnero que les salve de la quiebra. ¿Por qué pues empecinarse en la titularidad de un Patrimonio que no pueden mantener? ¿No es más lógico, y más espiritual, que la Iglesia garantice el culto mientras haya almas que lo demanden, y deje la mundana propiedad en manos de los pueblos que la levantaron?
Y contra la soberbia, humildad: El Arzobispo debería escuchar y negociar con una Plataforma que representa a tantos pueblos. Y como primer paso, le invitamos a acudir a las Jornadas que, para debatir el tema, se han preparado en Pamplona estos días. Algunas voces aseveran que un tal Jesús Nazareno nunca se perdería ese debate. 


Jose Mari Esparza Zabalegi. Editor. Miembro de la Plataforma de Defensa del Patrimonio Navarro
Rebelión ha publicado este artículo con el permiso del autor mediante una licencia de Creative Commons, respetando su libertad para publicarlo en otras fuentes.


Main Menu
Skip to Primary Content

Buscar:Crearemos un bloque cívico y ciudadano que eche su peso de poder en la balanza del poder.
Por la recuperación de la soberanía: Salir del Euro – Valencia 9,10 y 11 Mayo
publicado por admin abril 25, 2014 en Blog y Campañas y Salir del euro


1. Descripción 
Desde su constitución en julio de 2013, el Frente Cívico Somos Mayoría (FCSM) ha defendido la necesidad de un debate ciudadano que plantee de una forma razonada la necesidad de salir del euro como primer paso de una estrategia constituyente que permita superar la gravísima crisis que atravesamos. Mientras asistimos a una masiva campaña de marketing político a favor de las actuales instituciones europeas, consideramos necesario advertir que el proceso de construcción europea impone un duro presente y augura un porvenir sombrío.
En efecto, el euro es un sistema de poder que concentra y resume el tipo de Unión Europea que se ha construido: un sistema que consagra las políticas de austeridad, el control del déficit público, la independencia del BCE y, sobre todo, el inmenso poder del capital financiero en Europa. Además, las tendencias estructurales a la división de Europa entre centro y periferia se han agudizado con el euro, auspiciando un desarrollo desigual que agrava y profundiza las disparidades de la economía europea.
En estas Jornadas pretendemos abordar la cuestión del euro y su incidencia en nuestra situación económica y social, subrayando que el debate sobre la moneda única no es solamente una cuestión española, sino que afecta también a muchos países. Esta Europa de Maastricht, completamente ajena a los principios de cohesión y colaboración solidarios, exige un debate abierto y participativo que sitúe la salida del euro en la agenda pública y defina una alternativa posible y deseable para los países del sur de Europa.
2. Contenidos 

 3. Calendario de trabajo 
Las Jornadas se celebrarán en los locales sindicales situados en Valencia, Plaza Nápoles y Sicilia, 5, durante los días 9, 10 y 11 de mayo de 2014.
Cómo llegar: clic para ver el mapa
Información y reservas: jornadasfrentecivico@gmail.com


4. Colaboradores

5. Ponentes invitados

PEDRO MONTES FERNÁNDEZ: Economista del Servicio de Estudios del Banco de España desde 1969, tiene una amplia experiencia profesional, especialmente en los diversos campos de la macroeconomía. Cubrió durante 15 años la sección “Información Económica” de la revista Moneda y Crédito. Columnista, conferenciante y autor de centenares de artículos especializados y de divulgación, publicados en prensa y revistas de economía y política. Coautor de libros colectivos como Reflexiones sobre política económica, Europa y la Izquierda o La larga marcha neoliberal, es autor de La integración en Europa. Del Plan de estabilización a Maastricht (1993) y El desorden neoliberal (1996). Militante de la izquierda y asesor de los sindicatos, mantiene posiciones críticas sobre la economía ortodoxa y la política económica neoliberal.

JOAN TAFALLA: Maestro de enseñanza primaria y miembro de las asociaciones Espai Marx y El Caracol Maya, Joan Tafalla es autor de Un cura jacobino: Jacques-Michel Coupé y coautor, con Irene Castells, de Atlas histórico de la Revolución Francesa (2011), además de coeditor con Josep Bel y Pep Valenzuela de Miradas sobre la precariedad (2006). Autor de numerosos artículos sobre republicanismo, sindicalismo y socialismo, recientemente ha publicado con Joaquín Miras La izquierda como problema (2013), en el que describen sin tapujos las causas que nos han conducido a la actual crisis institucional, social y política (una verdadera crisis de régimen), y apelan, como única solución real, a que el poder vuelva a residir en el auténtico Soberano: el Pueblo.

RAMÓN FRANQUESA: Actualmente es profesor de Economía en la Universitat de Barcelona, donde investiga la gestión de recursos naturales renovables, la economía social y los procesos de organización económica no capitalista. En la década de los ochenta participó en un programa de intercambio de la Universidad Lomonosov de Moscú que le permitió ser testimonio de la disolución de la Unión Soviética y la rápida transición al capitalismo. Ha colaborado en numerosos artículos, estudios y publicaciones sobre temas de su especialidad, aparecidos en obras colectivas y revistas científicas. Delegado sindical de CCOO en la JPDI de la Universitat de Barcelona, también es autor del manual Economía Mundial (2001), junto a José María Vidal Villa.

ADORACIÓN GUAMÁN: Doctora por las Universidades de València y Paris X – Nanterre, actualmente es profesora Titular de Derecho del Trabajo y de la Seguridad Social en la Universitat de València. Su ámbito actual de trabajo y estudio son las consecuencias de la crisis económica sobre la regulación del trabajo y los derechos de los trabajadores. Colaboradora habitual con distintos movimientos sociales y sindicales, ha desarrollado una intensa tarea de crítica y divulgación de los contenidos y efectos de las sucesivas reformas laborales. Entre sus últimas publicaciones  destaca El huracán neoliberal, una reforma laboral contra el trabajo (2012), junto con Héctor Illueca, y la coordinación del libro Educación Pública, de todos para todos: las claves de la marea verde (2013).

ENRIC LLOPIS: Periodista y colaborador habitual en diferentes secciones del periódico digital Rebelión. Durante más de una década ha trabajado en diferentes gabinetes de prensa y comunicación, colaborando al mismo tiempo en medios alternativos como Kaos en la Red, Diagonal, Radio Klara y Crónica Popular. Participa activamente en distintos medios del País Valenciano como L’Accent o L’Avanç. Asimismo, elabora entrevistas y artículos para organizaciones de solidaridad con Cuba y Colombia o comités de solidaridad internacionalista que desarrollan su labor en el País Valenciano. Por último, ha elaborado artículos y entrevistas para medios de comunicación alternativos durante sus estancias en Guatemala, Cuba y Palestina.

HÉCTOR ILLUECA: Doctor en Derecho por la Universidad de Valencia e Inspector de Trabajo y Seguridad Social, desde 2004. Participante habitual en sistemas extrajudiciales de solución de conflictos laborales, ha sido Árbitro en materia de elecciones sindicales durante los años 2005-2009. Ha impartido numerosos cursos y seminarios sobre diferentes materias vinculadas al ámbito de los derechos sociales y políticas públicas y es coautor del libro El huracán neoliberal: una reforma laboral contra el Trabajo (2012), que estudia críticamente los cambios percibidos en la configuración del Derecho del Trabajo y de la Seguridad Social desde la irrupción del neoliberalismo. Articulista habitual en distintos medios, mantiene posiciones críticas sobre la desregulación del mercado de trabajo y la política económica neoliberal.

MANUEL MONEREO: Licenciado en Derecho por la Universidad de Granada y Doctor en Ciencias Políticas, es miembro del Centro de Estudios Políticos y Sociales y ex-director de la Fundación de Investigaciones Marxistas. Ha dirigido, coordinado y participado en numerosas publicaciones y revistas, entre ellas “El Viejo Topo”, “Mundo Obrero” o “Utopías: Nuestra Bandera”. Si en el horizonte intelectual de Manuel Monereo caben todos los grandes pensadores de la política, en sus reflexiones ocupan un lugar destacado figuras centrales del pensamiento marxista como Mariátegui, el Ché o Antonio Gramsci. Militante histórico del Partido Comunista de España, es también uno de los impulsores de la Asociación Socialismo 21, una asociación político-cultural que pretende contribuir a la refundación de la izquierda desde una perspectiva anticapitalista y con una voluntad socialista.

JUAN FRANCISCO MARTÍN SECO: Ha sido profesor de Introducción a la Economía, Teoría de la Población y Hacienda Pública. Miembro de los cuerpos de Intervención y Auditores del Estado y de Inspección de Entidades de Crédito y Ahorro del Banco de España, ha desempeñado, entre otros, los cargos de Interventor general de la Administración del Estado y Secretario General de Hacienda. Articulista en distintos diarios y revistas, colabora en los medios digitales Público y República.es. Entre sus obras cabe destacar: ¡La economía, estúpidos, la economía! (1993), La farsa neoliberal (1995), Réquiem por la soberanía popular (1998), La trastienda de la crisis (2010), ¿Para qué servimos los economistas? (2010) y Contra el euro. Historia de una ratonera (2013).

ALBERTO MONTERO: Nacido en Cornellá (Barcelona) en 1970, es profesor de Economía Aplicada en la Universidad de Málaga, donde desarrolla su actividad docente e investigadora. Presidente de la Fundación Centro de Estudios Políticos y Sociales (CEPS), ha realizado numerosos viajes a América Latina desempeñando tareas de asesoramiento internacional para diversos gobiernos de la región. Además, forma parte de la plantilla de investigadores del Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales (CLACSO) y es codirector del doctorado en Economía Social que se imparte en la Universidad Mayor de San Andrés (Bolivia).
6. Bibliografía básica 
ÁLVAREZ PERALTA, I.; LUENGO ESCALONILLA, F. y UXÓ GONZÁLEZ, J. Fracturas y crisis en Europa. Madrid, Clave Intelectual, 2013.
-  “La crisis económica mundial: la Unión Europea en el ojo del huracán”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=181391.
GUTIÉRREZ, E.; ALBARRACÍN, D.; AYALA, I.; y MONTES, P. Qué hacemos con el euro. Madrid, Akal, 2012.
ILLUECA, H. y GUAMÁN, A. El huracán neoliberal. Madrid, Sequitur, 2012.
-“La Unión Europea: una nueva colonización”. El texto completo puede obtenerse en http://blogs.publico.es/dominiopublico-/8679/la-union-europea-una-nueva-colonizacion-parte-i/.
LAPAVITSAS, C. Crisis en la eurozona. Madrid, Capitán Swing, 2013.
LORDON, F. “¿El euro ante el derrumbe?”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=141025.
- “La Unión Europea frente a la crisis de la globalización”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=87025.
- “Pacto por el euro, impacto en los salarios: ampliación del campo de la regresión”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=127518.
-“Por una moneda común sin Alemania, o con Alemania pero no al estilo de Franckfurt”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=169552.
-“¿Salir del euro?”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=172595.
MARTÍN SECO, J. F. Contra el euro. Historia de una ratonera. Barcelona, Península, 2013.
-¡La economía estúpidos, la economía! La política económica del socialiberalismo. Madrid, Prodhufi, 1993.
MONEREO, M. De la crisis a la revolución democrática. Barcelona, El Viejo Topo, 2013.
-Por Europa, contra el Euro. Barcelona, El Viejo Topo, 2014.
MONTERO, A. “La salida del euro como solución”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=177013.
-“Salir de la pesadilla del euro”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=178915.
- “¿Salir o no salir del euro? Esa es la cuestión”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=181055.
MONTES, P. El desorden neoliberal. Madrid, Trotta, 1996.
-“Consecuencias de la salida de España del Euro”. El texto completo puede obtenerse en http://www.cronicapopular.es/2012/07/bosquejo-de-las-consecuen-cias-de-la-salida-de-espana-del-euro/.
NAPOLEONI, L. Democracia en venta. Cómo la crisis económica ha derrotado la política. Barcelona, Paidós, 2013.
POCH-DE-FELIU, R.; FERRERO, A; y NEGRETE, C. La quinta Alemania. Barcelona, Icaria, 2013.
STEINBERG, F. y MOLINA, I. “El nuevo Gobierno del Euro: ideas alemanas, intereses divergentes e instituciones comunes”. Revista de Economía Mundial, 2012, núm. 30.
TAFALLA, J. “¿Cómo construir un bloque por la recuperación de la democracia, soberanía y desarrollo social y ecológicamente justos?”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=179405.
-“¿Queremos crear empleo? Salgamos del euro y de la UE”. El texto completo puede obtenerse en www.rebelion.org/noticia.php?id=181693.
VAROUFAQUIS, Y. El Minotauro global. Madrid, Capitán Swing, 2012.


6. Materiales difusión 
Clic para descargar el tríptico (imprimir): jornadas valencia salir del euro


Clic para descargar el cartel (imprimir):  cartel foro valencia salir del euro 9-10-11 mayo final

Post to Facebook462
462
462
462
462
462
462
462
462

Post to Twitter
108
108
108
108
108
108
108
108
108

tags:

Artículos relacionados

6h
Frente Cívico ‪@Frente_Civico‬ 

La falta de alternativa política en las próximas elecciones europeas http://
dlvr.it/5cH1TK
 
Abrir

7h
Frente Cívico ‪@Frente_Civico‬ 

Rueda de prensa: Presentación Jornadas “Por la recuperación de la soberanía: salir del euro” http://
dlvr.it/5cFZQ9
 
Abrir6 Mayo
Frente Cívico ‪@Frente_Civico‬ 

El Frente Cívico inicia una campaña para que España salga del euro http://
dlvr.it/5bKprD
 
Abrir

6 Mayo
Frente Cívico ‪@Frente_Civico‬ 

La Acampada Dignidad considera que la Audiencia pone a cada uno en su sitio http://
dlvr.it/5bKpmH
 
Abrir

6 Mayo
Frente Cívico ‪@Frente_Civico‬ 

La semana decisiva del Rey Heredia: ¿desalojo o victoria vecinal? http://
dlvr.it/5bKphS
 
Abrir

6 Mayo
Carmen Reina ‪@_CarmenReina‬ 

Economistas y politólogos proponen q España salga del euro en 1campaña del ‪@Frente_Civico d Anguita http://www.
eldiario.es/_f4f9a25
 
 vía ‪@eldiarioandRetwitteado por Frente Cívico 


Mostrar Resumen3 Mayo
Jose Armijo ‪@Josepar‬ 

‪@Frente_Civico ‪@nefeerr Y por eso entre otras cosas, 1 euro vale exactamente 2 marcos
Retwitteado por Frente Cívico Abrir

5 Mayo
Jonatan Fuentes ‪@Jon_Sinh‬ 

Me ha gustado un vídeo de ‪@YouTube (http://
youtu.be/eMT1jTg9oxk?a
 
 - SÁNCHEZ GORDILLO - MARINLEDA - JULIO ANGUITA - EXTREMA HONRADEZ -).
Retwitteado por Frente Cívico 


Mostrar Multimedia

5 Mayo
LaSte ‪@stefaniami‬ 

Oggi ore 18:30, il ‪#BastaEuro tour arriva a Lamezia Terme ! :)) ‪@matteosalvinimi ‪@borghi_claudio siamo con voi ! :)) ‪pic.twitter.com/yt59WLfZtxRetwitteado por Frente Cívico 


Mostrar Foto

5 Mayo
Frente Cívico Málaga ‪@SomosMayoria_MA‬ 

La semana decisiva del Rey Heredia: ¿desalojo o victoria vecinal? http://www.
eldiario.es/_f4a4158
 
 vía ‪@eldiarioand ‪#stopdesalojoreyherediaRetwitteado por Frente Cívico 


Mostrar Resumen

5 Mayo
Frente Cívico ‪@Frente_Civico‬ 

Esta mañana, intervención de Pedro Montes,economista y miembro de la Mesa Estatal del FCSM, a las 12.20 en Cuatro ‪pic.twitter.com/5WVPRzI77Y


Mostrar Foto


3 Mayo
Antonio ‪@Kaosenelsistema‬ 

‪@Frente_Civico Hay que abrirle los ojos a la gente, no puede ser que se ignore esto... ‪pic.twitter.com/DkDqFP0p5cRetwitteado por Frente Cívico 


Mostrar Foto

3 Mayo
FCSM Asturias ‪@fcsmasturias‬ 

En el debate sobre recuperar la soberanía ‪#Salirdeleuro en Oviedo ‪pic.twitter.com/wJ3z08eKPbRetwitteado por Frente Cívico 


Mostrar Foto

3 Mayo
Jorge Alvarez #22M ‪@jor16v‬ 

‪#salirdeleuro En Oviedo conferencia de Pedro Montes y Ramón Franquesa ‪pic.twitter.com/T95L9IvPGpRetwitteado por Frente Cívico 


Mostrar Foto

4 Mayo
Frente Cívico ‪@Frente_Civico‬ 

Amplia participación en las concentraciones y encierros en las oficinas del SOC de Catalunya http://
dlvr.it/5ZDNqH
 


Mostrar Más


Troba'ns a Facebook

Frente Cívico "Somos mayoría" Estatal
M'agradaA 2.300 persones els agrada Frente Cívico "Somos mayoría" Estatal.ARCHIVOS
Elegir mes mayo 2014
abril 2014
marzo 2014
febrero 2014
enero 2014
diciembre 2013
noviembre 2013
octubre 2013
septiembre 2013
agosto 2013
julio 2013
junio 2013
mayo 2013
abril 2013
marzo 2013
febrero 2013
enero 2013
diciembre 2012


SABER MÁS


Frente Cívico "Somos Mayoría" no se hace responsable de las opiniones publicadas en este sitio web.


Protestan por la supresión de líneas de educación infantil y en valenciano
Padres, madres y alumnos se encierran en colegios del País Valenciano contra los recortes de la Generalitat

Una manifestación de cuatro columnas y unas 2.000 personas recorrió las calles de Valencia el 12 de abril en defensa de la enseñanza pública, contra los recortes educativos y contra el incremento de las ratios profesor/alumno en las aulas. Camisetas y distintivos de color naranja y verde asomaban en la marcha, impulsada por la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic y la Plataforma “Tots Som Cremona”. En el punto de mira, la Resolución del 14 de febrero de la Conselleria de Educación de la Generalitat Valenciana por la que “se modifica la denominación y otros aspectos, de determinados centros docentes públicos de Educación Infantil, Primaria y Especial de titularidad de la Generalitat”. La resolución producirá efectos a partir del inicio del curso 2014-2015.

El Decreto no supone un banal formalismo burocrático. Ha dado lugar al encierro de padres y madres de alumnos del Centro de Educación Infantil y Primaria Ciutat de Cremona, en el municipio de Alaquàs, un colegio de 575 alumnos (entre tres y doce años) instalado en aulas prefabricadas o “barracones” desde hace siete años. La Asociación de Madres y Padres de Alumnos (AMPA) y la Plataforma “Tots som Cremona” denuncian que la Conselleria ha decidido eliminar la línea de alumnos de tres años en el próximo curso, con las dificultades que ello implica para conciliar la vida familiar y laboral (30 familias tendrían que llevar a sus hijos a escuelas diferentes). Además, señalan las incertidumbres que se ciernen sobre la continuidad del centro educativo.


El 18 de febrero empezaron los encierros de padres y madres de alumnos en el gimnasio del colegio, realizado con materiales prefabricados que no aíslan del frío. Sobre colchonetas y cubiertos con mantas. 72 días. Las madres y padres se temen lo peor: que los recortes de los últimos años terminen por suprimir definitivamente las tres líneas con las que contaba el centro, la mayoría en valenciano, de manera que el colegio acabe cerrando sus puertas. La Conselleria utiliza un eufemismo, la “reubicación”. A la espera de que el gobierno valenciano reconsidere su decisión, el AMPA ha pedido que se habilite un aula añadida para 20 alumnos que, superando las previsiones oficiales, han solicitado matricularse en el Ciutat de Cremona.

Asociaciones, vecinos y otros colegios de Alaquàs han apoyado los encierros en el Cremona, en los que participan una media de 15 madres y padres (entre las 17,00 horas y las 8,00 de la mañana del día siguiente), de manera que no se interfiere el horario lectivo. Los festivos y los fines de semana los encierros tienen lugar durante todo el día. Además, un centenar de personas (promedio) se implican diariamente en las actividades, informa Javier Parrilla, presidente del AMPA. Se celebran reuniones permanentes, y asambleas entre las 10 y las 12 de la noche (los lunes, miércoles y viernes) en la biblioteca del centro. Pocas luchas sociales adquieren un apoyo tan unánime: el Ayuntamiento de Alaquàs (gobernado por el PSOE), los partidos políticos del municipio, Escola Valenciana, la Federación de Padres y Madres de Alumnos, el 15-M, la PAH, el colectivo de Iaioflautes, la Plataforma contra el cierre de Canal 9 y numerosas asociaciones culturales.

Laura Blaz-Gerez forma parte de la comisión de Manifestaciones de la plataforma “Tots som Cremona” y participa en los encierros. Deciden las acciones en asamblea. Por ejemplo, “acompañan” al presidente de la Generalitat o a la consellera de Educación en los actos oficiales, con camiseta naranja, pancartas y megáfonos para recordarles los compromisos pendientes. Además, han apoyado las huelgas estudiantiles, y tomado parte en las Marchas de la Dignidad del 22 de marzo, las movilizaciones contra la violencia de género o contra los recortes en educación. La activista destaca el calor de los colectivos locales, como “K’Arreu”, “Pachamama”, “Gent de l’Horta” o la “Asamblea Dignidad”. Pero, sobre todo, valora “la toma de conciencia de los padres, y también de los niños. Gente que nunca había participado en manifestaciones y fue a Madrid, a las Marchas de la Dignidad”.

Unas 500 personas salieron a la calle en Alaquàs el 7 de abril convocadas por las AMPAS del municipio y los colectivos de Apoyo al colegio Cremona. La coordinadora de asociaciones de padres y madres de alumnos de Alaquàs también recogió 8.000 firmas contra la supresión de unidades de infantil en los centros educativos, que se entregaron en la Conselleria de Educación el 31 de marzo. Encierros, manifestaciones, conciertos, actividades de ocio y culturales gratuitas… Para recordar al gobierno valenciano sus asignaturas pendientes. El 5 de diciembre de 2011, el entonces director territorial de Centros, Rafael Carbonell, prometió en una entrevista televisada que las obras del centro (que sustituirían a los actuales “barracones”) se iniciarían en 6 meses, aseguran fuentes de la plataforma “Tots Som Cremona”. Añaden que este colegio público aparecía en el listado de centros que deberían construirse con los fondos que el Banco Europeo de Inversiones concedió a la Generalitat para el proyecto “Crea Escola”.

¿Qué posición ha mantenido el Gobierno Valenciano ante las protestas? Docentes consultados aseguran que la Inspección de la Conselleria de Educación ha pedido que se le informara sobre los profesores que han participado o apoyado los encierros. “Se ha infundido miedo de manera sutil para que el profesorado considerara la posibilidad de que pudieran abrirse expedientes”, añaden las mismas fuentes. Pero los profesores cumplen con los horarios e imparten las clases con normalidad, dado que los encierros se producen al terminar el horario lectivo. Las fuentes consultadas señalan que, en términos generales, los profesores del colegio Cremona apoyan las reivindicaciones de los padres, contra la supresión de líneas educativas y los barracones, “aunque algunos se implican más y otros menos”.


En dos colegios del municipio de Ontinyent (Bonavista y Martínez Valls) se han producido asimismo encierros de padres y madres de alumnos, que comenzaron el 24 de marzo. Son dos de los cuatro colegios con más demanda del pueblo (incluidos públicos y privados) y, pese a ello, la Conselleria de Educación suprimirá un aula de infantil y en valenciano en cada escuela. Según Silvia Ureña, portavoz de la plataforma Prou y madre de una alumna de cuatro años, la eliminación de aulas “responde a motivos ideológicos, ya que los dos colegios afectadas se han destacado tradicionalmente en la defensa y uso de nuestra lengua y, sobre todo, de la escuela pública y de calidad”. Añade que la Vall d’Albaida (comarca a la que pertenece Ontinyent) es una de las más castigadas: van a suprimirse tres aulas de primaria y cuatro de infantil.

Además de promover la “marea verde”, oponerse al aumento de las ratios escolares a los 30 alumnos por aula y a la Ley Wert, la plataforma Prou coordina los encierros de padres, madres y alumnos que tienen lugar en el aula de teatro (Martínez Valls, a partir de las 17,00 horas) o en el gimnasio (Bonavista, a partir de las 9 de la noche). Una media de 25 personas pasa la noche en cada colegio. En todo caso los encierros se producen fuera del horario de docencia, y se acompañan de reuniones, asambleas, actividades culturales (proyección de “Las maestras de la República”), charlas sobre la Ley Wert, cuenta-cuentos, entre otras. Los profesores apoyan la lucha contra los recortes y la supresión de líneas escolares. A pesar de las dificultades. Dos docentes aseguran que la inspección educativa les ha amenazado con la apertura de expedientes si los profesores participan en los encierros.

Una manifestación de aproximadamente 2.000 personas recorrió las calles de Ontinyent el 29 de marzo contra los recortes educativos, a la que siguió una fiesta popular con la colaboración del ayuntamiento. Han tenido lugar, además, dos concentraciones de protesta en los colegios e institutos del municipio. A ello se agregan los “dijous de lluïta”, jornada de encierro (en apoyo a las escuelas Cremona, Bonavista y Martínez Valls) a la que se suman colegios e institutos de todo el País Valenciano, sindicatos y organizaciones como Escola Valenciana (en la primera jornada se produjeron un centenar de encierros). Se ha utilizado la vía administrativa contra los recortes en los dos colegios de Ontinyent, al presentarse un recurso de reposición ante la Generalitat Valenciana contra la supresión de aulas; y la vía judicial, con un recurso contencioso-administrativo.

El portavoz del Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV), Vicent Mauri, critica la supresión de 146 unidades de infantil y 203 puestos de trabajo, “la mayor reducción en la historia reciente, que cuestiona el mantenimiento de muchas escuelas en el futuro; se recorta la entrada de alumnado, hecho que irá arrastrándose en los próximos años”. “El argumento de la caída de la natalidad no explica un recorte tan grande, ya que únicamente está afectando a la escuela pública”. De hecho, recuerda el sindicalista, el mismo día que se decretaba esta supresión de unidades, se decidía la cesión de suelo público para la construcción de centros privados concertados en Elche y Calpe. ¿A qué obedecen los recortes? “A la política de desmantelamiento de la red pública, que además escolariza al 94% del alumnado en valenciano, para fomentar la privatización de la educación”, remata Vicent Mauri.


Rebelión ha publicado este artículo con el permiso del autor mediante una licencia de Creative Commons, respetando su libertad para publicarlo en otras fuentes.


Compartir esta noticia:    

02-05-2014

Protestan por la supresión de líneas de educación infantil y en valenciano
Padres, madres y alumnos se encierran en colegios del País Valenciano contra los recortes de la Generalitat

Una manifestación de cuatro columnas y unas 2.000 personas recorrió las calles de Valencia el 12 de abril en defensa de la enseñanza pública, contra los recortes educativos y contra el incremento de las ratios profesor/alumno en las aulas. Camisetas y distintivos de color naranja y verde asomaban en la marcha, impulsada por la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic y la Plataforma “Tots Som Cremona”. En el punto de mira, la Resolución del 14 de febrero de la Conselleria de Educación de la Generalitat Valenciana por la que “se modifica la denominación y otros aspectos, de determinados centros docentes públicos de Educación Infantil, Primaria y Especial de titularidad de la Generalitat”. La resolución producirá efectos a partir del inicio del curso 2014-2015.

El Decreto no supone un banal formalismo burocrático. Ha dado lugar al encierro de padres y madres de alumnos del Centro de Educación Infantil y Primaria Ciutat de Cremona, en el municipio de Alaquàs, un colegio de 575 alumnos (entre tres y doce años) instalado en aulas prefabricadas o “barracones” desde hace siete años. La Asociación de Madres y Padres de Alumnos (AMPA) y la Plataforma “Tots som Cremona” denuncian que la Conselleria ha decidido eliminar la línea de alumnos de tres años en el próximo curso, con las dificultades que ello implica para conciliar la vida familiar y laboral (30 familias tendrían que llevar a sus hijos a escuelas diferentes). Además, señalan las incertidumbres que se ciernen sobre la continuidad del centro educativo.


El 18 de febrero empezaron los encierros de padres y madres de alumnos en el gimnasio del colegio, realizado con materiales prefabricados que no aíslan del frío. Sobre colchonetas y cubiertos con mantas. 72 días. Las madres y padres se temen lo peor: que los recortes de los últimos años terminen por suprimir definitivamente las tres líneas con las que contaba el centro, la mayoría en valenciano, de manera que el colegio acabe cerrando sus puertas. La Conselleria utiliza un eufemismo, la “reubicación”. A la espera de que el gobierno valenciano reconsidere su decisión, el AMPA ha pedido que se habilite un aula añadida para 20 alumnos que, superando las previsiones oficiales, han solicitado matricularse en el Ciutat de Cremona.

Asociaciones, vecinos y otros colegios de Alaquàs han apoyado los encierros en el Cremona, en los que participan una media de 15 madres y padres (entre las 17,00 horas y las 8,00 de la mañana del día siguiente), de manera que no se interfiere el horario lectivo. Los festivos y los fines de semana los encierros tienen lugar durante todo el día. Además, un centenar de personas (promedio) se implican diariamente en las actividades, informa Javier Parrilla, presidente del AMPA. Se celebran reuniones permanentes, y asambleas entre las 10 y las 12 de la noche (los lunes, miércoles y viernes) en la biblioteca del centro. Pocas luchas sociales adquieren un apoyo tan unánime: el Ayuntamiento de Alaquàs (gobernado por el PSOE), los partidos políticos del municipio, Escola Valenciana, la Federación de Padres y Madres de Alumnos, el 15-M, la PAH, el colectivo de Iaioflautes, la Plataforma contra el cierre de Canal 9 y numerosas asociaciones culturales.

Laura Blaz-Gerez forma parte de la comisión de Manifestaciones de la plataforma “Tots som Cremona” y participa en los encierros. Deciden las acciones en asamblea. Por ejemplo, “acompañan” al presidente de la Generalitat o a la consellera de Educación en los actos oficiales, con camiseta naranja, pancartas y megáfonos para recordarles los compromisos pendientes. Además, han apoyado las huelgas estudiantiles, y tomado parte en las Marchas de la Dignidad del 22 de marzo, las movilizaciones contra la violencia de género o contra los recortes en educación. La activista destaca el calor de los colectivos locales, como “K’Arreu”, “Pachamama”, “Gent de l’Horta” o la “Asamblea Dignidad”. Pero, sobre todo, valora “la toma de conciencia de los padres, y también de los niños. Gente que nunca había participado en manifestaciones y fue a Madrid, a las Marchas de la Dignidad”.

Unas 500 personas salieron a la calle en Alaquàs el 7 de abril convocadas por las AMPAS del municipio y los colectivos de Apoyo al colegio Cremona. La coordinadora de asociaciones de padres y madres de alumnos de Alaquàs también recogió 8.000 firmas contra la supresión de unidades de infantil en los centros educativos, que se entregaron en la Conselleria de Educación el 31 de marzo. Encierros, manifestaciones, conciertos, actividades de ocio y culturales gratuitas… Para recordar al gobierno valenciano sus asignaturas pendientes. El 5 de diciembre de 2011, el entonces director territorial de Centros, Rafael Carbonell, prometió en una entrevista televisada que las obras del centro (que sustituirían a los actuales “barracones”) se iniciarían en 6 meses, aseguran fuentes de la plataforma “Tots Som Cremona”. Añaden que este colegio público aparecía en el listado de centros que deberían construirse con los fondos que el Banco Europeo de Inversiones concedió a la Generalitat para el proyecto “Crea Escola”.

¿Qué posición ha mantenido el Gobierno Valenciano ante las protestas? Docentes consultados aseguran que la Inspección de la Conselleria de Educación ha pedido que se le informara sobre los profesores que han participado o apoyado los encierros. “Se ha infundido miedo de manera sutil para que el profesorado considerara la posibilidad de que pudieran abrirse expedientes”, añaden las mismas fuentes. Pero los profesores cumplen con los horarios e imparten las clases con normalidad, dado que los encierros se producen al terminar el horario lectivo. Las fuentes consultadas señalan que, en términos generales, los profesores del colegio Cremona apoyan las reivindicaciones de los padres, contra la supresión de líneas educativas y los barracones, “aunque algunos se implican más y otros menos”.


En dos colegios del municipio de Ontinyent (Bonavista y Martínez Valls) se han producido asimismo encierros de padres y madres de alumnos, que comenzaron el 24 de marzo. Son dos de los cuatro colegios con más demanda del pueblo (incluidos públicos y privados) y, pese a ello, la Conselleria de Educación suprimirá un aula de infantil y en valenciano en cada escuela. Según Silvia Ureña, portavoz de la plataforma Prou y madre de una alumna de cuatro años, la eliminación de aulas “responde a motivos ideológicos, ya que los dos colegios afectadas se han destacado tradicionalmente en la defensa y uso de nuestra lengua y, sobre todo, de la escuela pública y de calidad”. Añade que la Vall d’Albaida (comarca a la que pertenece Ontinyent) es una de las más castigadas: van a suprimirse tres aulas de primaria y cuatro de infantil.

Además de promover la “marea verde”, oponerse al aumento de las ratios escolares a los 30 alumnos por aula y a la Ley Wert, la plataforma Prou coordina los encierros de padres, madres y alumnos que tienen lugar en el aula de teatro (Martínez Valls, a partir de las 17,00 horas) o en el gimnasio (Bonavista, a partir de las 9 de la noche). Una media de 25 personas pasa la noche en cada colegio. En todo caso los encierros se producen fuera del horario de docencia, y se acompañan de reuniones, asambleas, actividades culturales (proyección de “Las maestras de la República”), charlas sobre la Ley Wert, cuenta-cuentos, entre otras. Los profesores apoyan la lucha contra los recortes y la supresión de líneas escolares. A pesar de las dificultades. Dos docentes aseguran que la inspección educativa les ha amenazado con la apertura de expedientes si los profesores participan en los encierros.

Una manifestación de aproximadamente 2.000 personas recorrió las calles de Ontinyent el 29 de marzo contra los recortes educativos, a la que siguió una fiesta popular con la colaboración del ayuntamiento. Han tenido lugar, además, dos concentraciones de protesta en los colegios e institutos del municipio. A ello se agregan los “dijous de lluïta”, jornada de encierro (en apoyo a las escuelas Cremona, Bonavista y Martínez Valls) a la que se suman colegios e institutos de todo el País Valenciano, sindicatos y organizaciones como Escola Valenciana (en la primera jornada se produjeron un centenar de encierros). Se ha utilizado la vía administrativa contra los recortes en los dos colegios de Ontinyent, al presentarse un recurso de reposición ante la Generalitat Valenciana contra la supresión de aulas; y la vía judicial, con un recurso contencioso-administrativo.

El portavoz del Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV), Vicent Mauri, critica la supresión de 146 unidades de infantil y 203 puestos de trabajo, “la mayor reducción en la historia reciente, que cuestiona el mantenimiento de muchas escuelas en el futuro; se recorta la entrada de alumnado, hecho que irá arrastrándose en los próximos años”. “El argumento de la caída de la natalidad no explica un recorte tan grande, ya que únicamente está afectando a la escuela pública”. De hecho, recuerda el sindicalista, el mismo día que se decretaba esta supresión de unidades, se decidía la cesión de suelo público para la construcción de centros privados concertados en Elche y Calpe. ¿A qué obedecen los recortes? “A la política de desmantelamiento de la red pública, que además escolariza al 94% del alumnado en valenciano, para fomentar la privatización de la educación”, remata Vicent Mauri.


Rebelión ha publicado este artículo con el permiso del autor mediante una licencia de Creative Commons, respetando su libertad para publicarlo en otras fuentes.


Compartir esta noticia:    05-05-2014


El Gobierno está de subasta con los derechos
Se sabía que en la nueva Ley de Seguridad Ciuda­dana se hilvanaban las desmesuras punitivas con los disparates antijurídicos, pero no se conocía la vastedad represiva de su micropolítica.
Encarnizarse con los sectores sociales más empobrecidos y, sobre todo, con los inmigrantes sin papeles –usuarios habituales de los locutorios– recubre de tintes racistas la noción misma de seguridad ciudadana y da la puntilla a quienes ya sufrían la exclusión y la criminalización.
Tanto dislate –se dice– tal vez tenga un corto recorrido: el proyecto está siendo sometido a un fuerte debate institucional. Ojalá. Pero esa expectativa, la de ver al Gobierno del Partido Popular dan­do su brazo a torcer, está inflada por la “teoría del globo sonda” –muy propia del ámbito político partidista– hasta el punto de afectar negativamente a la inaplazable movilización ciudadana.
La táctica del globo sonda forma parte de la agenda oculta de los gobiernos. Suele ser vislumbrada con alborozo por comentaristas y todólogos que quieren iluminarnos acerca de una cierta manera “constructivista” de hacer política de Estado. Quizá no saben que la capacidad de percepción no termina donde ellos indican: si todo acto político es, cuando menos, bidireccional, un globo sonda que propone el endurecimiento de la represión lo que en realidad explora es la catadura moral del gobierno que se cree legitimado para lanzarlo.
Autosondeo
En el fondo, sobre la cuestión del control y el castigo, el Gobier­no de Mariano Rajoy no ha dejado de sondearse a sí mismo ni un solo día, a sabiendas de que calienta las orejas de su propia clien­tela electoral conservadora y, de paso, susurra con dulzura en los oídos siempre prestos de la izquierda biempensante. De la misma forma que nadie espera que el Partido Popular interrogue a la sociedad acerca de una mayor cobertura de los derechos sociales y económicos, todo el mundo sabe identificar el retintín habitual de sus discursos punitivos.
Contra el que estorba
Recordemos el tonillo admonitorio del sheriff que azuzaba al vecindario del lejano Oeste contra menesterosos, insurrectos y forasteros. Pongamos a continuación nombres actuales a aquellas figuras delictivas y comprobaremos que nuestro sheriff patrio siempre ha formulado una misma pregunta y una misma respuesta inducida: ¿qué les parece que nos pongamos duros con pobres, protestones e inmigrantes? Los razonamientos implícitos de esa dureza represiva desvelan una ideología tan inconfesable que, con total seguridad, sólo puede abrirse camino a hostias: contra el pobre, por “vago”; contra el que protesta, por “enemigo”; y contra el inmigrante, porque “estorba”.
A ojos vista, el Partido Popular quiere implementar el arsenal represivo del Estado. Es uno de los objetivos de la “revolución neoliberal”. Y quiere hacerlo –era de esperar– de forma segura. Si es posible, antes de 2015, sorteando los controles institucionales que le aconsejan moderarse. Sacudámonos los ojos y los espejismos: con medidas tan escandalosamente alarmistas e injustas, como la que obligaría a entregar el documento nacional de identidad en los locutorios, el Partido Popular no juega meramente al despiste de la oposición o al tanteo de la opinión pública. Con la Ley de Seguridad Ciu­da­dana, el Gobierno no está lanzando globos sonda. Está pujando, cual si se tratara de una subasta. Sólo negocia (de facto) con los otros poderes del Estado y en el ámbito vedado de los altos organismos consultivos. Las críticas del resto de agentes –partidos, movimientos sociales o medios de comunicación– sólo son para Rajoy un problema más de gestión de los tiempos políticos.
Un juego trucado
Cuando termine la dinámica institucional de ofertas y contraofertas, cuando se llegue a un remate y concluya la subasta, la “ley mordaza” sorteará cual “caballo de Pavía” la Carrera de San Jeró­ni­mo y dejará a los partidos de la oposición sin posibilidad de detener un juego que se sabe trucado, el que permitirá a una mayoría parlamentaria que no representa ni a un tercio de la sociedad trastear en los derechos de todos con el claro propósito de limitarlos y embridarlos. Si deseamos que ese día el discurso del globo sonda no haya desactivado la práctica de la movilización, antes habrá que afrontar esa malsana tendencia dilatoria que se genera cuando esperamos que las élites le enmienden la plana a las élites.


Compartir esta noticia:    

Main Menu
Skip to Primary Content

Buscar:Crearemos un bloque cívico y ciudadano que eche su peso de poder en la balanza del poder.
Por la recuperación de la soberanía: Salir del Euro – Valencia 9,10 y 11 Mayo
publicado por admin abril 25, 2014 en Blog y Campañas y Salir del euro


1. Descripción 
Desde su constitución en julio de 2013, el Frente Cívico Somos Mayoría (FCSM) ha defendido la necesidad de un debate ciudadano que plantee de una forma razonada la necesidad de salir del euro como primer paso de una estrategia constituyente que permita superar la gravísima crisis que atravesamos. Mientras asistimos a una masiva campaña de marketing político a favor de las actuales instituciones europeas, consideramos necesario advertir que el proceso de construcción europea impone un duro presente y augura un porvenir sombrío.
En efecto, el euro es un sistema de poder que concentra y resume el tipo de Unión Europea que se ha construido: un sistema que consagra las políticas de austeridad, el control del déficit público, la independencia del BCE y, sobre todo, el inmenso poder del capital financiero en Europa. Además, las tendencias estructurales a la división de Europa entre centro y periferia se han agudizado con el euro, auspiciando un desarrollo desigual que agrava y profundiza las disparidades de la economía europea.
En estas Jornadas pretendemos abordar la cuestión del euro y su incidencia en nuestra situación económica y social, subrayando que el debate sobre la moneda única no es solamente una cuestión española, sino que afecta también a muchos países. Esta Europa de Maastricht, completamente ajena a los principios de cohesión y colaboración solidarios, exige un debate abierto y participativo que sitúe la salida del euro en la agenda pública y defina una alternativa posible y deseable para los países del sur de Europa.
2. Contenidos 

 3. Calendario de trabajo 
Las Jornadas se celebrarán en los locales sindicales situados en Valencia, Plaza Nápoles y Sicilia, 5, durante los días 9, 10 y 11 de mayo de 2014.
Cómo llegar: clic para ver el mapa
Información y reservas: jornadasfrentecivico@gmail.com


4. Colaboradores

5. Ponentes invitados

PEDRO MONTES FERNÁNDEZ: Economista del Servicio de Estudios del Banco de España desde 1969, tiene una amplia experiencia profesional, especialmente en los diversos campos de la macroeconomía. Cubrió durante 15 años la sección “Información Económica” de la revista Moneda y Crédito. Columnista, conferenciante y autor de centenares de artículos especializados y de divulgación, publicados en prensa y revistas de economía y política. Coautor de libros colectivos como Reflexiones sobre política económica, Europa y la Izquierda o La larga marcha neoliberal, es autor de La integración en Europa. Del Plan de estabilización a Maastricht (1993) y El desorden neoliberal (1996). Militante de la izquierda y asesor de los sindicatos, mantiene posiciones críticas sobre la economía ortodoxa y la política económica neoliberal.

JOAN TAFALLA: Maestro de enseñanza primaria y miembro de las asociaciones Espai Marx y El Caracol Maya, Joan Tafalla es autor de Un cura jacobino: Jacques-Michel Coupé y coautor, con Irene Castells, de Atlas histórico de la Revolución Francesa (2011), además de coeditor con Josep Bel y Pep Valenzuela de Miradas sobre la precariedad (2006). Autor de numerosos artículos sobre republicanismo, sindicalismo y socialismo, recientemente ha publicado con Joaquín Miras La izquierda como problema (2013), en el que describen sin tapujos las causas que nos han conducido a la actual crisis institucional, social y política (una verdadera crisis de régimen), y apelan, como única solución real, a que el poder vuelva a residir en el auténtico Soberano: el Pueblo.

RAMÓN FRANQUESA: Actualmente es profesor de Economía en la Universitat de Barcelona, donde investiga la gestión de recursos naturales renovables, la economía social y los procesos de organización económica no capitalista. En la década de los ochenta participó en un programa de intercambio de la Universidad Lomonosov de Moscú que le permitió ser testimonio de la disolución de la Unión Soviética y la rápida transición al capitalismo. Ha colaborado en numerosos artículos, estudios y publicaciones sobre temas de su especialidad, aparecidos en obras colectivas y revistas científicas. Delegado sindical de CCOO en la JPDI de la Universitat de Barcelona, también es autor del manual Economía Mundial (2001), junto a José María Vidal Villa.

ADORACIÓN GUAMÁN: Doctora por las Universidades de València y Paris X – Nanterre, actualmente es profesora Titular de Derecho del Trabajo y de la Seguridad Social en la Universitat de València. Su ámbito actual de trabajo y estudio son las consecuencias de la crisis económica sobre la regulación del trabajo y los derechos de los trabajadores. Colaboradora habitual con distintos movimientos sociales y sindicales, ha desarrollado una intensa tarea de crítica y divulgación de los contenidos y efectos de las sucesivas reformas laborales. Entre sus últimas publicaciones  destaca El huracán neoliberal, una reforma laboral contra el trabajo (2012), junto con Héctor Illueca, y la coordinación del libro Educación Pública, de todos para todos: las claves de la marea verde (2013).

ENRIC LLOPIS: Periodista y colaborador habitual en diferentes secciones del periódico digital Rebelión. Durante más de una década ha trabajado en diferentes gabinetes de prensa y comunicación, colaborando al mismo tiempo en medios alternativos como Kaos en la Red, Diagonal, Radio Klara y Crónica Popular. Participa activamente en distintos medios del País Valenciano como L’Accent o L’Avanç. Asimismo, elabora entrevistas y artículos para organizaciones de solidaridad con Cuba y Colombia o comités de solidaridad internacionalista que desarrollan su labor en el País Valenciano. Por último, ha elaborado artículos y entrevistas para medios de comunicación alternativos durante sus estancias en Guatemala, Cuba y Palestina.

HÉCTOR ILLUECA: Doctor en Derecho por la Universidad de Valencia e Inspector de Trabajo y Seguridad Social, desde 2004. Participante habitual en sistemas extrajudiciales de solución de conflictos laborales, ha sido Árbitro en materia de elecciones sindicales durante los años 2005-2009. Ha impartido numerosos cursos y seminarios sobre diferentes materias vinculadas al ámbito de los derechos sociales y políticas públicas y es coautor del libro El huracán neoliberal: una reforma laboral contra el Trabajo (2012), que estudia críticamente los cambios percibidos en la configuración del Derecho del Trabajo y de la Seguridad Social desde la irrupción del neoliberalismo. Articulista habitual en distintos medios, mantiene posiciones críticas sobre la desregulación del mercado de trabajo y la política económica neoliberal.

MANUEL MONEREO: Licenciado en Derecho por la Universidad de Granada y Doctor en Ciencias Políticas, es miembro del Centro de Estudios Políticos y Sociales y ex-director de la Fundación de Investigaciones Marxistas. Ha dirigido, coordinado y participado en numerosas publicaciones y revistas, entre ellas “El Viejo Topo”, “Mundo Obrero” o “Utopías: Nuestra Bandera”. Si en el horizonte intelectual de Manuel Monereo caben todos los grandes pensadores de la política, en sus reflexiones ocupan un lugar destacado figuras centrales del pensamiento marxista como Mariátegui, el Ché o Antonio Gramsci. Militante histórico del Partido Comunista de España, es también uno de los impulsores de la Asociación Socialismo 21, una asociación político-cultural que pretende contribuir a la refundación de la izquierda desde una perspectiva anticapitalista y con una voluntad socialista.

JUAN FRANCISCO MARTÍN SECO: Ha sido profesor de Introducción a la Economía, Teoría de la Población y Hacienda Pública. Miembro de los cuerpos de Intervención y Auditores del Estado y de Inspección de Entidades de Crédito y Ahorro del Banco de España, ha desempeñado, entre otros, los cargos de Interventor general de la Administración del Estado y Secretario General de Hacienda. Articulista en distintos diarios y revistas, colabora en los medios digitales Público y República.es. Entre sus obras cabe destacar: ¡La economía, estúpidos, la economía! (1993), La farsa neoliberal (1995), Réquiem por la soberanía popular (1998), La trastienda de la crisis (2010), ¿Para qué servimos los economistas? (2010) y Contra el euro. Historia de una ratonera (2013).

ALBERTO MONTERO: Nacido en Cornellá (Barcelona) en 1970, es profesor de Economía Aplicada en la Universidad de Málaga, donde desarrolla su actividad docente e investigadora. Presidente de la Fundación Centro de Estudios Políticos y Sociales (CEPS), ha realizado numerosos viajes a América Latina desempeñando tareas de asesoramiento internacional para diversos gobiernos de la región. Además, forma parte de la plantilla de investigadores del Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales (CLACSO) y es codirector del doctorado en Economía Social que se imparte en la Universidad Mayor de San Andrés (Bolivia).
6. Bibliografía básica 
ÁLVAREZ PERALTA, I.; LUENGO ESCALONILLA, F. y UXÓ GONZÁLEZ, J. Fracturas y crisis en Europa. Madrid, Clave Intelectual, 2013.
-  “La crisis económica mundial: la Unión Europea en el ojo del huracán”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=181391.
GUTIÉRREZ, E.; ALBARRACÍN, D.; AYALA, I.; y MONTES, P. Qué hacemos con el euro. Madrid, Akal, 2012.
ILLUECA, H. y GUAMÁN, A. El huracán neoliberal. Madrid, Sequitur, 2012.
-“La Unión Europea: una nueva colonización”. El texto completo puede obtenerse en http://blogs.publico.es/dominiopublico-/8679/la-union-europea-una-nueva-colonizacion-parte-i/.
LAPAVITSAS, C. Crisis en la eurozona. Madrid, Capitán Swing, 2013.
LORDON, F. “¿El euro ante el derrumbe?”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=141025.
- “La Unión Europea frente a la crisis de la globalización”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=87025.
- “Pacto por el euro, impacto en los salarios: ampliación del campo de la regresión”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=127518.
-“Por una moneda común sin Alemania, o con Alemania pero no al estilo de Franckfurt”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=169552.
-“¿Salir del euro?”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=172595.
MARTÍN SECO, J. F. Contra el euro. Historia de una ratonera. Barcelona, Península, 2013.
-¡La economía estúpidos, la economía! La política económica del socialiberalismo. Madrid, Prodhufi, 1993.
MONEREO, M. De la crisis a la revolución democrática. Barcelona, El Viejo Topo, 2013.
-Por Europa, contra el Euro. Barcelona, El Viejo Topo, 2014.
MONTERO, A. “La salida del euro como solución”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=177013.
-“Salir de la pesadilla del euro”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=178915.
- “¿Salir o no salir del euro? Esa es la cuestión”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=181055.
MONTES, P. El desorden neoliberal. Madrid, Trotta, 1996.
-“Consecuencias de la salida de España del Euro”. El texto completo puede obtenerse en http://www.cronicapopular.es/2012/07/bosquejo-de-las-consecuen-cias-de-la-salida-de-espana-del-euro/.
NAPOLEONI, L. Democracia en venta. Cómo la crisis económica ha derrotado la política. Barcelona, Paidós, 2013.
POCH-DE-FELIU, R.; FERRERO, A; y NEGRETE, C. La quinta Alemania. Barcelona, Icaria, 2013.
STEINBERG, F. y MOLINA, I. “El nuevo Gobierno del Euro: ideas alemanas, intereses divergentes e instituciones comunes”. Revista de Economía Mundial, 2012, núm. 30.
TAFALLA, J. “¿Cómo construir un bloque por la recuperación de la democracia, soberanía y desarrollo social y ecológicamente justos?”. El texto completo puede obtenerse en http://www.rebelion.org/noticia.php?id=179405.
-“¿Queremos crear empleo? Salgamos del euro y de la UE”. El texto completo puede obtenerse en www.rebelion.org/noticia.php?id=181693.
VAROUFAQUIS, Y. El Minotauro global. Madrid, Capitán Swing, 2012.


6. Materiales difusión 
Clic para descargar el tríptico (imprimir): jornadas valencia salir del euro


Clic para descargar el cartel (imprimir):  cartel foro valencia salir del euro 9-10-11 mayo final

Post to Facebook462
462
462
462
462
462
462
462
462

Post to Twitter
108
108
108
108
108
108
108
108
108

tags:

Artículos relacionados

6h
Frente Cívico ‪@Frente_Civico‬ 

La falta de alternativa política en las próximas elecciones europeas http://
dlvr.it/5cH1TK
 
Abrir

7h
Frente Cívico ‪@Frente_Civico‬ 

Rueda de prensa: Presentación Jornadas “Por la recuperación de la soberanía: salir del euro” http://
dlvr.it/5cFZQ9
 
Abrir6 Mayo
Frente Cívico ‪@Frente_Civico‬ 

El Frente Cívico inicia una campaña para que España salga del euro http://
dlvr.it/5bKprD
 
Abrir

6 Mayo
Frente Cívico ‪@Frente_Civico‬ 

La Acampada Dignidad considera que la Audiencia pone a cada uno en su sitio http://
dlvr.it/5bKpmH
 
Abrir

6 Mayo
Frente Cívico ‪@Frente_Civico‬ 

La semana decisiva del Rey Heredia: ¿desalojo o victoria vecinal? http://
dlvr.it/5bKphS
 
Abrir

6 Mayo
Carmen Reina ‪@_CarmenReina‬ 

Economistas y politólogos proponen q España salga del euro en 1campaña del ‪@Frente_Civico d Anguita http://www.
eldiario.es/_f4f9a25
 
 vía ‪@eldiarioandRetwitteado por Frente Cívico 


Mostrar Resumen3 Mayo
Jose Armijo ‪@Josepar‬ 

‪@Frente_Civico ‪@nefeerr Y por eso entre otras cosas, 1 euro vale exactamente 2 marcos
Retwitteado por Frente Cívico Abrir

5 Mayo
Jonatan Fuentes ‪@Jon_Sinh‬ 

Me ha gustado un vídeo de ‪@YouTube (http://
youtu.be/eMT1jTg9oxk?a
 
 - SÁNCHEZ GORDILLO - MARINLEDA - JULIO ANGUITA - EXTREMA HONRADEZ -).
Retwitteado por Frente Cívico 


Mostrar Multimedia

5 Mayo
LaSte ‪@stefaniami‬ 

Oggi ore 18:30, il ‪#BastaEuro tour arriva a Lamezia Terme ! :)) ‪@matteosalvinimi ‪@borghi_claudio siamo con voi ! :)) ‪pic.twitter.com/yt59WLfZtxRetwitteado por Frente Cívico 


Mostrar Foto

5 Mayo
Frente Cívico Málaga ‪@SomosMayoria_MA‬ 

La semana decisiva del Rey Heredia: ¿desalojo o victoria vecinal? http://www.
eldiario.es/_f4a4158
 
 vía ‪@eldiarioand ‪#stopdesalojoreyherediaRetwitteado por Frente Cívico 


Mostrar Resumen

5 Mayo
Frente Cívico ‪@Frente_Civico‬ 

Esta mañana, intervención de Pedro Montes,economista y miembro de la Mesa Estatal del FCSM, a las 12.20 en Cuatro ‪pic.twitter.com/5WVPRzI77Y


Mostrar Foto


3 Mayo
Antonio ‪@Kaosenelsistema‬ 

‪@Frente_Civico Hay que abrirle los ojos a la gente, no puede ser que se ignore esto... ‪pic.twitter.com/DkDqFP0p5cRetwitteado por Frente Cívico 


Mostrar Foto

3 Mayo
FCSM Asturias ‪@fcsmasturias‬ 

En el debate sobre recuperar la soberanía ‪#Salirdeleuro en Oviedo ‪pic.twitter.com/wJ3z08eKPbRetwitteado por Frente Cívico 


Mostrar Foto

3 Mayo
Jorge Alvarez #22M ‪@jor16v‬ 

‪#salirdeleuro En Oviedo conferencia de Pedro Montes y Ramón Franquesa ‪pic.twitter.com/T95L9IvPGpRetwitteado por Frente Cívico 


Mostrar Foto

4 Mayo
Frente Cívico ‪@Frente_Civico‬ 

Amplia participación en las concentraciones y encierros en las oficinas del SOC de Catalunya http://
dlvr.it/5ZDNqH
 


Mostrar Más


Troba'ns a Facebook

Frente Cívico "Somos mayoría" Estatal
M'agradaA 2.300 persones els agrada Frente Cívico "Somos mayoría" Estatal.

ARCHIVOS
Elegir mes mayo 2014
abril 2014
marzo 2014
febrero 2014
enero 2014
diciembre 2013
noviembre 2013
octubre 2013
septiembre 2013
agosto 2013
julio 2013
junio 2013
mayo 2013
abril 2013
marzo 2013
febrero 2013
enero 2013
diciembre 2012


SABER MÁS


Frente Cívico "Somos Mayoría" no se hace responsable de las opiniones publicadas en este sitio web.03-05-2014

El historiador Julián Sanz participa en el Seminari Crític de Ciències Socials de València
La Transición y los límites de la oposición antifranquista
El relato dominante de la Transición, masivamente reproducido por los medios de comunicación, es el de las elites políticas que dominaron el periodo. El discurso hegemónico subraya el éxito de la “reforma” política. Una “hoja de ruta” diseñada por el rey y Suárez, con el apoyo de un sector “reformista” de la dictadura, para introducir cambios “de la ley a la ley a través de la ley” (en expresión de Torcuato Fernández-Miranda) que condujeran a la democracia. Sin rupturas y con los marcos legales procedentes del antiguo régimen. Hay, incluso, quien va más lejos en el análisis, e interpreta algunas reformas de los años 60 como un anticipo de los cambios posteriores.

Ante el relato oficial se abren dos vías de cuestionamiento principales, ha señalado el profesor de Historia de Contemporánea de la Universitat de València, Julián Sanz, en un acto organizado por el Seminari Crític de Ciències Socials en Valencia. La primera línea de crítica viene de la historiografía, con autores como Ferran Gallego y otros, que han puesto en cuestión el “mito” de la Transición y que se pusiera el énfasis en las élites, sobre todo que estos grupos dirigentes tuvieran en mente un proceso democratizador. “Lo que pretendían realmente era una reforma dentro de la dictadura; no se quería romper con las bases políticas del régimen, ni la soberanía popular ni unas elecciones libres. No tenían una voluntad democratizadora”, afirma Julián Sanz.

El razonamiento sirve para la clase política procedente de la dictadura, pero también para la patronal o para Estados Unidos. No se pretendía realmente un proceso democratizador. Las élites plantearon una “democracia otorgada” que ninguneaba al movimiento obrero, vecinal, estudiantil, de mujeres o cristianos de base, es decir, la oposición antifranquista. Historiadores como Carme Molinero resaltan precisamente este movimiento social, que creó cada vez más dificultades a la dictadura hasta hacerla inviable e insostenible después de Franco. En resumen, los logros y avances democratizadores (la “reconstrucción de la razón democrática”, en palabras de Vázquez Montalbán) serían básicamente una herencia de la lucha antifranquista.

Ahora bien, la gran cuestión. Si son el movimiento obrero y los movimientos sociales quienes impulsan los cambios, ¿por qué no se producen los cambios en esa dirección? Julián Sanz subraya la complejidad del proceso. Según el historiador Pere Ysàs, la primera condición para la Transición fue la grave crisis de la dictadura, provocada en buena medida por el antifranquismo, ya que con su movilización ponía en un brete al régimen. “En diciembre de 1975-enero de 1976, la clase política franquista piensa aún en hacer cambios dentro de la legalidad de la dictadura”, señala Julián Sanz. Pero 1976 es crucial. En la primera mitad de ese año se producen protestas, huelgas y manifestaciones de manera masiva. Se agudiza la crisis de la dictadura y la división entre el “búnker” (que pretende una mayor represión) y otros sectores del franquismo, que apuestan por una mayor “apertura” (sin que esto signifique mayor democracia). Esta división provoca la caída del primer gobierno de la monarquía (Arias Navarro).

Concluye el historiador Ferran Gallego que la “apertura” del proceso de transición fue provocada por el antifranquismo. Según este análisis, las reformas y los cambios del gobierno de Suárez no se hubieran producido sin el empuje de las movilizaciones populares. Pero la oposición no tuvo fuerza suficiente para la “ruptura” ni para propulsar un proceso constituyente. Finalmente, los “reformistas” del franquismo ampliaron la “reforma” más allá de los límites que tenían pensados. Y se anotaron éxitos como la aprobación de la Ley de Reforma Política. “Es cierto que Suárez hablaba de democracia pero de un modo muy laxo y que podía estirarse a conveniencia; también el franquismo se refería a la democracia orgánica”, remata Julián Sanz.

En el año 1977 se disuelve el Tribunal de Orden Público franquista, las estructuras del partido y sindicato únicos, se legaliza el PCE y en junio se celebran elecciones (que después se convirtieron en constituyentes). En un principio, el gobierno pensaba continuar con el marco legislativo básico del franquismo (despojado de algunos elementos), pero sin elaborar una nueva constitución. Anota Julián Sanz que UCD pensaba que ganaría por mayoría absoluta las primeras elecciones (junio de 1977), lo que finalmente no ocurrió. Al final del proceso, se pasa de la idea de “apertura” a la de “cambio” de régimen. Y se elabora la noción de “consenso”, posterior a lo que habitualmente se piensa. De hecho, el consenso tenía mucho que ver con la correlación de fuerzas existentes. “Se hizo de la necesidad virtud”, remata el profesor de Historia Contemporánea de la Universitat de València.

La Constitución de 1978 tuvo limitaciones muy claras por la correlación de fuerzas, por los partidos que la forjaron, y también por el “ruido de sables” de la época. De ahí el rol otorgado en el texto constitucional al ejército como garante de la unidad de la patria; el papel asignado a la iglesia y a la monarquía o la no inclusión del derecho de autodeterminación. Ejemplos, en todo caso, de déficit democrático. El contexto es muy importante para explicar lo que ocurrió, asegura Julián Sanz, ya que, por ejemplo, la constitución portuguesa se refería a la construcción del socialismo como objetivo, “aunque se aprobara en un contexto de reflujo de la Revolución de los Claveles”.

En los años 80 se produce una gran desmovilización popular, que comienza con el consenso constitucional y los Pactos de la Moncloa. Partidos como el PSOE asumen plenamente la idea de “modernización” y “europeización”; se inicia el proceso de desindustrialización y se mantiene el peso de la represión (a finales de los 70 eran muy evidentes los vínculos policiales con el “búnker” franquista y la extrema derecha, que han pervivido muchos años. De hecho, no se han modificado, remata el historiador). Tampoco se ha destacado en el estado español el rol de la violencia de la extrema derecha, seguramente muy similar a la desarrollada en Italia durante los “años de plomo”.

Una segunda línea de crítica responde a los discursos de la izquierda en relación con la Transición, que ha sufrido cambios significativos especialmente en los últimos cinco años. Se ha forjado un “contradiscurso” que rechaza por completo la Transición, apunta Julián Sanz. Pero “esto acepta algunas claves del relato dominante, por ejemplo, acepta la idea de una democracia otorgada por el franquismo; y esto lo achaca a la traición de los dirigentes de los partidos de izquierda”. “Esto es muy cómodo para asignar culpables, pero no entiende los equilibrios de fuerzas del momento ni el papel de las movilizaciones antifranquistas para forzar cambios”, añade el historiador. Atribuye en buena medida este análisis al contexto sociopolítico y económico de los últimos años: las frustraciones generadas por la crisis económica y de Régimen o los límites al derecho de autodeterminación, entre otros.

La falta de Memoria Histórica representa uno de los grandes déficits de la democracia española. A partir de 1982 se echa el freno, “de manera muy significativa”; de hecho, hasta finales de los 90 del siglo pasado el PSOE y el PCE se olvidan del trabajo de recuperación. Por un lado, existe la impunidad de los crímenes de la dictadura, que no se juzgan y se aceptan con normalidad. Además, se olvida la II República y la lucha antifranquista durante la guerra civil (otros dos gravísimos déficits). Sin embargo, Julián Sanz no comparte las tesis de Juan Carlos Monedero formuladas en “La Transición contada a nuestros padres”, que atribuyen las carencias democráticas actuales a que el antifranquismo no constituyera el elemento legitimador de la incipiente democracia. Según el profesor de Historia Contemporánea de la Universitat de València, “si comparamos la realidad española con la italiana o portuguesa, que cuentan con un origen diferente, se verá que compartimos muchos problemas”.

En la época, recuerda el historiador, la izquierda mayoritaria hizo el diagnóstico de que no se podían tensar demasiado las cosas. Una minoría dentro de la izquierda defendía la “ruptura”. “Respaldó la Constitución el PCE, pero también organizaciones como el Partido del Trabajo de España (PTE) o la Organización Revolucionaria de Trabajadores (ORT); fuera de los ámbitos nacionalistas, se opusieron a la Constitución de 1978 la Liga Comunista Revolucionaria (LCR), el Partido Comunista de España (Marxista-Leninista) y el POUM”; “¿estaban equivocados todos los actores políticos?”, se pregunta el historiador. “Hay cosas que a lo mejor en la Transición eran casi imposibles, pero se hubieran podido hacer mejor en los años 80 y 90”, añade. “Realmente, la gran oposición al texto constitucional la representaron una parte de Alianza Popular, la extrema derecha y el “búnker” franquista”. “Una mayoría de la población apostaba por un cambio tranquilo, y por eso acabó votando a UCD y al PSOE”.

También tuvo su influencia el contexto internacional. “Estados Unidos permanecía muy pendiente de lo que ocurría en España, pero tampoco ejerció una presión determinante sobre los sectores reformistas del Régimen”. En los cambios tuvo un peso esencial la oposición del sindicalismo (sobre todo Comisiones Obreras) y el mundo laboral con los procesos de huelgas y protestas. “Esto es lo que más preocupaba a la patronal, y se lo hacía llegar al gobierno”. Las luchas en la fábrica era lo que más inquietaba a la dictadura. De hecho, había nacido para someterlas.
Rebelión ha publicado este artículo con el permiso del autor mediante una licencia de Creative Commons, respetando su libertad para publicarlo en otras fuentes.


Compartir esta noticia:    Homenaje a los republicanos en el puerto de Alicante 75 años después del fin de la guerra civil
Año de la Memoria 2014
El pasado 1 de abril se cumplieron 75 años del fin de la guerra civil. En esos días aciagos entre 12.000 y 15.000 personas se concentraron en el Puerto de Alicante tratando de huir de la brutal represión fascista. La mayoría no pudo escapar. La Comisión de la Verdad de Alicante ha rendido homenaje a todos aquellos republicanos.
Año de la memoria 2014, setenta y cinco después de los hechos terribles con que empezó el fin de la guerra civil, la resistencia armada contra los militares golpistas amparados por las élites nacionales e internacionales que necesitaban reforzar sus privilegios. Un comienzo que se simboliza en el puerto de Alicante, la última plaza tomada por los insurrectos. El fin de la guerra se prolongó como pronosticaron los hechos recordados en el muelle de levante del puerto alicantino. La primavera tramposa de 1939 introdujo a miles de personas en el más crudo y largo invierno.
En el aniversario de la derrota final de un proyecto democrático interrumpido por la implantación del terror como sistema de aprendizaje, hay que recordar los hechos puntuales y la larga continuidad que tuvieron. Para conseguir el triunfo y la persistencia de los valores y la opresión generalizada que inundó España, se usaron desde el primer momento, en todas las plazas que se fueron conquistando, los campos de concentración, las cárceles, como lugares de encuentro segregado por sexos. Enseguida se utilizaron también las escuelas, las iglesias, los campamentos juveniles... Instrumentos y maneras que marcaron muchas vidas durante cuarenta años con los obligados efectos de largo alcance.
Han pasado siete décadas y media desde los hechos acaecidos en 1939 en este escenario que hoy, de nuevo, nos congrega. Primero fue el silencio. O más bien los susurros con los que, entrecortadamente, se fueron conociendo nuestra propia historia. Quienes pudieron escapar a estas formas de represión, de ignominia, de acallamiento, fueron escribiendo los capítulos de nuestra historia oculta que sólo en las últimas dos décadas ha empezado a mostrarse. A mostrarse y a ocultarse, con vaivenes desiguales.
Tiempo de primavera y de memoria, año de la Memoria con mayúscula, ocasión excelente para avanzar por el largo camino de la construcción de nuestra historia local, de las comarcas del sur, de la sociedad española. Los pueblos de España han vuelto a palpitar, año tras año, celebración tras celebración, con el corazón y las heridas de los que se fueron sin testimonio, a no ser el de su cautiverio, el de su muerte. Pocos años todavía en los que se ha comenzado a desvelar los horrores del largo y oscuro período de la dictadura Franquista.
El pueblo no ha olvidado, y sigue despertando convocado a expresar sus testimonios, a construir memoria, a rechazar la reproducción de la barbarie que ya asoma de nuevo. Para evitar así que se cumpla “el objetivo de los poderosos de todas las épocas como pronosticaba Rodolfo Walsh: “Nuestras clases dominantes han procurado siempre que los trabajadores no tengan historia, no tengan doctrina, no tengan héroes y mártires. Cada lucha debe empezar de nuevo, separada de las luchas anteriores: la experiencia colectiva se pierde, las lecciones se olvidan. La historia parece así como propiedad privada cuyos dueños son los dueños de todas las otras cosas”.
Año de la Memoria tejido con tantas memorias, desde dentro y desde fuera de esta España confusa, contra el silencio, contra la estupidez. Tiempo éste de los mayores y los jóvenes, tiempo de mantener y alimentar una antorcha que debe iluminar la vida tenebrosa hacia la que parece conducirnos la resurrección de la barbarie. No hay que dejar paso a la juventud, hay que caminar con ellos, codo con codo, verso con verso, pasión con pasión, razón y lucidez, coraje, trabajo, fuerza. Las distintas asociaciones que han ido mostrando su trabajo desde finales de los ochenta bajo el nombre de Comisión cívica para la recuperación de la Memoria, han recogido ese esfuerzo de muchos hombres y mujeres conocidos y reconocidos, y tantos otros, muchos más, anónimos si bien recordados en el homenaje repetido cada año a propósito de estos aniversarios.
Todos los que la sostienen este esfuerzo desde ayer y con los que la sostendrán mañana, están escribiendo un capítulo más de todos los que, desde fuera, exiliados, y desde dentro, en el exilio interior de la España Franquista, más tarde de la España democrática, fueron iluminando los tiempos vacíos de nuestros recuerdos. Ese coraje que han acumulado llega desde la resistencia, la insistencia, la constancia fiel de muchos ya desaparecidos y de otras y otros todavía vivos y activos.
El soporte imprescindible que ha facilitado el trabajo de los más renombrados y todos los que hoy, semana tras semana tejen los hilos que muestran en estos días la solidaridad materializada ya, por fin, en el monolito instalado en el puerto de Alicante. Es un modesto colofón conseguido tras los homenajes anuales en el humilde nicho 1009 del cementerio de Alicante (“Miguel Hernández. Poeta”), en la cárcel de Benalúa donde se plasmó el homenaje a los poetas del sacrificio, en el Instituto de bachillerato al que pusieron el nombre de Miguel Hernández que ha alcanzado ya una presencia en el nuevo edificio. Luego ha llegado el reconocimiento de los espacios ocultados: el campo de Albatera, la posición Yuste y Dakar, la fosa y las sepulturas del cementerio de Alicante...
Como colofón e inicio del año de la Memoria, contra la falsa historia del año de la Victoria fascista, aquí hoy, en este puerto tuneado, maquillado, por fin su memoria queda recuperada de forma expresa en esta placa que hablará al pueblo de Alicante y a todos sus visitantes de los hechos ignominiosos que tanto ha costado recordar. La memoria continúa, la Comisión cívica para su recuperación también e invita a todos, en especial a los jóvenes, a unirse a sus trabajos, ampliarlos, difundirlos para frenar con ello la renovación de la barbarie.
Por una España verdaderamente moderna, laica, culta, igualitaria, por su definitiva normalización democrática, y por el progreso armónico del bienestar de todos sus ciudadanos en la que veamos el fin de la “Gallina ciega”, en la que tan lúcidamente Max Aub describe las consecuencias de haber dejado en la cuneta los cuerpos, los pensamientos, las creaciones, la libertad... que han de volver en los brazos de nuestra esperanza, la misma que alimentó a quienes continuaron la resistencia en forma de guerrilla provocando nuevos partes de guerra durante años, después del aparentemente definitivo parte del 1 de abril de 1939.
Éste es el poema de amor, muerte y esperanza por la justicia, encontrado en los últimos días de este mismo año entre los papeles polvorientos del archivo de la democracia de la Universidad de Alicante:
A los dioses que se alejan
Iré a morir al monte
con el saco repleto de tus ausencias
con el cáliz amable de mis tristezas.
Tú no estarás, como nunca has estado.
Los silencios lejanos nos aniquilan.
Las palabras cercanas nos resucitan
Aún tan escasas.
Voy al monte querido,
la mar y el firmamento,
los pájaros y los insectos,
las plantas semivivas.
En el monte te espero,
ya para nunca.


Compartir esta noticia:    10-05-2014

En defensa de la educación infantil
No me bajo de Las Nubes

Cuarto PoderLas Nubes es el nombre de una escuela de educación infantil de 0 a 3 años del barrio de Retiro-Pacífico de Madrid que lucha para mantener su proyecto educativo sostenible y con criterio científico y profesional. Las familias rechazan que se ponga en riesgo el buen funcionamiento de la escuela por una más que dudosa y ridícula rebaja presupuestaria.
Las familias y algunos profesores de Las Nubes y de otras escuelas infantiles de Madrid se manifestaron hace unos días frente a la consejería de Educación. La razón era denunciar los recortes en educación infantil y la privatización de las escuelas. Desde hace tiempo la Comunidad de Madrid viene desmantelamiento una de las mejores redes de escuelas infantiles existentes haciendo que las escuelas públicas pasen a ser de gestión privada directa o indirecta en base a criterios de rentabilidad económica, como si educar bebés fuera un negocio.
De hecho, están aterrizando en el sector empresas que nada tienen que ver con la educación, sino con servicios de otro tipo como la construcción, la seguridad, la limpieza o la jardinería. ¿Cómo funciona exactamente el mecanismo que hace que acudan a las escuelas infantiles grandes empresas multiservicios como las moscas a la miel de los beneficios? Los requisitos para la adjudicación de la gestión indirecta de las escuelas infantiles públicas de Madrid han sido cambiados por la administración y se da más peso al precio del servicio que al proyecto educativo. Así, hay cooperativas de larga trayectoria y calidad que son desplazadas por empresas privadas que solo miran por su beneficios. Y si hay negocio, desaparece la pedagogía.
Cuando se desprecia la pedagogía y la psicología aparecen las ocurrencias. La última de la Consejería de Madrid, que no sabe que inventar ya para cargarse la educación pública, es querer que cualquier titulado pueda ejercer de maestro de infantil y primaria, despreciando otra vez la complejidad de esa etapa educativa. ¿Se imaginan un licenciado en veterinaria como educador con bebés de un año?
El problema no es que las empresas privadas conciban las escuelas infantiles como una guardería y aparcamiento de bebés. Es que el gobierno piensa lo mismo. Ignoran ese tramo educativo fundamental en la LOMCE. No reconocen esta etapa como educativa, y de ahí se deriva todo lo demás.
Para saber de lo que hablamos conviene detenerse en la importancia de la educación infantil. Dice el neurólogo Joaquim Jubert que el 75% de la masa cerebral se forma en los seis primeros años de vida, especialmente en el primer año del bebé que pasa de un volumen de 340 a 970 gramos. Y no es solo una cuestión de peso sino de arborizaciones dendríticas, conexiones y circuitos neuronales donde reside y circula todo el aprendizaje. La educación infantil es por tanto un periodo óptimo para el aprendizaje porque se da un máximo de conectividad.
Un dato tremendo que sitúa la gravedad del problema existente es que se ha producido un abusivo aumento de las cuotas de las escuelas infantiles, llegando a cifras de 234 a 340 euros mensuales por niño. La subida de tarifas también tiene un efecto perverso de animar a las madres a quedarse en casa, renunciando a una actividad laboral y a unos ingresos que aseguren su independencia económica y personal.
En paralelo, se destinan 34 millones de euros al cheque-bebé para las familias que lleven sus hijos a centros privados (de 100 a 160 euros al mes). Ello hace que la mitad de las familias renuncien a la plaza pública por no poder pagarla y vayan a una privada donde pueden acogerse a las subvenciones del cheque-guardería. Es una manera descarada de robar clientela a lo público y privatizar por esa vía el servicio.
También se producen situaciones tan escandalosas como que la consejera de educación de Madrid, Lucía Figar, pueda beneficiarse del cheque-bebé para su hija a pesar de tener unos elevadísimos ingresos entre ella (8.379 euros brutos al mes) y su marido (diputado del PP). Solo caben dos conclusiones ante este hecho: si tiene derecho al cheque es que su norma está mal hecha, porque permite estas injustas situaciones cuando ha suprimido 300.000 becas de libros y 110.000 becas de comedor; y si no tiene derecho, peor aún.
Es fundamental tener conciencia ciudadana de la importancia de este tramo educativo.Como dice la Campaña de la Plataforma Estatal por la Educación Infantil de 0 a 6 años, todos los niños y niñas tiene derecho a una educación pública universal desde su nacimiento y nadie debe quedar excluido. Porque la educación debe de ser respetuosa, cuidada, sana, cálida, libre, feliz y digna. No puede ser un negocio en ningún caso y la administración no debe utilizar criterios economicistas. Los niños no son objetos a guardar, sino personas a las que educar. Porque la educación infantil es nuestro futuro.