dissabte, 6 d’octubre de 2012“Nuevas Generaciones” del PP balear
 es radicalitzen i ridiculitzen els docents


El Suprem reconeix la unitat de la llengua en una sentència contra el Consell

   M. ANTÒNIA FONT GELABERT 

    SECRETÀRIA DE NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA
    I POL. EDUCATIVA De  L’STEI-INTERSINDICAL   Els joves de les “Nuevas generaciones del PP (NNGGPP)” han editat un vídeo casolà de baixa qualitat en el qual pretenen deixar en ridícul els mestres i professors que treballen per l’ensenyament en català. Aquest vídeo més que provocar indignació, el que fa és pena o rialles. Youtube #proumanipulacio.
El vídeo reflecteix allò que ells no poden sofrir, que algú els digui la realitat que ells no volen sentir: les illes Balears formen part de la comunitat lingüística catalana, del territori que, com deia en Josep Pla, “El meu país és tot el territori on, quan dic -Bon dia!, em contesten –Bon dia!” És a dir, de Salses a Guardamar i de Fraga fins a l’Alguer. O el que és el mateix, el que molts coneixem com a Països Catalans.
Aquesta Comunitat lingüística d’Europa, que forma part d’estats diferents, té uns drets que el govern de les Illes Balears té la responsabilitat de defensar. A l’actualitat, el govern presidit per José Ramón Bauzá, no compleix les seves funcions de “vetllar per la normalització de la llengua i la cultura catalana, pròpia de les Illes Balears”, previstes al nostre l’Estatut d’Autonomia.
Sembla que les noves generacions del PP volen participar de l’aquelarre de la part més dretana i més radical del partit popular. Són d’aquells que voldrien fer desaparèixer de les illes la llengua i la cultura dels formenterencs, els menorquins, els eivissencs, els mallorquins. Volen fer mèrits davant en Bauzá. Són d’aquella minoria que volen girar l’esquena als projectes lingüístics dels centres en català. Fan conjunt amb les demandes d’en Delgado i d’en Jorge Campos que no volen fer res en la llengua pròpia de les illes i demanen poder triar, no només la llengua del primer ensenyament com preveu la llei, sinó la de tota l’etapa educativa. És a dir, no haver de fer català per res. Aquestes NNGG del PP són d’aquells que ens volen imposar les desigualtats del carrer a la nostra vida quotidiana. Són d’aquells que no demanen respecte per a les causes legítimament justes, com és que un poble, a la seva terra, pugui parlar i normalitzar la seva llengua. Semblen ser de la colla de n’Aina Aguiló, diputada del Parlament de les Illes Balears i abans presidenta del sindicat ANPE, que conta que els infants que parlen en castellà dins les escoles estan perseguits, quan qualsevol tipus de persecució o maltractament dins les escoles, està ben vigilat i quan es procura que els infants dins les escoles s’hi trobin a gust, acadèmicament i emocionalment. Que l’expresidenta d’un sindicat de professors promogui calúmnies d’aquest estil en contra del professorat i ho faci al nostre Parlament, la retrata com a persona.
Les noves generacions van enrere com els crancs. Ara que hi ha comunitats que caminen cap un estat propi i ho fan en base al dret d’autodeterminació dels pobles, reconegut pel dret internacional, ells ridiculitzen els esforços de molts mestres i professors per fer un ensenyament en català, coherent, arrelat al medi, que respongui a un model d’escola que ens dugui cap a una societat més justa i democràtica i on la pervivència de la nostra nació, llengua i cultura pugui sobreviure a les injustícies de la història.
Actituds d’incomprensió i d’atacs constants com el que avui ens ocupa, el creixent espoli fiscal, les sentències del constitucional en contra de l’Estatut de Catalunya- promogudes pel PP-, o les sentències en contra el model d’immersió lingüística, han fet que el poble de Catalunya, demani la independència i la secessió d’Espanya. Catalunya vol amb Espanya unes relacions d’igual a igual i no de subordinació.
No ens fa por que ens digueu que feim política. Tot és política. Els ciutadans i ciutadanes d’aquestes illes estam regits per un sistema democràtic de representació política. Els polítics ens organitzen la vida amb els nostres imposts i la nostra feina. Els que hi ha ara, ens lleven drets socials, sanitaris, educatius... a cop de decret. La conselleria d’educació fa política educativa. Nosaltres educam la ciutadania. A l’actualitat hi ha múltiples fonts d’informació plural i els nostres alumnes, afortunadament, hi tenen accés. A l’escola s’educa - i així està previst en els currículums-, el sentit crític, es fa un debat d’idees, es donen a conèixer i s’analitzen punts de vista diferents, s’ensenya a respectar les idees dels altres i a no ridiculitzar-les. La professió docent està per damunt vídeos fets per joves que sembla que pateixin la síndrome d’abstinència escolar.
Podrien dedicar el seu temps a mostrar tots els projectes innovadors dels centres, que són molts, i ajudar a construir i a mantenir la qualitat de l’ensenyament públic que ara el govern del seu partit vol tirar per avall. Però no. Les NNGG es col·loquen devora la línia més dretana i radical del PP en contra del professorat i de la llengua i cultura pròpies de les illes Balears.

Tan cera, tan lejos      Tan Cerca, tan lejos

                                                        Francesc Serés- Escritor  

                                                                                              03/10/2012


"Catalunya nou estat d'Europa" 

"¿Qué pasa en Cataluña?", es la pregunta que me formulan algunos amigos en sus correos, correos que contienen una mezcla de incredulidad, desconcierto y pesar: "No os vayáis", me dicen. Leyéndolos uno podría repensar si vale o no vale la pena independizarse de España... Si no fuera porque es demasiado tarde. Una parte importante de Cataluña se ha ido ya.
Seguro que hay quien piensa que todo sigue igual y que es tormenta de verano. Provocación para la negociación. No, la independencia ya es un hecho. Puede que falten las firmas del notario y del juez, ya se sabe cómo anda la justicia del país. El papeleo que oficializa el divorcio no ha llegado. Los tribunales podrán negar el derecho a la autodeterminación, pero lo cierto es que esas leyes ya no nos sirven y que la realidad va por otros derroteros. Lo digo sin pensar en cifras, escaños o porcentajes de referéndum. Se me da mal la predicción, pero lo que sí sé, eso lo sé seguro, es que mucha gente se ha ido y que cada vez van a ser más. Me froto los ojos mientras lo escribo, pero mentiría si dijese que no es así.
Me cuento entre aquellos a quienes les duele haber llegado hasta este punto pero comprendo y comparto las razones del lema de la manifestación, "Catalunya, nou estat d’Europa": hoy ya no queda otra salida. Se nos pide que no abandonemos la tarea de cambiar España pero es precisamente esa tarea la que nos ha dejado exhaustos. Cataluña no solo ha sido el motor de los cambios durante las últimas décadas. Mientras empujaba ha tenido que encajarse como ha podido: se ha relacionado con mayorías absolutas y relativas de derechas y de izquierdas; hemos visto coaliciones y pactos; se han producido intentos de golpe de Estado más o menos efectivos; hemos vivido momentos de prosperidad y de crisis…  Se han dado todas las circunstancias posibles y seguimos estando donde estábamos pero mucho más cansados. La manifestación de la Diada responde en gran medida a esa lógica.
Así las cosas, no puede resultar extraño que una mayoría social piense que la única manera que hoy Cataluña puede cambiar España es alejándose de ella. La mayor parte de los medios españoles en vez de enorgullecerse de su diversidad lingüística, cultural y social se avergüenza de ellas. Lo mismo sirve para los partidos que se suceden en los gobiernos. Mientras repaso estas líneas oigo que Joaquín Leguina amenaza con la Guardia Civil. ¡Uf, con la Guardia Civil! Seguro que una España diferente es posible pero a fecha de hoy cuesta imaginar. Diría que nos duele, pero no, el duelo lo venimos elaborando desde hace años.
Una de muchas: el Gobierno de Luisa Fernanda Rudi, herido en su honor porque en una parte de Aragón se habla catalán, le ha cambiado el nombre a la lengua por el de aragonés oriental. El desprecio llega al extremo de querer ocultar incluso el nombre, como si así se negara la realidad. Escritores como Jesús Moncada, Mercè Ibarz o yo mismo nos volvemos invisibles. Como catalanoparlante nacido en Aragón no sé si ofenderme, si avergonzarme o si sentir lástima, pero lo más triste es que conozco lo suficiente Aragón para saber que eso no quita votos. Los da, precisamente por eso el Partido Popular revoca una Ley de Lenguas que más que una ley era una caricatura. No miren al PSOE, que se alió con el Opus Dei para cambiar el límite de las diócesis de Huesca y Lleida. Y el Gobierno condecora a la Virgen del Pilar con la Medalla de la Guardia Civil… Seguro que es posible, pero a fecha de hoy y después de 35 años de democracia, cuesta muchísimo imaginar un Aragón diferente. Del botón de muestra podríamos pasar a los cajones de la mercería.
Deseo que esa España que tantos amigos imaginan, inclusiva, amable y abierta sea algún día posible para consigo misma. No obstante, por mucho que lo deseemos, ¿será posible para con Cataluña? Me gustaría pensar que sí pero la realidad es muy tozuda. La gente que salió a la calle piensa que no, ni a corto ni a medio plazo. Prefiere no saber con exactitud hacía donde camina ―¿lo sabe España?― que esperar un cambio más que improbable. ¿Con qué apoyos se podría producir dicho cambio, con qué interlocutores? Los escasísimos artículos conciliadores tienen que convivir con centenares de amenazas, sarcasmos e insultos de todo tipo. El espectro es amplio, de paletos abducidos a nazis (en la derecha) pasando por insolidarios o irresponsables (en la izquierda y también en la derecha). Leer el pasado 21 de septiembre, en este diario, el artículo de Isaac Rosa "Cataluña, no nos dejes solos" fue como encontrar una aguja en un pajar. Comprendo el miedo a la soledad que en él se expresa.
El desprecio de los gobiernos del PP se ha intercalado con la mofa de los gobiernos del PSOE. La penúltima muestra, la respuesta a un proceso estatutario democrático y consensuado fue una humillación por parte de todos y cada uno de los organismos que conforman el Estado, gobiernos, judicatura o partidos. Los medios silenciaron la manifestación del 10 de julio de 2010 que fue también multitudinaria, nadie escuchó lo que fue un clamor popular.
Hoy vemos como de las burlas y los incumplimientos se pasa a las amenazas de intervención militar, a las advertencias sobre las consecuencias de la convocatoria de un referéndum, a los boicots a los productos catalanes, a la oposición de que Cataluña pueda estar en la UE... Pensábamos que era amor y sólo era pornografía.
El hartazgo es tan grande que hace que, a pesar de la incertidumbre de lo que pueda venir, la gente quiera un cambio tan radical como un nuevo Estado. Y es que hace tiempo que nos hemos ido. Se nos pide que nos quedemos para cambiar esa España que alguien resumió en dos palabras: demasiados retrocesos. Hemos gastado saliva con la conllevancia, con el Estatuto o con la pedagogía, con el federalismo simétrico, asimétrico y tridimensional. España cambiará en relación con Cataluña cuando los españoles así lo decidan. Hoy la mayor parte de los catalanes prefiere pensar que, visto lo visto, es preferible dedicar sus esfuerzos a intentar cambiar su propio país. Trabajo va a costar, como si aquí no lloviesen chuzos de punta.
Cataluña quiere un entendimiento amable con España. Aunque parezca una contradicción en los términos, el movimiento independentista busca precisamente eso, un encuentro respetuoso en igualdad de condiciones. Seguro que la actual, no es el único tipo de relación posible. Y en esto soy optimista, creo que ambas naciones van a salir reforzadas.

dimecres, 3 d’octubre de 2012

El 25 S ha triunfado
El 25 S ha triunfado
Víctor Sampedro · · · · ·
30/09/12

Apenas nadie parece haberse dado cuenta. Esperan a poder contabilizar manifestantes. Unos para relatar la épica de la desobediencia civil y otros para alabar como éxito el amedrentamiento y la represión que se vienen aplicando. Ojalá seamos muchos, muchísimas en las calles. Pero me temo que nunca bastaremos.
Unos dirán que éramos decenas de miles y otros que, apenas unos centenares. Los primeros cantarán victoria por los “desbordamientos” de la multitud y los segundos por la siempre ejemplar contención de la policía.
Me temo que nadie agradecerá a la Plataforma ¡En Pie! y a la Coordinadora del 25S sus enormes logros. Los han conseguido y brindado a toda la sociedad, como corresponde a un movimiento social en toda regla. Señalo siete y me quedo corto.
(1) Gracias por desmarcarse de las operaciones fascistas que ya clamaron ante el Parlamento sin capacidad de convocatoria alguna. Tanto éxito ha tenido el desmarcaje del golpismo, que Cristina Cifuentes, Delegada del Gobierno en Madrid, alude a la presencia de nazis infiltrados. Con su ayuda estaremos más seguros. Nadie mejor que ella y gente de su partido para revelar la identidad de los ultras y apartarlos preventivamente de nuestro recorrido. Lo hacen con los hinchas. ¿Podrían hacerlo en nuestras próximas convocatorias? ¿Y legalizarlas aunque no lo hayamos solicitado, como con el 25S?
(2) Gracias, porque lo anterior ha arrebatado a la (extrema)derecha el monopolio de la crítica frontal al Régimen de la Transición. El turnismo pactado entre el PP y el PSOE o el fruto de sus mayorías absolutas son criticados ahora como rasgos antidemocráticos. Como solución se pide más democracia. Se impugna el desmantelamiento del muy precario Estado de Bienestar y la precarización de la fuerza de trabajo que comparten ambos partidos. Y se critican los giros pendulares que impiden la continuidad de políticas centrales para una sociedad (sanidad, educación, organización del estado…). Por mucho que lo sigan intentando, Tejero nunca más servirá de mordaza para ahogar las críticas estructurales del Régimen que padecemos.
(3) Gracias por exigir la dimisión de un Gobierno que ha incumplido todo su programa electoral. La rendición de cuentas y el cambio no violento de los gobiernos falaces son dos rasgos esenciales de los cargos democráticos. El tercero, la receptividad a la ciudadanía, habrá que exigírsela y ganársela a los siguientes gobiernos. Llevan año y medio acosando como antisistema a un 15M que recaba las simpatías de siete de cada diez votantes. Pero a partir del 25S saben que podrían caer con la resistencia y la desobediencia no violentas de la población a la que han traicionado.
(4) Gracias también por exigir un nuevo contrato social y normalizar la demanda de un proyecto constituyente que renueve esta democracia. Por primera vez en nuestra historia la Constitución muestra sus costuras y esta vez las hacen saltar los demócratas y no los fascistas. Es la ciudadanía la que quiere participar, con nuevas reglas de juego. La única reforma de la Constitución ha sido unilateral y puntualmente adoptada por el bloque político gobernante: para anteponer las cuentas del Estado al bienestar, las finanzas a los derechos sociales. Por eso, el 25S hará llegar sus demandas como peticiones al Congreso.
Escojan el formato para enviarles sus peticiones a sus señorías. Pueden cambiar el disco de esta democracia (se propone lanzar discos voladores) y/o presentar un escrito a favor de un Parlamento 4.0: siempre complementario y simbólico, reflejando lo que votaría la población en caso de contar con una ley electoral proporcional. Solo como referencia, para evidenciar su distancia y encastillamiento. Si no les atienden, habrá sido la Administración la que incumpla con la constitución. Habrá quedado claro, otra vez, que después de votar la ciudadanía no puede pedir nada, menos aún exigir.
(5) Gracias, una vez más, por haber abierto la convocatoria y haber reformulado los lemas y la estrategia para hacerlos más inclusivos. De “tomar” el Congreso se pasó a “ocuparlo” y de ahí a “rodearlo” y, por fin, a “rescatarlo”. Ni hacerse con el poder, ni ocuparlo temporalmente, ni someterlo siquiera a un ultimátum. “Rescatarlos”: a ellos, a los parlamentarios que ocupan sus escaños presos de la disciplina de partido y de los Consejos de Administración. El proceso constituyente se ha iniciado en forma de “cumbres sociales” de sindicatos, “congresos” de partidos o surgimiento de plataformas, posibles embriones de Siryza en los próximos comicios autonómicos. Representantes de partidos y sedes parlamentarias acudirán a las concentraciones. Jueces por la Democracia, semillero de ministros y hasta de una vicepresidenta, ha salido en favor de los manifestantes. Hacen faltan más auto-inculpaciones y más equipos jurídicos de partidos y sindicatos, en reciprocidad con el apoyo que han recibido del 15M, para que la democracia viral pase de la calle a las instituciones
(6) Gracias porque el diálogo y la movilización con base digital han abierto el código democrático otra vez. El anonimato inicial de la convocatoria, por miedo a la represión, y los recelos que despertaba se han superado poniéndole mil voces y presentando otras tantas caras. Así ha resultado más plural e incluyente. El centralismo se ha eliminado multiplicando las sedes políticas a “rescatar”, al sumar parlamentos autonómicos y ayuntamientos. La retórica ha pasado de una “batalla final” a iniciar un proceso de cambio estructural. No por imparable será rápido. Les tomó muchos años arrebatarnos la democracia. Nos llevará también muchos recuperarla y reinventarla.
Pero no se preocupen hace tiempo que estamos en ello. Nunca Máis! demostró que había que limpiar más despachos que playas. El 13M que la España de 2004 ya no era la de 1981 y que la gente esta vez salía a parar el golpismo mediático que quiso dar Aznar. V de Vivienda denunció la burbuja que hoy nos asfixia. El 15M recuperó e innovó todas esas experiencias, las aliñó con más tecno política digital y echó raíces en el tejido social contra los ajustes.
(7) Gracias, en fin, por no haber amenazado al 15M arrogándose su nombre. Se han evitado rupturas y escisiones que el bloque de poder explotaría a su favor. El 15S y el 25S, sumados, podrían perfilarse como dimensiones distintas de un mismo artefacto político-social novedoso e innovador. El 25S ha sacado al 15M de las “atmósferas” y los “climas” que lo entendían como “contra-hegemonía” (un cambio cultural y ético, no tanto de poder político-económico, para que se entienda). El movimiento de consenso, expresivo y de largo aliento, se completa con el de protesta que logra impactar el curso político. Ante la agresión y la represión de las políticas públicas actuales no bastan la auto-exaltación exhibicionista ni la parodia autocomplaciente. Esto último parece ser lo único que aprendieron los sindicatos mayoritarios con su convocatoria del 15S. ¿Quién se acuerda de que exigían un referéndum? A lo mejor pueden improvisar un Bloque Crítico en las siguientes (auto)convocatorias ciudadanas. Por coherencia y por reciprocidad al apoyo recibido, digo.
Ojalá seamos muchos, muchísimas quienes acompañemos el 25S. Conste que cualquiera que sea nuestro número, acudiremos porque hemos recuperado la protesta pacífica como derecho cívico que se ejerce y que obtiene reconocimiento (no permiso) administrativo. Porque la crítica a la Transición y a la Constitución ya no hacen el juego a la derecha; al contrario, denuncia su uso patrimonialista, casi guerracivilista, del patriotismo constitucional. Porque la reforma constitucional ya no se limitará a procesos federalizantes (la escapada electoral de las elites regionales y la coartada socialdemócrata). El nuevo contrato social deberá recoger la voz de los dos tercios de ciudadanos actuales que no pudieron votar el texto de 1978. Y porque, aunque no se les reconozca cuando cuajen, de todo esto y para entonces habrá nacido una nueva institucionalidad y contaremos con más espacios de auto-organización y autonomía ciudadanas.
Víctor Sampedro es catedrático de Opinión Pública y Comunicación Política en la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid.


http://blogs.publico.es/dominiopublico/5859/el-25s-ha-triunfado/

dimarts, 2 d’octubre de 2012

Nueva versión del poema de Martin NiemölleCuando echaron a la puta calle a los que no pudieron pagar la hipoteca, no dije nada porque yo no tenía hipoteca.

Cuando suprimieron la asistencia sanitaria universal dejando fuera a los inmigrantes, no dije nada porque yo no era inmigrante.

Cuando los desempleados hambrientos empezaron a buscar comida para sus hijos en los cubos de la basura, no dije nada porque yo no era desempleado ni pasaba hambre.

Cuando suprimieron, ya sin rubor, los Derechos y Libertades de ámbito público, no dije nada porque ya estaban desde hace tiempo suprimidos de facto.


Cuando finalmente me toque a mi no quedará ya nadie para decir nada.

Troppo Vero

diumenge, 30 de setembre de 2012

Pau Alabajos
ACTUARÀ DISSABTE AL PALAU DE LA MÚSICA DE VALÈNCIA, ACOMPANYAT D’UNA ORQUESTRA SIMFÒNICA I DE GIL, VENTURA I FREIXAS · TAMBÉ S'HI RECITARÀ ESTELLÉS

Pau Alabajos: 'Les institucions no consideren normal cantar en valencià'


ENTREVISTA A PAU ALABAJOS PUBLICADA A VILAWEB EL 27 DE SETEMBRE DE 2012.

Pau Alabajos farà dissabte, al Palau de la Música de València, un concert especial per molts motius. N’és el principal que el Palau no ha brindat cap concert d'un cantant en català des que els anys vuitanta hi actuà Raimon. 'És una victòria de tots', diu.
Ha batallat més d'un any per aconseguir aquest espai, i dissabte hi repassarà les cançons més destacades dels seus tres discos, i les interpretarà ensems amb l'Orquestra Simfònica del Coral Romput, i acompanyat de músics amics i de companys que recitaran versos de Vicent Andrés Estellés.
Pau Alabajos al Palau de la Música de València. Aviat és dit, però és un fet extraordinari. Ha estat gaire difícil?
—Hem hagut de picar molta pedra. Ho havíem lligat per al setembre de l'any passat, però a última hora ens digueren que hi havien de fer obres i ho haguérem d'anul·lar. Però crèiem que era un projecte interessant: celebrar els deu anys, enregistrar un disc en directe, actuar amb una orquestra simfònica… i el Palau era el lloc. Vam continuar negociant i després de molts mesos aconseguírem de fixar la data del 29 de setembre.
Ara, ben mirat, no és que sigui el primer cop que toqueu al Palau…
—No, el 2 de març de 2005 ens hi tancàrem amb tot de músics per reivindicar que les institucions públiques valencianes ens feren costat i oferírem un concert sense instrumental a la cafeteria del Palau.
Des de llavors ha canviat res?
—Corre un vídeo de TV3, que seguia la protesta, amb unes imatges en què Miguel Domínguez [regidor de l'ajuntament] diu a Miquel Gironès [músic d'Obrint Pas]: 'Sí, sí, presenteu-nos una proposta i us programarem sense cap problema.' Ho feren i la resposta ha estat el silenci administratiu tots aquests set anys.
Però heu continuat batallant.
—Sí, perquè és un espai escènic que ens pertoca, com a valencians. El paguem amb els nostres impostos. És el Palau de la Música de València, una casa per a tots els músics del País Valencià. Hi hem insistit molt i molt, i al final ha eixit bé. No sé si pels temps que corren, en què necessiten omplir la caixa, però el cas és que ens han cedit l'espai. I les entrades són quasi totes venudes.
I per què s'ha d'insistir tant perquè algú com Pau Alabajos hi pugui tocar?
—Per ells, encara no és normal cantar en valencià, i la prova és que l'últim cantant compromès que hi actuà, fou Raimon, a mitjan dels vuitanta, quan a l'ajuntament governava Ricard Pérez Casado, del PSOE. Sí que hi han tocat alguns grups en català, com Manel i els Amics de les Arts, però el contingut i l'origen encara pesen molt. Perquè, evidentment, cançons que farem al Palau com 'Línia 1' o 'Contra el ciment', que parlen de la gestió valenciana, no agraden. A vegades també és per desídia, per ignorància de les propostes que es fan.
És una victòria, doncs.
—Sí, ens fa molta il·lusió, i és una gran victòria. Però no simplement meua, i és per això que convidem músics i col·laboradors diversos a participar-hi, com Feliu Ventura, Miquel Gil, Cesk Freixas… Que en siga partícip també una part important de la societat valenciana, que ha treballat molt per la nostra cultura i la nostra llengua, però que no ha arribat mai a pujar en un escenari d'aquestes característiques. És una victòria de tots. També retrem homenatge a Vicent Andrés Estellés, una figura que no ha tingut el reconeixement públic i institucional que es mereixia. Dedicar-li una nit al Palau de la Música és una manera de llevar eixa espineta.
Amb aquest concert també commemoreu els deu anys de la vostra carrera. Anem enrere: per què vau decidir, un dia, de dedicar-vos a la música?
—Començàrem tocant al carrer. Durant dos anys, fins que el 2004 vam traure el primer disc. Era divertit. Amb un amic passàvem l'estona i ens pagàvem el berenar amb els guanys que fèiem tocant. És un cuquet molt d'agrair. Veus la música en essència: toques la teua música i hi ha un públic que no la coneix ni l'espera, i veus com la rep. És inexplicable la sensació, quan algú valora això que fas sense intermediaris. Una pujada d'adrenalina.
I per què cançó d'autor?
—Per la música que he sentit a casa i perquè tot això és també un projecte de consciència social. És una manera de militar, de posar-hi el teu granet d'arena. Les coses que et preocupen i que has llegit als diaris, les denuncies en els pentagrames. I és també parlar de tu mateix. Per mi, fer música és molt autobiogràfic, i les preocupacions, siguen col·lectives o individuals, m'agrada de posar-les en paper. És una manera d'aclarir-te les idees, d'examinar-te a tu mateix, de mirar de trobar solucions alternatives, i a voltes també d'oferir un poc d'esperança. Perquè la música també és això, és com una empenteta. Injecta un poc d'èpica al nostre treball diari de canviar i construir el país.
Quina és la millor cosa d'aquest ofici?
—La interacció amb el públic. Escriure una cançó en la intimitat de la teua habitació, situar-te en un escenari, cantar-la i que en acabat algú et diga que aquella cançó li ha recordat un moment concret de la seua vida i que li ha anat bé. Que una cançó teua puga ajudar algú és màgic.
I la pitjor?
—Que, pel fet de no tenir una indústria consolidada, hàgem de fer moltes coses per arribar a fi de mes: fer-te de mànager, de comptable, de 'community manager', cap de premsa, i de músic, i assajar, i a voltes no arribes a tot. Ara, són inconvenients que suportes de gust perquè saps que la resta --poder-te dedicar a un ofici tan bonic com aquest-- compensa moltíssim.
En aquest context de manca d'indústria consolidada i de suport institucional va néixer fa set anys el Col·lectiu Ovidi Montllor. La situació ha millorat des d'aleshores?
—La situació ha millorat, però no per part de les institucions, que continuen tancades en banda. El nostre objectiu primari, que era que les institucions s'obriren una mica i crearen algun ajut que es convertira en suport directe a la música en valencià, no s'ha aconseguit. Sí que s'ha aconseguit, i n'estem molt orgullosos, que l'escena s'haja consolidat tota sola. Del 2005 al 2012 han passat moltes coses i s'ha format molt de públic, hi ha hagut recopilatoris, festivals, una obertura estilística… No és tot culpa del COM, és en part gràcies a les aventures de molta gent que ha volgut posar-hi el seu gra d'arena i tirar endavant. Però s'ha aconseguit, per exemple, tocar al Palau de la Música i que les entrades es vengueren totes. O les rondes d'Obrint Pas, de Botifarra i de Miquel Gil a l'estranger. Això era impensable fa deu anys. S'ha aconseguit una normalitat, malgrat les institucions. Entre tots hem forjat una mena de Conselleria de Cultura alternativa que ha anat construint una escena musical valenciana en xarxa. I ara hi ha més concerts que mai, més festivals que mai, més discos que mai, i comença a ser normal. És una escena amb un públic, i això no es pot passar per alt.
Tocar dissabte al Palau obre el camí perquè no hàgim d'esperar tants anys a veure-hi un altre concert similar?
—Això sí que m'agradaria! I en part quan ho fèiem pensàvem en això: que fer-ho per primera vegada era marcar un precedent. Crec que hauria de ser més habitual. Ja ho veurem! Hem de pensar que, si tenim el públic de la nostra banda, és perquè podem fer grans coses.
Informació relacionada: