dimecres, 25 de gener de 2012

Comissió pel dret a decidir


Parlament

SI proposa que el Parlament creï una comissió d'estudi sobre el dret a decidir

Els diputats de Solidaritat han registrat una moció que també inclou el suport al referèndum d'independència d'Escòcia
Solidaritat Catalana per la Independència ha registrat una moció al Parlament que insta la cambra catalana a crear una comissió d'estudi sobre el dret a decidir en el marc de la UE. Els diputats independentistes volen que els diferents grups parlamentaris se signifiquin sobre aquesta possibilitat, donat que alguns d'ells, com CiU, ERC o ICV-EUiA s'han manifestat repetidament partidaris de la possibilitat que Catalunya exerceixi en el futur el dret a decidir com a nació. En el text de la moció, SI considera que "el poble català ha demostrat sobradament la seva maduresa per exercir en el moment que estimi oportú el dret a decidir" i demana als diputats el suport per crear la comissió d'estudi.
Perquè aquesta comissió d'estudi esdevingués una realitat -tal com va passar amb la del concert econòmic- caldria que almenys dos grups parlamentaris la sol·licitessin i que una majoria simple del Parlament li donés suport durant un plenari. La voluntat dels diputats de SI és que d'aquesta comissió nasqués una proposta conjunta del Parlament que fixés les properes etapes del camí cap a la independència política de Catalunya.
Tant si el Parlament accepta aquesta comissió d'estudi com si no ho fa, Solidaritat està disposada a tornar a col·locar el debat sobre l'estat propi a l'hemicicle català. Per això, la direcció del partit ja es planteja la tramitació d'una llei de transició nacional a la independència durant aquesta legislatura, després que fracassés l'intent de fer-ho la primavera passada.
Suport al referèndum a la independència d'Escòcia
La moció que ha presentat SI -i que presumiblement es debatrà en el Ple del proper mes de febrer- també demana que el Govern doni suport a la celebració d'un referèndum d'independència a Escòcia, que els dirigents escocesos volen fixar per a l'any 2014. De fet, la moció neix precisament d'una interpel·ació del diputat Toni Strubell al Govern, en la qual lamentava que la Generalitat no hagués iniciat el mateix camí que el govern escocès. "Mentre el Govern escocès ha mostrat la seva voluntat de pujar al tren de la història i buscar la sobirania que la història li va arrabassar, el Govern que representa vostè, no", va indicar Strubell a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, en el Ple del passat 19 de gener.

dimarts, 24 de gener de 2012

Tanta vida, Alejandro Palomas
tanta vida-alejandro palomas-9788427033399
Quan vaig començar esta novel·la vaig pensar, què estranya, quina manera d'escriure. Pensarà est home que es pot amb tal seguici de personatges. I malgrat tot vaig seguir llegint. Quan en vaig adonar que un d'ells, totes dones, s'imposa als altres, una veu personalíssima, una personalitat abassegadora, irònica, conscient de les seues circumstàncies, i, amb tot, s'alça enmig de tot amb un protagonisme indiscutible. Dubte. No sé si recordaré tans noms...qui és qui. Però vet aquí que a mesura que seguia llegint les peces del trencaclosque anaven encaixat, obeint la Veu, com si fos la batuta d'un director orquestra. Aleshores ja era massa tard per abandonat i em vaig engolfar. Conèixer d'aprop als diversos personatges fou un plaer, un acte de fe en la Dona, una mena d'autoafirmació amb les insospitades possibilitats que pot contemplar una dona i l'encert de veure la vida a la llum de la seua confiança en ser qui és, assumir la "totalitat" amb un somriure sorneguer i eixir triomfant.


 Menció especial he de fer a la magnífica traducció de Raquel Vidal que ens fa viure la història més properament als lect@rs de llengua catalana.

De l'autor, què vaig a dir, èsta és la primera novel·la de totes les que em resten per llegir d'ell. Tot un descobriment.http://80grams.blogspot.com/2009/04/entrevista-alejandro-palomas.html
"Tanta vida" d'Alejandro Palomas, traducció al català Raquel