José y Pilar




Quan vaig llegir a José Saramago per primera vegada no podia imaginar-me com era. La seua obra també em va sorprendre. Ara, després de veure el documental sobre la seua vida i obra, indestriable de la seua dona, Pilar del Rio. Aquella periodista, vint anys més jove, que un dia li va solicitar una entrevista.


L'escriptor ja anava per la seixantena i havia començat a esriure per ser llegit. I  d'ensem coneix a la periodista i va ser l'inici d'una relació productiva, fecunda. La parella unida en els seus afectes va unir també la seua voluntat i esforços, la seua lluita tenaç, pacifica però indeturable. Uns objetius compartits foren el motor del seu projecte de vida. Una vida al servei de la Vida mateixa, amb tot el que comporta. Dos caràcters, dues inteligències unides per un projecte compartit, incidir sobre els altres, fomentar el qüestionament, com els bons mestres, induir el canvi dels altres.


 Sense autocensures, sense pors, sense dubtes, es llancen a la tasca immensa de espargir les llavors d'un nou humanisme, d'un altra manera de dir, de ser i de viure. Amb les seues diferències, cadacú amb els seus propis recursos personals. Units es potèncien. No concebren una vida plàcida i tranquil·la com podria correspondre a la seua edat i condició. El món de les ides no té edat, l'espai interior d'un i l'altra no coneix barreres. Es fan creixer mutuament, defineixen els seus projectes. 


José i Pilar és un documental diferent una altra classe d'història no sols pel contingut que li donen aquests dos personatges, sinó perquè està fet des la intimitat més quotidiana, seguint el seu dia a dia des de l'òptica de les seues respectives dimensions humanes. Ell va arribar amb la seua obra a superar nombroses limitacions fins arribar a ser la seua realització plena. Ella és la dona, la companya, la amiga, font d'inspiració i d'estimul constant. Lluitadora i valenta avança per la vida amb pas segur. Sembla que sempre ha sabut quin era el seu lloc, el que volia i la manera de arribar-hi, no sols individualment sinó aportant l'impuls vital per optimizar el talent creatiu del seu company, sempre dintre del més exquisit respecte i de la més absoluta confiança.


Aquest documental sobre la vida i obra de Jose i Pilar es pot valorar com un treball cinematogràfic de profunda consistència al voltant d'aquestes dues grans personalitats que van tenir  la sort de trobar-se i de fer-se creixer i autoafirmar-se en la seua individualitat.


  

Comentaris

Manolo ha dit…
Me ha gustado mucho lo que has escrito. Creo firmemente que Saramago fue una gran persona, pero su mujer Pilar lo fue más, entre ellos, por lo que he podido leer había un gran amor.
Que vaya todo bien. Manel

Entrades populars d'aquest blog

Cada dia, un conte: L'excursió, de Sergi Pàmies