CATALUNYA SOTA ESPANYA, Alfons López Tena



UNA ALTRA EUROPA ÉS POSSIBLE
L'opressió nacional en democràcia 


Tot al llarg del segle XX, espanyols i catalans hem tingut interessos comuns: la desaparició del poder militar, l'establiment de la democràcia, la integració a Europa...Tot això ja està fet, però, i ara uns i altres ens trobem sense un projecte comú i no som altra cosa que projectes nacionals amb interessos contraposats. 


Alfons López Tena defensa, en aquest assaig lùcid, que cal actualitzar la relació Catalunya-Espanya, una confrontació secular que només pot acabar de tres maneres: amb l'extinció de la nació catalana per assilació, amb la mutilació de la nació espanyola per la independència catalana o fent dues nacions compatibles en un mateix estat plurinacional de debò.


López Tena sosté que el miracle de la nostra supervivència nacional, i l'anomalia que representen una Europa on nació rere nació ha assolit la independència o ha desaparegut per assimilació, no és sostenible indefinidament. Es tracta de viure amb Espanya, no sota Espanya, o de viure sense Espanya. López Tena replanteja en termes molt clars la confrontació entre els dos projectes nacionals i el camí que Catalunya, com a poble, ha de seguir per continuar existint.




Alfons López Tena (Sagunt,1957)


Llicenciat en Dret per la Universitat de València. Ha estat notari de Tàrrega, Xàtiva i Barcelona, i autor de nombroses publicacions i confències sobre temes juridics. En la Facultat de Dret de València ha estat fundador i directiu del Fòrum Notarial, la Societat Catalana d'Estudis Juridics (Institut d'Estudis Catalans) i de la Fundació Catalunya Oberta. Entre altres càrrecs ha estat president de la Sectorial de Justicia.Forma part del Comité Executiu de la Internacional Organisation for Judicial Raining, i ha constituït la Comissió de la Veritat per investigar els crims de la dictadura al País Valencià. Com també vocal del Consell General de Poder Judicial. 


"L'error català de la transició va ser confiar en l'entesa, confiar que els espanyols havien canviat també en les qüestions nacionals, i que poc a poc la plurinacionalitat de l'Estat seria assumida cordiarment com un actiu a promoure, i no com una molèstia que cal eliminar...Cal, doncs, revisar el pacte de la transició."


"L'estat espanyol sempre ha estat autoritari, amb una recent transició a la democràcia que l'ha transformat en un Estat democràtic amb trets autoritaris, que de vegades s'assembla, per concentrar els poders en una sola mà, a la "dictadura electiva" que contraposava Madison a la democràcia."


"El miracle de la nostra supervivència nacional, i l'anomalia que representem en una Europa on nació rere nació ha assolit la independència o ha desaparegut per assimilació, no és sostenible indefinidament. Ens cal, com tota nació, un marc de poder per continuar existint, perquè no ho podrem fer si som en un Estat que ens és contrari. O l'Estat és de totes les nacions incloses, també la catalana i l'espanyola, o fem un Estat propi."


S'ha de considerar que la seua aportació a la situació política que patim, atés que ens presenta un punt de vista diferent al que, fins ara, s'havia mantingut com una veritat de fé, sense gosar imaginar cap altre tipus de plantejament o de relacions amb l'estat Espanyol. Mentre que Tena fet i fet qüestiona aquests posicionament acceptat o suportat per la ciutadania i planteja la possibilitat d'una consciència independent.   

Comentaris

Manolo ha dit…
Me parece muy correcto todo lo que he leído y muy a tener en cuenta. Manel.

Entrades populars d'aquest blog

Cada dia, un conte: L'excursió, de Sergi Pàmies