dissabte, 3 d’agost de 2013

Diaris de ficció
                                                     Diaris de ficció

València, 31 d'agost 1992                                               El desig de destruir és al mateix temps un desig creador.
Mikhail A. Bakunin, revolucionari rus, teòric de l'anarquisme (1814-1876)Benvolguda Julia:


No sé si la conversa que tinguerem a platja va aclarir suficienment la situació, per eixe motiu he pensat escrire't, per si de cas ens va quedar alguna cosa que dir o no em vaig expressar amb la suficient claredat.

En parlar de l'evolució de la nostra relació vaig haver de fer referència al moment en que pense jo que començaren les nostres veritables discrepàncies. Com et vaig explicar l'altre día, tant per part meua com per la teua, vaig percebre certa dificultat per comunicar-nos.

Crec recordar que vaig arribar a mijant matí acompanyada d'en Miquel, perquè hi coneguereu. I ja havíem reservat habitació a l'hotel Costablanca. Aleshores ja vaig notar cert distanciament en la vostra actitud, sí, Julia, en la de Carles també, però estava contenta d'haver trobat un company, una persona que em mostrava afecte i tot allò que implica una relació, cosa que no vaig pensar ni remotament que poguera desagradar-vos. Diguem que la felicitat que llavors vivia jo llavors no em permetia veure més.

No obtant això, quan anava a visitar-vos, tant amb en Miquel o a soles, solies mostrar-te de mal humor. Va ser aleshores quan s'hi presentá alló del pit. Distreta com sóc, vaig atribuir a aquest nou canvi d'actitud a la teua preocupació. Va ser després quan em vas dir, primera, que no t'agradava eixe home, segona que no es va comportar amb prudència i correcció; tercera, que em vaig prendre més llibertats de les que tocaven...Després, vas dir molt clarament, que no comptàrem en fer servir l'apartament de la platja ni el vostre pis...que, parlant en plata, volies dir que passaves d'implicar-te en un assumpte que no et feia gràcia, més que res si anava acompanyada de semblant individu.

Aquest malestar i els comentaris que sorgiren entre vosaltres tot va desembocar en la situació de la nit de Nadal. Després de totes aquestes circumstàncies vaig voler explicar-te que em feia l'efecte que tu només acceptaves la nostra relació en termes d'inferioritat per part meua.Vaig voler explicar-te que quan se'm considera la pobra Marina, que va haver de divorciar-se, ara es conforma amb el primer que arriba. Aquesta actitud, Julia, manifesta cert menypreu per la meua persona i pel fet d'haver hagut de liquidar un matrimoni que no rulava. En canvi: La meua amiga Marina, ha iniciat una relació i la cosa està per veure si funciona o no funciona... Aquesta proposició implica una actitud de respecte, atès que s'hi reconeix que la persona ha fet ús de la seua llibertat per a solucionar un conflicte. Constatar aquesta actitud teua va ser molt dolorós per a mi. Més sabent de primera mà la trajectòria que havia seguit el teu matrimoni i les hores i hores que ens havíem passat buscant-li les voltes.

Perquè hi ha persones,Julia, que necessiten queixar-se, fer-se les víctimes, i rebutgen cada solució que se'ls ofereix, perquè, al seu paper obtenen certa obscura gratificació, i això els compensa fins al punt d'estimar-se més deixar les coses com estan, que prendre una decisió que evidencie que no tots els matrimonis eixen bé. Que tothom, amics i coneguts, no sàbia que vosaltres no sou més que un altre matrimoni que també ha fracaçat.

Saps que el temps passa i ho desdibuixa tot, ho canvia, ho refà o ho esborra...No sabem. Tan sols hem d'assumir la nostra condició d'éssers humans. Només això ho fa tot més fàcil.

T'estima, com sempre,

Marina

divendres, 2 d’agost de 2013

Las preguntas que debería responder Rajoy
Las preguntas que debería responder Rajoy


La Marea
El presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, se comprometió en su última comparecencia ante la prensa a aclarar “las dudas que hubiera” sobre el llamado caso Bárcenas. Horas después, el grupo parlamentario popular votó en la Diputación Permanente a favor de la convocatoria de un pleno extraordinario para este jueves sobre el denominado caso Bárcenas.

La solicitud, que se aprobó por unanimidad, fue presentada por los grupos parlamentarios de IU, ICV-EUiA, CHA y Mixto, que demandaron que el presidente del Gobierno “dé explicaciones sobre el denominado caso Bárcenas, aclare todos los interrogantes que pesan sobre su situación e informe de manera transparente a la ciudadanía ante la gravedad de las informaciones conocidas”. Además, también se dio el visto buena a otra solicitud de CiU y el PNV para que diese “cuenta de su posición y actuaciones en relación con este caso”.

En el pleno, que comenzará mañana a las 9:00 horas, Rajoy deberá responder a algunas incógnitas sobre su relación con el extesorero del PP, Luis Bárcenas:
¿Tenía el PP una contabilidad B? En los últimos meses, un mantra se repite entre los dirigentes conservadores: “Las únicas cuentas del partido son las que se han enviado anualmente al Tribunal de Cuentas”. Incluso, la secretaria general del partido, María Dolores de Cospedal anunció una auditoría de las cuentas, con el objetivo de disipar las dudas. Sin embargo, Bárcenas reconoció ante el juez la existencia de una caja B no registrada, a la que, evidentemente, no tuvo acceso la empresa auditora.
En ella, según detalló ante el juez Ruz, se percibían donaciones irregulares por parte de empresarios que, habitualmente, firmaban contratos con la Administración y eran beneficiarios en procesos de adjudicación.
Además, Bárcenas declaró que “en cada sede provincial o cada sede regional se lleva por el sistema que sea una contabilidad de las mismas características y que la mecánica de aplicación de donativos y de utilización de los donativos es similar”. Según el extesorero, el modus operandi de este tipo de operaciones empezaba en la sede regional, que recibía donaciones irregulares en negro. Este dinero viajaba a Génova y de ahí volvía a salir rumbo a la sede regional, ya blanqueado.
El dinero habría servido para financiar campañas electorales e, incluso, actos de homenajes a víctimas del 11M o a Miguel Ángel Blanco.

¿Cobró sobresueldos? Los famosos sobres. Según la declaración de Bárcenas ante el juez, el extesorero pagó en 2009 y 2010, un total de 45.000 euros tanto a Rajoy como a la secretaria general María Dolores de Cospedal. Las entregas fueron en sobres con billetes de 500 euros.

¿Reconoce los conocidos como papeles de Bárcenas? Cuando los diarios El Mundo y El País, publicaron la supuesta contabilidad B del PP, todo el mundo lo negó. Incluso el propio extesorero. Semanas después, ya en prisión, Bárcenas reconoció la verdad, pero el presidente Rajoy insistió en que eran falsos, “salgo alguna cosa que es cierta”.

En los papeles hay apuntes contables de entradas de dinero de constructoras y otras empresas. También hay anotados pagos periódicos, casi mensualmente, desde el año 1997 a secretarios generales y vicesecretarios del partido. Entre ellos, figuran los nombres de Mariano Rajoy, Rodrigo Rato, Mayor Oreja, Francisco Álvarez Cascos, Javier Arenas, Ángel Acebes o María Dolores de Cospedal.

¿Cuál era su relación con Bárcenas? ¿Hasta cuándo duró esa relación? El 25 de enero de 2013, Luis del Olmo entrevistó a Rajoy: “¿Cuándo fue la última vez que habló con Bárcenas?”. A lo que el presidente respondió con una voz débil: “No me acuerdo don Luis”.

El 14 de julio, El Mundo publicó una serie de SMS ente el extesorero y el presidente del gobierno, que confirman que su relación fue directa, al menos hasta marzo de 2013. Ese mismo mes, Rajoy le escribió un mensaje a Bárcenas: “Sé fuerte”. Por entonces, ya se conocía que Bárcenas tenía una fortuna de más de 40 millones de euros en Suiza.

Fuente: http://www.lamarea.com/2013/07/31/las-preguntas-que-deberia-responder-mariano-rajoy/Envía esta noticia
Compartir esta noticia: delicious  digg  meneame twitter 

dijous, 1 d’agost de 2013

Daris de ficció


València, 31 d'agost 1992


La memòria ja ho té, això. Tendeix a deformar els records per adaptar-los a la imatge que ens hem fet o que volem donar de nosaltres mateixos o de les persones que hem estimat.

Eduard Márquez (Barcelona 1960)


Julia, amiga meua,

No sé si la conversa que tinguerem a platja va aclarir sobradament la situació, per eixe motiu he pensat escrire't, per si de cas ens va quedar alguna cosa que dir o no em vaig expressar amb la suficient claredat.

En parlar de l'evolució de la nostra relació vaig haver de fer referència al moment en que jo pense que començaren les nostres veritables discrepàncies. Com et vaig explicar l'altre día, tant per part meua com per la teua, vaig percebre certa dificultat per comunicar-nos.

Crec recordar que vaig arribar a mijant matí acompanyada d'en Miquel, perquè hi coneguereu. I ja havíem reservat habitació a l'hotel Costablanca. Aleshores ja vaig notar cert distanciament en la vostra actitud, sí, Julia, en la de Carles també, però estava contenta d'haver trobat un company, una persona que em mostrava afecte i tot allò que implica una relació, cosa que no vaig pensar ni remotament que poguera desagradar-vos. Diguem que la felicitat que llavors vivia jo no em permetia de veure més.

No obtant això, quan anava a visitar-vos, tant amb en Miquel o a soles, solies mostrar-te de mal humor. Va ser aleshores quan s'hi presentá alló del pit. Distreta com sóc, vaig atribuir a aquest nou canvi d'actitud a la teua preocupació. Va ser després quan em vas dir, primera, que no t'agradava eixe home, segona, que no es va comportar amb prudència i correcció; tercera, que em vaig prendre més llibertats de les que tocaven...Després, vas dir molt clarament, que no t'agradaria que utilitzarem l'apartament de la plaja, ni tedríem lloc a la vostra casa…que, parlant en plata, volies dir que no calien visites si anava acompanyada de semblant individu.

Aquest malestar i els comentaris que sorgiren entre vosaltres tot va desembocar en la situació de la nit de Nadal. Després de totes aquestes circumstàncies vaig voler explicar-te que em feia l'efecte que tu només acceptaves la nostra relació en termes d'inferioritat per part meua respecte a tu.Vaig voler explicar-te que quan se'm considera la pobra Marina, que va haver de divorciar-se, ara es conforma amb el primer que que arriba. Aquesta actitud, Julia, manifesta cert menypreu per la meua persona i pel fet d'haver hagut de liquidar un matrimoni que no rulava. En canvi: La meua amiga Marina, ha iniciat una relació i la cosa està per veure si funciona o no funciona... Aquesta posició implica una actitud de respecte, atès que s'hi reconeix que la persona ha fet ús de la seua llibertat per a solucionar un conflicte. Constatar la teua actitud d'escapisme va ser molt dolorós per a mi. Més sabent de primera mà la trajectòria que havia seguit el teu matrimoni i les hores i hores que ens havíem passat buscant-li les voltes.

Perquè hi ha persones que necessiten quixar-se, fer-se les víctimes, i rebutgen cada solució que se'ls ofereix, perquè del seu paper obtenen certa obscura gratificació, i això els compensa fins al punt d'estimar-se més deixar les coses com estan, que prendre una decisió que evidencie que no tots els matrimonis eixen bé. Que tothom, amics i coneguts sàbien, que vosaltres no sou més que un altre matrimoni que també ha fracaçat, això de cap de les maneres.

Saps que el temps passa i ho desdibuixa tot, ho canvia, ho refà o ho destrossa...No sabem. Tan sols hem d'assumir la nostra condició d'éssers humans. Només això tot ho fa més fàcil.

T'estima, com sempre,

Marina


dimecres, 31 de juliol de 2013

La náuseaLa náusea


Cuarto Poder
Sostiene Bárcenas que en el PP había una contabilidad B, que existía una lista de empresarios “donantes” al partido, que se repartían sobresueldos en sobres entre los dirigentes… Ha reconocido la paternidad de los apuntes y estadillos de las entregas. Debió de ser tan grande la orgía de dinero negro, según dicen los abogados de las acusaciones particulares, que de las sisas se hizo con un capitalito, sin que nadie se diera cuenta, del orden de unos 50 millones de euros. Y este señor, aunque ahora lo llamen delincuente, no es ningún particular, sino que fue gerente, tesorero y senador del PP y al quepagaron un millón de euros en sueldos y en abogados durante su imputación.

Seguramente estamos ante el escándalo de corrupción más grande del actual periodo democrático. El presidente del Gobierno y del partido afectado por la podredumbre y receptor de voluminosos sobres de billetes de 500 euros -siempre según sostiene Bárcenas-, no ha querido dar la cara hasta que la situación era insostenible dentro y fuera del país. Con un presidente mohíno y bajo todas las sospechas, que se esconde de las instituciones, de los ciudadanos y de la prensa, la imagen de la  Marca España era cada vez más  impresentable. Y su posición más insostenible, por eso comparecerá a regañadientes.
El 90% de la ciudadanía no confía en su presidente.

Los ciudadanos no queremos una farragosa milonga con “su versión” para negar los hechos. El país quiere saber y quiere responsabilidades. Debe de ir directamente al núcleo del asunto, sin trapacerías para enmascararlo. Debe convencernos de que busca la verdad y no la prescripción de las responsabilidades. Debe explicar por qué seguía mandado abrazos y ánimos a Bárcenas cuando ya se conocían las cuentas en Suiza del robo a gran escala y a qué chantaje se ha resistido. Tiene que dar una respuesta convincente a la afirmación que realizó ante los empresarios del Ibex 35 y los corresponsales extranjeros de que el caso va a quedar en nada ¿no tendrá que ver con presiones políticas sobre la judicatura o con la sustitución del juez Ruz para que se empiecen a producir extraños movimientos hacia la nulidad?

No nos va a consolar el argumento de que ha dejado de ganar muchísimo dinero como registrador, ni nos conmoverán frases huecas sobre su voluntad de servicio público, si no deja claro lo de los sobres. Tampoco es un argumento lo de la estabilidad política. Inexistente, por cierto, cuando el 90% de la ciudadanía no confía en su presidente. Según las encuestas electorales no son nadie, el rechazo de su política de ajustes es casi unánime y su diletante actitud pudre los problemas y crea alarma social. Rajoy debería de saber que cuando a alguien le salpica la corrupción, ya no puede esconderse. Lo decente sería dimitir tras dirigirse al país. Ganaría en credibilidad y prestaría un servicio a España. Pero no parece partidario.

Montesquieu ha muerto para el PP. Controlan el poder ejecutivo con el gobierno de la nación. Tienen mayoría absoluta en las Cortes y es ejercida muchas veces despóticamente, como se ha visto con la imposición de leyes y decretos aprobados sin buscar ningún consenso (la reforma laboral, la LOMCE, los desahucios, etc.). Además quieren controlar el Poder Judicial y ésa ha sido la tarea del ministro de Justicia desde el principio. El asalto a la independencia judicial se hace a través de reformas legales y controlando los órganos con sus afiliados y afines. Con su reforma del CGPJ ha provocando un fuerte rechazo en la judicatura que la ve como un atentado.

Pero ahí están los frutos. En el Tribunal Constitucional se eligió a algún vocal sin cumplir los requisitos legales establecidos. Su presidente fue afiliado del Partido Popular al menos hasta 2011, con lo que se contraviene la obligación de imparcialidad del alto tribunal, ya que no se puede ser juez y parte. Un juez que ha sido afiliado a un partido político hasta hace un rato, que ha mentido al Senado para ocultarlo, no puede decidir sobre los recursos de inconstitucionalidad que presente la oposición al gobierno de su partido. Por ejemplo, si Pérez de los Cobos fue el cerebro de la reforma laboral del PP¿alguien cree que va a votar a favor de su inconstitucionalidad cuando se vea el recurso? A pesar de que la norma prohíbe expresamente a jueces y magistrados pertenecer a partidos y sindicatos, a Gallardón le parece tan normal.  Normal y  compatible desde la poca vergüenza, claro. Por incompatibilidad evidente, para evitar la contaminación y las impugnaciones, por ser lo más adecuado a la dignidad del cargo, por ética y por estética, lo decente sería que Pérez de los Cobos renunciara a él.

El PP no se queda ahí a la hora de controlarlo todo. Instituciones y organismos fundamentales de la nación son dados a dirigentes, sin más mérito que la fidelidad al partido, algo muy práctico para no crear ningún problema. Así vemos que el Consejo de Estado, el Defensor del Pueblo o la Comisión Nacional del Mercado de Valores los presiden personajes del puro y duro aparato partidario. A esto se debían de referir cuando en su programa electoral hablaban de “despolitizar la justicia y las instituciones”.

Nos movemos en un “teatrillo” que llaman democracia los que lo gestionan y controlan al margen y en contra muchas veces de la ciudadanía. No les importa el fuerte olor a podrido. Aquí no dimite ni dios, o solo en situaciones extremas. Hay que recordar cómo se aferraba al cargo el anterior presidente del Consejo General del Poder Judicial (apoyado por Gallardón), Carlos Dívar, protagonista en el uso de dineros públicos en sus “fines de semana caribeños”. Somos una anomalía con nuestros políticos de oreja dura. En el resto del mundo democrático, políticos, empresarios y jueces salpicados por escándalos, incluso menores, dimiten con naturalidad e incluso alguno se suicida. Los nuestros, como dicen algunos carteles, creen que la palabra dimitir es un nombre ruso. Probablemente tenga que ver con los cuarenta años de franquismo.

Hay algo que deberíamos tener claro. Aunque la corrupción y los escándalos salpiquen a casi todas las cúpulas, desde la Casa Real, a la gran patronal, al PP, a la presidencia del Consejo del Poder Judicial y del Tribunal Constitucional… ello no significa que este país sea así. Solamente que los que llegan más arriba suelen ser los más aprovechados y, a veces, los más sinvergüenzas. Algo así se lo oí o leí a Rafael Chirbes, quien venía a decir que desde la Transición no ascendieron en política los mejores ni los que más lucharon, sino que ocuparon los cargos los grises, los ambiciosos, los sin escrúpulos. Hay que compartir esa opinión, a la luz de los hechos, aunque tengamos excepciones decentes. Mala cosa cuando en un país se forja y se manipula la opinión pública para igualar la honestidad y la infamia.

El hundimiento de España debe interpretarse en términos morales. Pero no hay que olvidar el empobrecimiento de la mayoría de la población y los recortes que desmantelan la política social. Rajoy acudirá el 1 de agosto al Parlamento arropado con la EPA del segundo trimestre de 2013. Es una descarada táctica la de instrumentar burdamente los datos para quitar protagonismo al tema Bárcenas e intentar un mensaje falsamente optimista. Aunque la EPA arroje cierta recuperación del empleo, no se puede poner la lupa, por ejemplo, en cien mil nuevos empleos de baja calidad y obviar a 6 millones de parados. Es obsceno que se mitifiquen pequeños logros y se ignore el inmenso desamparo de millones de desempleados sin prestación y condenados a la ayuda familiar o a la mendicidad, de millones de precarios a los que no les llega para vivir y tener una pensión digna: de toda una generación a la que la crisis y la política neoliberal condena al paro y a la desprotección.
Mala táctica. En los temas económicos y sociales Rajoy tampoco tienen ningún resultado que ofrecer más que promesas que los organismos internacionales desmienten de forma continua. El PP ha incumplido su programa electoral, ha crecido el paro con ellos en más de un millón de personas y ha aplicado reformas que negó. Se ha colocado al servicio de los poderosos y prioriza el pago de la deuda, aunque haya gente que no coma y aumenten las desigualdades. El diluvio neoliberal se ha abatido sobre esta tierra y no aparece el arco iris entre las nubes. Nos llevan a una época privada de futuro. Frente a ello no se puede capitular sin oponer resistencia, hay que tener consciencia y determinación: oponer al saqueo un claro espíritu de rebeldía.

Decía Bertold Brecht que si no somos capaces de “preparar el camino para la amabilidad (…) a los que nacerán después de nosotros” y les legamos “estos tiempos oscuros”, no tendremos su indulgencia. Por ello, para no estar en la náusea permanente ante esta corrupción poliédrica y el saqueo de los derechos, necesitamos una catarsis política y una regeneración democrática. Y solo será posible con la movilización unitaria, con la construcción de una alternativa. Al margen de lo que finalmente diga o haga Rajoy en su comparecencia.

¿A qué esperan la izquierda, los sindicatos de clase, los movimientos sociales, las mareas, etc. para convocarnos a todos y a todas a salir a la calle para pedir DIMISIÓN, JUSTICIA Y DEMOCRACIA?

Fuente: http://www.cuartopoder.es/laespumaylamarea/la-nausea/143


Envía esta noticia
Compartir esta noticia: delicious  digg  meneame twitter 

diumenge, 28 de juliol de 2013

Diaris de ficcióDiaris de ficció

Continuació de Memòries de la desmemòria Dilluns, 30, agost, 1992  

                                                           
Les paraules no es poden tancar dins d'una gàbia. Volen soles.

Montserrat Roig (Barcelona 1946-1991)


Demà me'n vaig a València. Ells juguen a jocs de taula a la terrassa d'uns veïns. A la radio, Sugar Baby... mmm...M'encisa la veu de Nina Simone. Em trobé bé. Al llarg d'aquest dies he hagut de parlar amb Julia, he tractat d'explicar-li els meus sentiments vers a ella i a la seua família. Va ser una conversa molt enriquidora en la qual vam tenir l'oportunitat d'aclarir un quants malentesos, que havien anar distanciant-nos inevitablement.

M'havia fer el propòsit de canviar la meua relació amb ells. Em sentia dolguda per algunes de les seues actituds, però m'he adonat que no puc manar amb els meus sentiments. És més el voler que els hi tinc que les reticències que puga experimentar per alguns fets passats.

Els he demanat una opinió sobre els meus projectes. Ells opinen que, quan torne de l'estranger- si és que aconsegueix d'anar-me'n- dec d'instal·lar-me ací aprop, a la ciutat o a algun poble proper. Potser tinguen raó. La seua visió del futur i de la realitat pot ser més pragmàtica que la meua. De vegades tem equivocar-me una volta més als meus plantejaments. Trobe que necessite parlar les coses amb ells, a més experimente una sólida vinculació afectiva. No em crec capaç de desestimar els seus criteris. Amb tot, Julia diu, que necessite dur una vida més tranquil·la. Jo pense que tenir un domini suficient del francés i de l'italià em pot venir molt bé per presentar-me a la convocatòria de places a l'estranger. Fins que ho aconseguixca o em canse d'intentar-ho.

La Silvia em presta la seua bicicleta, em feia tanta il·lusió, i ara...em sent afortunada. Demà tornaré a casa. Per sort em trobe molt millor en tots els aspectes. Ací, a la platja, la vida és tranquil·la. De vegades em fa l'efecte que el temps s'atura. L'única gran pretenció de Julia i també de Carles és que mantinga la nostra amistat. Jo necessitava sentir el seu contacte. Les seus vides estables contrasten amb la meua , sempre plena de projectes i d'activitat, tanmateix pense m'ha vingut bé tornar a veure'ls. Ells fan una vida regida pels hàbits, sense convulsions aparents, la qual cosa no vol dir que no n'hagen tingut i en tinguen problemes, qui no els hi té?. No sé en que rau aquesta 'disposició'. Potser siga que les seues necessitats han estat raonablement satisfetes. Som diferents...És difícil determinar-ho. Seguint el fil d'aquestes reflexions veig que quan més m'endin-se en el seu món més m'allunye de mi mateix i, encara que m'integre prou bé al seu ambient, en realitat em sent estranya…

Les meues angoixes es disolen en contacte amb el seu positivisme, però també els meus idealismes es disolen, les meues il·lusións es debiliten fins que arribe a qüestionar-les. No crec que simplificar siga el camí. Potser les meues vacilacion s'alleugen però el meu univers s'esmuny. És curiós, no sé com explicar-m'hi aquest fenòmen. Note que som un guariment de desintoxicació de mi mateix. A poc a poc sembla que he anat guanyant en seguretat, en ordre, en estructura. Jo he sigut subjecte i espectadora d'aquest procès. A més crec que he guanyat en seguretat i en claredat, però no sé si tant com ells diuen. La Julia m'amolla que semble una adolescent quan parle dels meus projectes, i és que jo em sent segura i a punt per iniciar algunes tasques pendents. Sempre haurà un moment per recular. Malgrat tot també em preocupa que vivim en general instal·lats en una mena d'esquizofrènia. Les calamitats es succeixen al món, com una cavalgada constant dels jinets de l'apocalipsis, la guerra, la fam, la degradació de la natura, la destrucció progressiva de la individualitat, contaminació i tantes coses més, fan que jo, curiosament, sent desitjos de viure, de fer coses, d'experimentar encara que sembla que tots els meus intents de reixir d'una vida anodina estan condemnats a la decepció i a la por...

De regrés a València, des de la finestreta del tren, contemple l'obscuritat de la nit. No, no, en algun lloc d'aquesta construcció, no encaixe.